Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Teplá voda vs na které straně?

Od: guty odpovědí: 13 změna:

Na které staně je spávně teplá voda.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pecenkav*
29.01.12 22:12
hodnocení

3x

Na levý

instalater*
hodnocení

0x

Většina lidí só praváci , tak že prvně hrabo na pravé ventil . Tak aby si nespařili krupón. To samý je u zásuvky. Fáza je na levé . Kdyby sis hrábl aby tě to neštréchlo.

hop®
hodnocení

0x

Vlevo. Jsou na to konstruovány i termostatické baterie, opačné řešení je nestandardní.

A kde prosím najdu ten standart? Je na to nějaká norma/předpis nebo je to jen zažitá praxe?

instalater*

Pepr - na nějaké standart nebo normy se vedrbé. Normálně si tu bateriu dé na stojáka. Vývody udělé nad sebó a máš pokoj.

hop®

O nějakém závazném předpisu nevím, je to pravděpodobně zažitá zvyklost, která je velmi rozšířená. Já osobně ji nebudu porušovat, nerad bych aby kdokoli po paměti otočil pravým kolečkem případně dal páku doprava a opařil se. Tuto zvyklost podporují i výrobci baterií, stačí přečíst podmínky instalace pro většinu termobaterií. Případně se podívat na barevná kolečka na nástěnné baterii či orientační "krycí čudlík" na pákovce. Červená vlevo...

No vidíte a doma jsme měli 40 let na umyvadle teplou napravo a na vaně nalevo. A nikdy se nikdo neopařil. I když jsem si umýval hlavu v předklonu nad vanou, tak jsem vždycky automaticky poslepu šáhl správně na kohoutek, který jsem zrovna potřeboval. A přitom, jsem používal kohoutek nad umyvadlem víckrát než nad vanou.

A ten krycí čudlík na pákovce je povětšinou plastova krytka, která jde otočit :)

hop®

Ano, krytky na nástěnné baterii jdou také vyměnit. Ale myslím, že většina lidí je zvyklá na studenou vpravo a podle tohoto mého přesvědčení dělám instalace nových rozvodů. Stejně tak zapojuji elektrické vypínače vždy tak, aby v poloze "dole stisknuto" bylo vypnuto a zhasnuto. :)

ahasver4*
hodnocení

0x

Já mám komplet v celém domě teplou na pravé...No,asi nevyhovuju nějaké normě ale nevím které..:)

doplněno 29.01.12 23:17:

Všíchni sice tvrdíte že na levé ale i na nových baterích,které jsem kupoval je na PRAVÉ...

hop®

Ahasver: máte-li na mysli baterie k beztlakovým ohřívačům, tak z mně nevysvětlitelných důvodů opravdu bývá teplá vlevo. Ale už jsem psal, že nevím o žádném závazném přepdisu, který by umístění řešil jako povinnost. Stejně tak nemusíme mít v zásuvce fázi vlevo, ani vypínač od lustru ve spodní poloze zhasnutý...

doplněno 29.01.12 23:55:

Nemusíme mít WC mísu asi 40cm od země ani umyvadlo 85cm, jen se to tak prostě běžně dělá (alespoň podle mých zkušeností). Pokud si tedy výrobce nevymyslí něco jiného nebo zákazník nepřeje nějak jinak...

ahasver4*

Hope,vpravo je i na vanových bateriích.Jsou rok staré.Vyfotil byh je ale fakt je teplá na pravý...

Neni treba nic fotit. Standardni baterie ma teplou vodu pri pohledu na zed vlevo. Vyrabi se ale i nestandardni baterie, ktere maji teplou vodu vpravo. Bavime se samozrejme o pakovych bateriich, u kohoutkovych je to z principu mozne zapojit tak i tak.
Spravne ma ale opravdu byt tepla voda na leve strane, a studena vpravo.

hodnocení

0x

Po přečtení všech odpovědí, jsem si řekla, že nemohu nic ztratit. Každý může mít vodu zapojemnou jak chce.

hornbach.com/...

Teplá voda vs na které straně?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]