Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odvedení vlhosti v koupelně

Od: paett* odpovědí: 4 změna:

Zdravím, rád bych poprosil o radu s odvaděním vlhkosti v koupelně. Mame male plastove okno, ktere se da jen vyklopit (zadna mikroventilace). Cili odvetrani vlhkosti trva strasne dlouho. Neni mozne se rano umyt a dostatecne vyvetrat. Na druhou sranu neni reseni mit v mrazech otevrene okno cely den nez se clovek vrati z prace. Jako reseni me napada ono vybourat a zvetsit otvor, aby tam slo dat dvoukridle okno, ktere pujde otevrit cele a vyvetrat rychleji, resp pujde nechat otevrene na mikroventilaci. Ale toto reseni je ponekud drazsi.

Dale mi pak radili, ze by melo stacit dat tam ventilator s merenim vlhkosti a ten by vetral pokud bybyla vlhkost vetsi nez nastavena hodnota. Na tomto reseni ale zase vidim chybu v tom, ze bubu delat "diru stenou ven" kudy bude unikat teplo i kdyz nebude treba. Zaluzie na ventilatoru ani nejake zaluzie z venkovni strany to dobre nikdy neutesni. Druha vec je esteticnost, ze by ta "roura" stenou ven musela byt min 10cm ze steny a vypadalo by to hrozne. Byl by vetrak vybec schopen to dobre odvetrat? A zna nekdo reseni ktere by bylo esteticky hezci nez roura ze steny? Dekuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

martin82*
hodnocení

0x

Jestli-že se Vám vlhkost v koupelně dělá opravdu tak často jak píšete i jen po raním umytím nemusí být něco v pořádku. Podle mé praxe stačí většinou vyvětrat jednou za den min. 5min. Docela by mě zajímalo jak velkou koupelnu máte, jestli máte v koupelně sprchový kout nebo vanu? Vedou-li přes vaši koupelnu nějaké stoupačky? Máte v koupelně plynový kotel (jestli jo tak jaký)? Nebo kde vůbec žijete? V panelovém domě, bytovém domě, nebo v rodinném domě? Jak dlouho Vás vlhkost trápí? Neproběhla v poslední době na domě nějaká rekonstrukce (třeba zatelplení fasády, výměna oken)? Potí se takto často i obklady na zdi nebo stoupá -li vlhkost i do zdi? I toto vše je důležité vědět, abych mohl tento problém řešit na dálku.

Řešení větráčkem o průměru 10cm většinou stačí. Nemusel by vůbec koukat ze zdi 10cm. Kdyby venku koukal akorát by se vlhkost kondenzovala na trubce a v mrazu by se tam tvořili rampouchy. Stačí zároveň s fasádou zakrýt mřížkou.

Dále bych vyzkoušel takový pokus a to pootevřených dveří do koupelny. Kdyby se vlhkost ztratila stačilo by pak do dveří navrtat několik větracích průduchů ve spodní části. Nebo v spodní a horní části dveří, kvůli cirkulaci vzduchu.

Ale může to být problém úplně v něčem jiném, jak jsem psal již výše.

paett*
hodnocení

Díky za rychlé odpovědi.

Upřesním: Jedná se o koupelku cca 2x3m, sprcha+ vana, žádný kotel. Tím umytím jsem myslel sprchování cca 10min. Jedná se o rodinný rům s vyměněnými okny (2 roky nazpět). Vlhkost se začala projevovoat právě po výměně oken v rozích domu, které při teplotách pod 0 promrzavaly a kondenzovala na nich vlhkost. Vetrali jsme co to slo, ale marne. Podarilo se nám to ted zredukovat tím, že jsme zacali dukladne zavírat dvere koupelny, aby se vlkhost po sprchovani nedostavala do ostatních pokojů. Tím ale vlhkost samozrejme zustava v koupelne a vyvetrani tim sklopnym oknem trva tak 2 hodiny. Coz v mrazech neni idealni. V breznu budeme zateplovat obalku domu, takze ted je posledni moznost s tim neco delat, proto vymyslime reseni.

Co se tyce toho vetracku tak nam prave ti co to budou zateplovat rikali, ze pokud bude konec trubky zaroven s fasadou, teply vzduch bude vzdcycky trosku unikat , kondenzovat a pripadne kapat na fasadu, proto je treba aby trubka 10 cm couhala.

Dekuji.

hodnocení

0x

V životě jem se stěhovala mnohokrát. Z paneláku do cihlového a naopak. Ale všude jsem zavedla, že se do koupelny nezavírají dveře. Koupání, sušení prádla, atd. Funguje to. ;) Nedávno jsem si večer všimla v bytě kde se svítilo, že nad kuchyňskou linkou bylo malé ležaté obdélníkové vyklápěcí okénko. A vím, že za tou linkou, za zdí je koupelna.*sok*

paett*
hodnocení

Díky za odpověď,

takto jsme fungovali doteď, nevýhoda je, že pak vlhly jiné místnosti, což se snažíme eliminovat tím, že nepouštíme vlhost z koupelny po sprchování do zbytku domu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]