Nejste přihlášen/a.
Řešíme s přítelem otázku bydlení. Už pár lidí okolo mě - a i docela bohatých- bydlí v pronájmu za měsíční částky podobné splátkám případné hypotéky. S tím, že mají svobodu a můžou se třeba odstěhovat nebo změnit práci bez strašáka splátek. Je mi jasné, že ve finále nebudou po těch letech žádný byt vlastnit,ale asi jim je to jedno,jde o tu svobodu. Máte nějaké zkušenosti a argumenty pro a proti?
Jo...dokud jste mladí...OK..
A pak se jděte zeptat dnešních důchodců...co jim byl jejich "městský" byt nabízen v roce 1992 za 50tis...Zdálo se jim to moc...platili pár stovek nájem..legrace...Teď po dalších 20ti letech brečí jak po nich "někdo" chce tržní nájem a oni na něj z důchodu nemají.
Pokud Vám je 20...22...25 pak ano..jděte do nájmu...třeba se časem s přítelem vezmete, třeba to dopadne jinak..co pak se společným bytem, jen se hádat.
Ale jinak je naprosto jasné, že za rok zaplatíte na nájmu i velmi hezké procento z ceny nového bytu..který mohl být za pár let Váš.
Žádné rozhřešení když přesně je lepší "vlastní" a kdy "nájemní" byt..Vám nikdo nedá.
hypotéka da pocit usedlosti,najem může dát pocit svobody...doma je doma,člověk musí vědět kam patří...již vámi dané porovnani musí stačit...![]()
Řeším tentýž problém jestli jít do pronájmu nebo si vzít hypotéku.
Mám v plánu bydlet v bytě 1+1 a platit nájem případně hypotéku sám. Vydělávám cca 15000kč čistého.
Díval jsem se na byty a stojí tak 1 200 000 - 1 500 000 kč.
Připadne mi rozumnější platit cca 8000kč měsíčně za hypotéku,než platit cca 8000kč za pronájem.
Nebo se mýlím?
Vše záleží od konkrétních podmínek.
Ale obecně pokud myslíte o hypotéce
1. na hypotéku musíte mít velkou část vlastních zdrojů, bez nich to nemá smysl.
2. nesmíte (teda banky vám ji dají, ale je to z dlouhodobého hlediska většinou sebevražda) pokud vám zbyte jen opravdu malá rezerva hotovosti na váš život. ideální je, aby splátky hypotéky plus režie nového bytu byly výrazně nižší než menší plat v domácnosti.
3. vybírejte delší fixaci úroků, neskákejte na super nízký jednoroční. malé škobrtnutí ekonomiky a hodně se vám změní rozpočet - proto i ta připomínka výše
Řešil jsem podobnej problém.Je třeba si připustit jednu velkou věc.Nebudete platit jen hypotéku,ale s hypotékou i nájem.Nejlepší je řešit hypot.banka/stavební spoření.Není pravda,že pokud nemáte našetřené peníze,do hypotéky nemá smysl chodit..tj kec.
Záleží,jestli budete hledat či necháte vše na realitce.Pokud budete vše řešit bez realitky,úspora bude min.100tis.Jinak počítat s cca 40tis.na samotné vyřízení(je to cca)Poplatky za zřízení hypotéky atd. atd.
Já bydlel v nájmu,za 5 let jsem zaplatil cca 450tis.za nájem,to nepočítám dalších 5let zpět.Věřte,jsem zadluženej na x let,ale není krásnějšího pocitu,když otevřu dveře a vím,že jsem ve svojem.
BTW s tím nájmem,koupíte třeba byt za 1500000,hypotéka bude 8tis.a nájem vč.inkasa třeba 3500kč,tohle je potřeba spočítat,né jen hypotéku(čísla jsou jen příklad)
Jak tu někdo psal,pokud máte 22-25 tak nájem,čím dříve začnete,tím dříve budete mít splaceno a v tomhle není na co čekat
Kor když jsou ceny nemov.tak nízko.
Rozhodně jsem pro vlastní byt a hypotéku. Téměř každá banka vám hypotéku dá jen když máte nějaké % peněz našetřené, tedy nedá vám na celý byt. Splácíte hypotéku + fond oprav (nikoli nájem) + energie + daň z nemovitosti ale máte svůj byt, který můžete kdykoli prodat, vyměnit. Pokud bych o koupi bytu uvažovala tak rozhodně ne jako svobodná ale s manželem, kdy už víme, že v tomto městě chceme bydlet.
Já myslím že je to jen o penězích. Když něco kupuju, tak mi to musí jinde vydělat. Ale platit hypotéku a ještě stejně velký nájem(příspěvek do fondu oprav), to mi připadá ujetý. Buď bude ten příspěvek do fondu zlomkem hypotéky, nebo radši budu v nájmu a budu spořit hotovost. Ostatní varianty mi připadají jako ekonomická sebevražda. Záměrně srovnávám jen nájmy a hypo. Ostatní náklady, energie apod. budou už skoro stejné tam i tam.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.