Nejste přihlášen/a.
Jaka je teplota zdiva o tlušce 45cm(dejme tomu někde uprostřed)když je dům zateplen 10cm polystyrenem o proti domu,ktery neni zateplen?Vnitřni teplota domu je 20C a venkovni -20C.
1. Pokud je stěna zateplena 10cm polystyrenem a je provedena z plných cihel, pak přesně v polovině zdi tedy po 22,5cm z interiérové strany je teplota 17,3stC.
2. Stejná zeď pokud není zateplena má v hloubce 22,5cm teplotu 0,5stC.
Uvažuji teplotu v exteriéru -20stC a v interiéru Vašich 20stC.
martinxx1:
Pokud bych bral kamen jako žulu, pak by uprostřed zdi silné 85cm byla prakticky stejná teplota jako v polovině zdi cihelné, ale silné 45cm, tedy 0,5stC.
Jiri:
Ne...z toho to usoudit nelze...
Na by byl potřeba hodně složitý výpočet...a stejně by výsledek nebyl zcela přesný.
Tak prosim aspon o vas odtahpokud mate zdanou veci zkusenost tak to nebude pro vas problem,opravdu by mne to zajimalo?
I při odhadu bych se mohl splést o mnoho dnů.
Jde o to, že teplota exteriéru se mění...a není konstantní..., stejně tak se mění i teploty přilehlé země k domu, teplota země pod podlahou...pod sklepem..atd.
Velmi hrubě Vám mohu napsat že např.teplota v rodinném domku z cihelného zdiva které není zatepleno...při venkovní teplotě -10stC klesne za 12h bez vytápění i o 6stC.
Stejný dům, ale pokud bude zateplený, tak u něho klesne teplota za 12h bez vytápění cca o 2stC.
Nemá smysl uvažovat o teplotách uvnitř zdí.Ta záleží na intenzitě topení.Stěna z plných cihel bez zateplení bude mít za tebou daných podmínek lineární průběh teploty na průřezu zdí.Pokud stěnu zateplíme,průběh bude lineární jen k izolaci,pak bude teplota klesat exponenciálně. Takže průběh teplot bude určitě nestejnoměrný.Ale ještě se tu bude projevovat tepelná setrvačnost zdiva,hlavně při kolísání venkovní teploty.
JABRAKA
já se jen přidám,k tomuto tématu.Koupil starší RD (loni) v oblasti,kde je spousta takových starších Rd.Jen 10 domků z caa 60 je zateplených.Podle mého souseda,který má totožný dům jako já zateplení nic nevyřešilo.Žádnou úsporu údajně nepocítil.Něco jiného pry je foukaná izolace stropu.Tu jsi nechal udělat a tepelná pohoda nesrovnatelná.Zdi tu jsou cca 60 cm ,plastová okna jsou smaozřejmé.Každý ze starorousedlíků mi říká,a´T se na zateplení vy... MMěl jsem to v úmyslu zateplit,tak nevím.čím více čtu různá fóra,tak jim dávám zapravdu.Tomuto obodu nerozumím a zeptat se stavební firmy jestli zateplit ,nebo né,je asi zbytečné.Každá firma chce kšeft,takže samozřejmě doporučí zateplit.Což i chápu.Ale nevím,kde najít informace,zda do toho jít.
Podívejte...zateplení domu...prostupy tepla..tepelné ztráty..to jsou věci které se objektivně dají spočítat.
Není to něco jako "svěcená voda" do pračky, kde věřící bude tvrdit že je prádlo o 50% lépe vyprané...a ateista si bude ťukat na hlavu..
Samozřejmě že správně udělané zateplení domu je amusí být na spotřebě primírních energií na topení znát...a čím starší dům,
tím více to v peněžence musíte pocítit.
Nikdo Vám samozřejmě zateplení nařídit nemůže..a jestli Vám nevadí účty za plyn. uhlí či elektřinu a nemáte v domě jiné
problémy, pak nezateplujte..proč by jste to dělal.
Já tyto výpočty dokážu provést...ale hlavně jsem si je ověřil i na svém rodinném domku..
Není to žádná černá magie..ale stavební fyzika..
já dal na tu fyziku nic moc, úsporu nepozoruji, už jsem sem dával i graf spotřeby, osobně po praktickié zkušenosti nejsem zastáncem zateplení, to může mít návratnost 30 let pokud si člověk zateplí sám za 400 metr, přes firmu je to pro prapravnuky.
no to mě děsí ta návratnost.A hlavně co ten polyš udělá pod omítkou za 30 let. Já sám nevím jestli bych se do toho pusti,ikdyž mi to připadá docela jednoduché.A tady na ostravsku je tak cena 750 kč m2.Takže návratnost asi100 let.Nevím neumím to spočítat.
Kolik platíte za rok TEĎ?
O kolik Vám teplota v domě klesne za 12h když netopíte...a venku je třeba 0stC...?
ja ma topeni zdarma...topim dřevem...topim furt a neklesa...v kotly sotva hoří,bral bych zateplit a zatopit raz za tyden...
tak 12 hodin nikdy nevynechám, to by bylo hrozné znova to vytápět, ale od půl desáté do šesti třeba dnes kdy bylo u nás kolem nuly, nad ránem -5 tak 2-3°C. Mezi osmou a polednem to dělá pokles 1-2°C, potom mezi 14-17:30 také.
Už jsem tady uváděl, že pokles teploty v našem zaizolovaném domě...je za 12h 1-2stC při venkovní teplotě až -7stC (letos u nás bylo snad 1x méně než -7stC, takže pro větší teplotu to aktuálně nemám změřené. V celém domě se poměrně intenzivně větrá...takže ten pokles teploty je i přes výměnu vzduchu větráním.
Dům z 60tých let o podlahové ploše 180m2 při těchto teplotách utáhne elektrokotel s výkonem 5kW...
Např. v obýváku letos i při přestávkách v topení větších jak 12h neklesla nikdy teplota o více než 2,5stC.
V ložnici je pokles teploty za 12h cca 1-1,5stC při venkovní teplotě -5stC..(a větrání oknem dokořán v cca 9h večer).
Jestli chcete ještě nějaké údaje, klidně napište..
Pokud tady ale sklouzne tón diskuze k tomu že "mám topení zadarmo, zateplení je blbost"..pak prosím pište raději vnitřní poštou,
nebo na můj mail.
Také jsem to nemyslel na Vás..
Jestli zateplení má, nebo nemás smysl...nelze obecně říct..Je to nutno zvážit z více hledisek...a v kontextu celé stavby, místa kde stojí, z jakých je materiálů...čím se topí..atd atd.
Samozřejmě že v extrémním případě může být na jedné straně návratnost 5 let...v druhém extrému to může být 40 let...
Nelze ale zobecňovat...musíme se bavit o konkrétním domu..s konkrétními parametry.
Snazim se na tuhle otazku najid odpoved ruznymi zpusoby,byt mozna nekdy hloupou otazko a proto i ma otazka byla smeřovana jinym směrem,než jak sme zvykli slichavat či si procitat na netu...rosny bod,pohoda atd
a co našel jste odpověď. Jaro se blíží a já odpověď nemám.Souseda znám,tak,že jsem jej viděl 10x,takže nevím jestli mu mám věřit.A na netu je 1000 odpovědí proč jo a proč ne.Takže jsem zase na začátku.Potřeboval bych tak nějakou odbornou radu od odborníka přřimo a místě.Líbil by se mi Jabraka,Milancukrar apod. Ti asi fakt ví o čem mluví,resp. píšou
Macku, je to jen o tom čemu uvěříte a spočítáte. Odborníka na místě? To ale jen na vyřešení detailu.
Pokud si přečtěte reakci Martina dole, tak lepší vysvětlení pro zateplení nenajdete. Páč klidně můžu napsat, žeti co zateplili dobře a správně, šetří desetitisíce. Pokud ale je argumentace, že jsem zatepli a nic nešetřím, musím se se ptát proč to tak není. Co dělá dotyčný špatně, jak zateplil, co pokazil, ce lépe, atd...
debata kde někdo ma zatepleno a někdo nema...jasně když zateplim tak si budu stat za svym,ale co ti starousedlící...kdyby ta navratnost byla opravdu vyborna,tak koukam jak vsichni zateplujou,protoze usetrene penize mohu pouzit na splaceni pujcky za kterou sem si dum zateplil
kejmilos:
slušně říkám...raději už nic neříkejte, protože co Vaše slovo...to perla..
Můžete být odborníkem ve svém oboru, ale tomuto tématu rozumíte asi jako já akvarijním rybičkám..
rybky gto je zase moje parketa Každý máme něco a vo vo tom to je.
to kejmilos - ušetřené peníze je pěkná věc,le první muím investovat určitý balík peněz a návratnost se počítá na roky.A tom ta debata je.Nikdo samo neví,kolik bude stát plyn například za 5-10 let.Čím budě stoupat strměji,tím je návratnost lepší.A jde oto,jestli ( na mém RD) je návratnost 30 let,tak to nemá pro mne význam.
pro martincakl:řekneš nam kolik si asi ty konkretně začal ušetřovat po svem zatepleni domu?jestli ten rozdil v pěněžence je opravdu znát...
Zakládám si na tom, že nikdy na internetu nenapíšu sprosté slovo, urážku nadávku, vždy se snažím slušně odpovědět, tak jak mě to rodiče naučili. Do desky se nezakousnu, páč moje zuby na to nestačí!
není někde na webu smajlík se smeknutým kloboukem?
Paneboze to sou ceny,proc si nekoupis kotel na tuha a zaty penize valit do kotle na ty metry.Bys mohl zato co za rok vypalis za elektriku topit snad 5let a zase by sis ušetřil
Jeden topi na plyn druhy na elektriku,treti tim či onymUšetřit snad znamena dostat se na nejnižši cenu jaka je možna na naklady na vytapeni domu,at je jakykoliv.Pokud topi elektrikou a vy drevem v zateplenem dome tak kdo usetri vic?Zde je zadrhel šetřeni
Proč ten co topi elektrikou nechce topit dřevem aby ušetři ještě víc?
Pane Martinecakle.Chápu že jste zateplil a máte z toho radost ale při vší uctě k Vám neblbněte tady lidem hlavu! Vy píšte že venku je -7stC! Vy na 12 hodin vypnete topení! při tom ještě intenzivně! v těch - 7stC(to je docela pěkný mráz) větráte! a ona Vám za tu dobu poklesne teplota v domě za těch 12 hod při větrání za -7stC mrazu jen o 1-2 stupně! Zázrak.Máte kouzelný dům! Jste kouzelník a příbuzný Davida Cooperfielda.Jsem přesvědčen že když nebudete v tom Vašem kouzelném domě vůbec větrat! tak za těch 12 hodin vypnutého topení a venkovní teploty - 7stC budete mít ještě za půl dne tu teplotu dokonce o 2-3 vyšší a tepleji.Tiše Vám závidím.
S pozdravem
O tom,milý Petře,zda je pozitivní úloha zateplení,mám roční zkušenost z našeho paneláku.Abych byl objektivní,je to i vliv nových plastových oken.Ale účinek je natolik viditelný,že nejsou žádné pochyby.Dříve jsme měli v zimě při teplotách -10 venku roztočené regulační ventily(3 radiátory) a když se spustil vítr,tak jsem si bral k televizi deku a tepláky.Dnes topím jen jedním radiátorem v bytě a ještě jen na druhý stupeň,teplota neklesne pod 23 st C.Jen za jednu probydlenou zimu nám dodavatel na byt vracel za topení 8 000.-To už je argument!
JABRAKA
Dobrý den.Ale ano že zateplení je poziitvní věc a dobrá tak o tom vůbec nediskutuji a souhlasím.Sám jsem zafoukal střechu domu (to byl největší skok) plus vyměnil okna za plastová a paráda.Ale nedělejme z toho fenomén a modlu.Já jen nesouhlasím s tím co píše pan Cakl.Venku -7C , netopí se 12 hodin a vesele se větrá a u něj poklesne teplota jen o 1-2 stupně..
Dobrou noc
petr111:
Napsal jsem že do tohoto vlákna již nebudu psát..ale protože nemáte registraci, nemohu Vám napsat do vnitřní pošty.
Tak se tedy přemohu...a ještě jednou napíšu do tohoto vlákna.
Znovu musím zopakovat že nejsem "nadšený kutil Tim", ale 22 let dělám v oboru TZB..To že uvádím příklady na svém RD je hlavně proto, že ho z pochopitelných důvodů mám nejvíce "nastudovaný"..a to jak před zateplením, tak po zateplení..a sám jsem si počítal i tepelné ztráty, navrhoval solár a další technické věci.
Pokles teplot za 10h ze včerejška na dnešek:
- ložnice 21h ustálená teplota 18,5stC, ráno v 6:30h ustálená teplota 17,6stC pokles za 9:30h = 0,9stC
- kuchyně 20h ustálená teplota 20,5stC, ráno v 6:30h ustálená teplota 18,9stC pokles za 10:30h = 1,6stC
- obývák ve 20h ustálená teplota 20,5stC, ráno v 6:30 ustálená teplota 17,5stC pokles za 10:30h = 3stC
(a zde je nutné vysvětlení proč je v obýváku pokles 3stC..je to proto, že cca ve 21h se z obýváku otevírají dveře do chodby, která není vytápěna na 20stC, spí tam pes...a v noci občas courá po obýváku a další místnosti...a obývák se tedy teplotně "srovná" s chodbou. V případě že by nebylo nutné dveře do chodby otevřít, byl by i v obýváku pokles teploty znatelně menší než 3stC.)
A teď další důležitý údaj..Teplota venku byla včera ve 21h -6,3stC, teplota ráno v 6:30 -9,3stC na jedné straně domu ve výšce cca 5m nad zemí...teplota na druhé straně domu 1m nad zemí byla -6,6stC.
Ještě doplním údaj o větrání domu..Intenzivní větrání neznamená, že otevřeme všechna okna na 4h...Intenzivním větáním myslím ten fakt, že se větrá 3x-4x denně plně otevřeným oknem po dobu 5-10minut (ano i při těch -9,3stC). Větrá se proto, aby RH v domě byla na hodnotě cca 40%.
Ještě jedna poznámka...Nemusíte se mnou "souhlasit", ale to je tak jediné co s tím můžete dělat. Nemám jediný důvod si vymýšlet...a hodnoty které uvádím nejsou "odhadnuté", ale opravdu přesně změřené..
Pro zajímavost ještě jeden údaj...K tomu aby teplota interiéru po nočním poklesu stoupla opět na hodnotu cca +20-20,5stC stačí dodat energii cca 30kWh..Pod tím si snad také dokážete něco představit.
Milanecukrari, ja si bohužel myslím, že jsou proste lidé kteří to nepochopí a byli by schopni se i hádat, že třeba tepelná izolace u ledniček je vlastně zbytečná a jemu by stačil jen holý plech nebo překlížka.
moto, jistě, máte pravdu, jsou lidé různí. Neěkteří stále argumentují výpočty zkušenostmi a příklady, jiní sdělí že Franta v hospodě povídal...
takto vnikla pohádka o nopové folie jako svislá hydroizolace.
Zdravím, včera mi to nedalo a rozhodl jsem se změřit teploty u nás doma(ložnice). Bydlíme v zateplené bytovce- zateplono 14cm polystyren,
izolační trojsklo 0,8.
meřeno v 8.hod - 22,8
měřeno v 20.hod - 21,3 =pokles o 1,3 za 12hod. Samozřejmě ráno i věčeř patřičně větráme! (i v mrazech ) Takže máme taky zázračný byt jak to tady někdo psal, petr111?
zateplení máme stejné, okna starší 1,3, ráno 18, od šesti do půl deváté vytopeno na 20, teď než to sepne v poledne je opět 18°, tedy za 3,5 hodiny pokles o 2° (desetiny mi to neukazuje) Venku -4°C ráno bylo asi víc, počítám -7. U bytovky je výhoda, že je teplíčko od spodu, od shora nebo alespoň z jednoho směru, přízemní bytovku jsem ještě neviděl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.