Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hypotéka nebo pronájem

Od: sarkamo odpovědí: 11 změna:

Řešíme s přítelem otázku bydlení. Už pár lidí okolo mě - a i docela bohatých- bydlí v pronájmu za měsíční částky podobné splátkám případné hypotéky. S tím, že mají svobodu a můžou se třeba odstěhovat nebo změnit práci bez strašáka splátek. Je mi jasné, že ve finále nebudou po těch letech žádný byt vlastnit,ale asi jim je to jedno,jde o tu svobodu. Máte nějaké zkušenosti a argumenty pro a proti?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

1jara*
hodnocení

0x

Dobrý den, máme vlastní byt, neuvažuji že bych se za práci stěhoval. Pokud ano, tak bych byt prodal a jinde bych mohl koupit jiný, samozdřejmě pokud by se dal prodat.. Podle mne je lepší byt vlastnit, nežli stále platit a nic nemít.

hodnocení

0x

Jo...dokud jste mladí...OK..

A pak se jděte zeptat dnešních důchodců...co jim byl jejich "městský" byt nabízen v roce 1992 za 50tis...Zdálo se jim to moc...platili pár stovek nájem..legrace...Teď po dalších 20ti letech brečí jak po nich "někdo" chce tržní nájem a oni na něj z důchodu nemají.

Pokud Vám je 20...22...25 pak ano..jděte do nájmu...třeba se časem s přítelem vezmete, třeba to dopadne jinak..co pak se společným bytem, jen se hádat.

Ale jinak je naprosto jasné, že za rok zaplatíte na nájmu i velmi hezké procento z ceny nového bytu..který mohl být za pár let Váš.

Žádné rozhřešení když přesně je lepší "vlastní" a kdy "nájemní" byt..Vám nikdo nedá.

hodnocení

0x

hypotéka da pocit usedlosti,najem může dát pocit svobody...doma je doma,člověk musí vědět kam patří...již vámi dané porovnani musí stačit...*cteni*

Řeším tentýž problém jestli jít do pronájmu nebo si vzít hypotéku.

Mám v plánu bydlet v bytě 1+1 a platit nájem případně hypotéku sám. Vydělávám cca 15000kč čistého.

Díval jsem se na byty a stojí tak 1 200 000 - 1 500 000 kč.

Připadne mi rozumnější platit cca 8000kč měsíčně za hypotéku,než platit cca 8000kč za pronájem.

Nebo se mýlím?

Tak si k hypotéce připočítej ne tedy nájem ale u bytů fond společných oprav, zálohy na elektřinu, vodu... Jinak ano, je lepší dávat do svého, ale pokud to nastavíš jak jsi to tu prezentoval tak to nedáš

hodnocení

0x

Vše záleží od konkrétních podmínek.

Ale obecně pokud myslíte o hypotéce

1. na hypotéku musíte mít velkou část vlastních zdrojů, bez nich to nemá smysl.

2. nesmíte (teda banky vám ji dají, ale je to z dlouhodobého hlediska většinou sebevražda) pokud vám zbyte jen opravdu malá rezerva hotovosti na váš život. ideální je, aby splátky hypotéky plus režie nového bytu byly výrazně nižší než menší plat v domácnosti.

3. vybírejte delší fixaci úroků, neskákejte na super nízký jednoroční. malé škobrtnutí ekonomiky a hodně se vám změní rozpočet - proto i ta připomínka výše

hecis*
hodnocení

0x

Řešil jsem podobnej problém.Je třeba si připustit jednu velkou věc.Nebudete platit jen hypotéku,ale s hypotékou i nájem.Nejlepší je řešit hypot.banka/stavební spoření.Není pravda,že pokud nemáte našetřené peníze,do hypotéky nemá smysl chodit..tj kec.

Záleží,jestli budete hledat či necháte vše na realitce.Pokud budete vše řešit bez realitky,úspora bude min.100tis.Jinak počítat s cca 40tis.na samotné vyřízení(je to cca)Poplatky za zřízení hypotéky atd. atd.

Já bydlel v nájmu,za 5 let jsem zaplatil cca 450tis.za nájem,to nepočítám dalších 5let zpět.Věřte,jsem zadluženej na x let,ale není krásnějšího pocitu,když otevřu dveře a vím,že jsem ve svojem.

BTW s tím nájmem,koupíte třeba byt za 1500000,hypotéka bude 8tis.a nájem vč.inkasa třeba 3500kč,tohle je potřeba spočítat,né jen hypotéku(čísla jsou jen příklad)

Jak tu někdo psal,pokud máte 22-25 tak nájem,čím dříve začnete,tím dříve budete mít splaceno a v tomhle není na co čekat :) Kor když jsou ceny nemov.tak nízko.

rew

trosku to popisujete zmatene. Kdyz neco vlastnite, tak neplatite najem! Najem platite pouze pokud si neco pronajimate. Asi mate na mysli jiny poplatek, treba dan z nemovitosti.

lidus*
hodnocení

0x

Rozhodně jsem pro vlastní byt a hypotéku. Téměř každá banka vám hypotéku dá jen když máte nějaké % peněz našetřené, tedy nedá vám na celý byt. Splácíte hypotéku + fond oprav (nikoli nájem) + energie + daň z nemovitosti ale máte svůj byt, který můžete kdykoli prodat, vyměnit. Pokud bych o koupi bytu uvažovala tak rozhodně ne jako svobodná ale s manželem, kdy už víme, že v tomto městě chceme bydlet.

myse*

pro mne je nepřijatelné vyhodit za rok 100 000 prakticky z okna. A nemít nic.

Já jsem pro hypotéku!

lui*
hodnocení

0x

Já myslím že je to jen o penězích. Když něco kupuju, tak mi to musí jinde vydělat. Ale platit hypotéku a ještě stejně velký nájem(příspěvek do fondu oprav), to mi připadá ujetý. Buď bude ten příspěvek do fondu zlomkem hypotéky, nebo radši budu v nájmu a budu spořit hotovost. Ostatní varianty mi připadají jako ekonomická sebevražda. Záměrně srovnávám jen nájmy a hypo. Ostatní náklady, energie apod. budou už skoro stejné tam i tam.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]