Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pergola a problémy se starými sousedy

Od: lukasun* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

náš problém se táhne již od konce srpna. Minulý rok jsem se nastěhoval do nově postaveného rodinné domu. Po nastěhování jsem si postavil zahradní pergolu. Bohužel (nebo bohudík) jsem zadil ohlášku. Moji sousedi mě nahlásili na M.Ú. stavebním odboru. Stavební odbor podle zákona začal vést řízení o odstranění černé stavby. V zákonné lhůtě jsem doložil od projektanta s kulatým razítkem projekt vč. revize na elektriku. S tím, že jsem si myslel že všemu bude konec. Jenže...

Sousedé se od té doby - konec září, odvolávají na následující... že touto pergolou je silně narušeno jejich soukromí a jsou dotčena základní lidská práva zejména právo na soukromí, cena jejich pozemku výstavbou našeho domu klesla, atd.

Docela mě zaráží věc, že nás nařkli z omezení práva na soukromí. Je toto nějak žalovatelné? Samozřejmě tato nařčení jsou archivovány ma M.Ú., stavebním odboru.

Teprve teď dospěl stavební úřad k tomu, že nám vydá stavební povolení, jenže mám obavy z toho že se tito sousedi budou dále odvolávat.

Proto chci poradit, jak se mám bránit. Nechci se s nikým soudit, jsou to staří lidé (70 let).

Dík za rady... Lukas

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

zřejmě nemají co dělat...

stavební povolení na dům máte, zřejmě v souladu s územním rozhodnutím, že jsou to stavební pozemky... zřejmě v intravilánu obce, kde se zástavba předpokládá... takže jejich pozemek nemohl doznat úhony na ceně...

nenajde se něco na jejich straně, na co by jste poukázal a trochu je zabavil...nemají oni něco, co by měli napravovat? když budou myslet na to, že mají oni problém, nebudou myslet na Vaši pergolu... ostatně naco stahovat gatě, když broky jsou ještě daleko... teda stavební úřad ještě nerozhodl...

je tu další možnost... když Vás tak sledují, zavolejte si na návštěvu nejlépe celou rodinu nějakých spřátelených či známých ( dnes se jim říká třeba nepřizpůsobiví).. povoďte je po zahradě, okolo domu, párkrát nahlas vyslovte (před nenápadně naslouchajícími sousedy) třeba: a kdy by jste se teda chtěli nastěhovat? účel světí prostředky...

potom stačí někde prohodit někde u piva nebo před jinými sousedy, že to kvůli těm protivným sousedům chcete prodat... v tu ránu na ně začnou působit i ostatní v obci, protože nastěhování takových dobrých sousedů by přineslo více starostí...

nebo jim to řekněte rovnou, že to prodáte a mají po chlebu...

repkin*

Hezký *placni* nenapadlo by mě to, ale myslím si, že by to mělo fungovat.

Otázka trošku mimo problém, pokud chci mít udělanou dřevěnou pergolu, dejme tomu 5x5m, kde budu mít gril s udírnou, bude to v podstatě u zděného 2m vysokého plotu se sousedním pozemkem. Musím na to mít stavební povolení, popř. to někde hlásit? Myslím si, že se sousedy by být problém neměl, trošku je uplatim a navíc oni ta bývají stejně jenom občas na víkend, jinak je jejich domeček i s pozemkem prázdný.

hodnocení

1x

Doporučuji postavit k pergole ještě třímetrovou zeď...:)

Obecně vzato si myslím, že pokud získáte platné stavební povolení a skutečně neporušujete některé z ustanovení z něj plynoucího, tak máte po starostech.

A sousedi se věčně odvolávat taky nemohou a nebudou, jelikož je to přestane bavit

dobrak*
hodnocení

0x

Ignorovat ,stejně umřou ...a šetřit síly potom přijdou(dědicové) jejich děti a zase bude boj .

hodnocení

0x

jak děda nema doma zašitou brokovnici tak bych je přehlížel...další kousek lidske zavisti a v 70 letech?*cteni*

dnešní člověk nemůže nikomu nic zavídět,protože dnes si vydělat nato či ono je pro všechny znás velka dřina...ale ti jeste zbyly z dob davnych komunistickych nam budou delat problemy a zavidět to či ono jeste nejakou dobu...vidi u druhych to co nikdy něměli,nemohli mit...generační propast...a podstatě chudaci...*cteni*

lukasun*
hodnocení

Takže... od jejich pozemku je vzdálená 9 metrů. Od jejich domu asi 40 metrů. Jde o lidi, kteří si neustále na něco stěžují. Baba píše petice atd... Pergola je postavená vedle mého domu, který sousedí s jejich zahradou. Jak říkám vzdálenost je 9 a 40 metrů. Jinak oni by souhlasili, ale musíme ji odhlučnit a vituálně oddělit...

A... pergolu jsem postavil bez povolení, protože vím, že by s ní stejně žádný z těch dvou nesouhlasil. Problémy měli i s našim domem. Občas si připadám, že si u sebe nesmím ani prdnout...

Takže je to asi marný boj. čekáme jak rozhodne krajský úřad.

Máte s tím někdo zkušenost? Jak v takových případech úřad rozhodne? Jestli posvětí povolení od stavebního úřadu? Jak jsem psal, pergola je postavená 9 metrů od plotu a min. 40 metrů od jejich domu.

Lukas

ga*

Pokud realizuji pergolu 9 m od hranice sousedního pozemku předpokládám, že jejím umístěním nebude dotčeno vlastnické právo k sousednímu pozemku. Požárně nebezpečný prostor od stavby určite nebude zasahovat za hranici stavebního pozemku. V řízení o dodatečném povolení stavby bych tyto sousedy nebral ani jako účastníky stavebního řízení, protože si troufám tvrdit to, že nebudou jejich vastnická práva jakkoliv dotčena.

Když na to přijde, také si můžete jít sednout pěkně k plotu a nba sousedy se celý den dívat, když už jsme o té ztrátě soukromí. Stavební zákon má nějaké prováděcí předpisy, pokud je stavba v souladu s nimi, neměl by být jakýkoliv problém dodatečně povolenou stavbu nadále užvat.

Jen doplním, pokud by byla pergola opatřena nepřiměřeným osvětlením, udírnou nebo krbem (které by ale museli být stavbami), jako účastníky bych bral i tyto nepříjemné sousedy.

kess
hodnocení

0x

to slyším poprvně,že na pergolu,která nemá ani základy jako dům a je na vlastní zahradě,musí být povolení.Když babě chybí soukromí ,at si postaví plot,přes který nebude vidět.Zdravej rozum nebere

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]