Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Radiátory plechové či litinové?

Od: 123mirek® odpovědí: 17 změna:

V našem RD máme ústřední topení staré 35 let. Kotel je Viadrus na uhlí. Radiátory nám naštěstí ještě netečou, ale říkám si, že už bych měl pomalu začít shánět nové. Je lepší vyměnit plechové za plechové, nebo plechové za litinové? A co rozvody? Vyměnit či ponechat?

doplněno 30.01.12 06:09:

Děkuji všem za vyčerpávající odpovědi.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Mirku, mám litinolá tělesa, ale synek je nechtěl, tak si koupil korada. Rozvody... proč měnit? ale pokud plánujte přestavbu či úpravu domu, proč nevyužít možnosti a udělat topení nově, moderně levně hezky...

je to jen a jen o penězích. Vašich penězích!

alvarez*

Taktéž mám doma litinová tělesa a rozvody již 30 let a když jsem vloni potřeboval při přístavbě přidat dva radiátory byly trubky vevnitř absolutně čistý bez známky rzi. Jak říká nademnou pan Milan je to o penězích. Podle mě to bude klidně fungovat další dlouhá léta. Ale pokud to chcete mít nový a hezký kupte plechové a rozvody do mědi.

hodnocení

0x

mam kompletni nove topeni...kotel Viadrus+rozvody v mědi a plechove radiatory...plech nebo litina?Kdyz se system ochlazuje tak litina drží dele teplo,tedy litina drži lepe teplo jako vas kotel,taky je z litiny...ovšem cena za litinu je asi mnohe vic nez u plechoveho radiatoru...odhaduju asi 300kč za jeden litinovy clanek...

kej Miloši, máte naprostou pravdu, že litinový radiátor déle vydrží teplý, je to prostě fyzika. Zase déle trvá, nežli se ohřeje..

ale pokud se trubky krásně schovají, radiátory pěkně připevní... to je pohled...ale za prachy..

hop®
hodnocení

0x

Jak už bylo řečeno, vše je o penězích. Pokud je jich málo, tak nechat stávající stav a měnit jen to co začne rosit či téci. Pokud jich je dostatek, tak kompletní rekonstrukce. Vše mezi těmito dvěma variantami je kompromis, daný množstvím peněz. Tento kompromis ale vůbec nemusí být špatný, může nekolik desítek dalších let bezproblémově fungovat.

Nové litinové radiátory bych pravděpodobně nedával, je to už ve většině případů překonaná záležitost. Co se týká rozvodů (předpokládám, že vařená ocel), tak pokud nejsou evidentně na pokraji životnosti, asi bych je tam klidně dalších 50 let nechal...

olin*

naši přešly ze samotíže uhlí na plyn a ve velkym obýváku vyměnily žebrový plecháč za "moderní plochý" plecháč se stejnou výhřevností. Po zimě se vrátil na původní místo " žebrový " plecháč, páč ten plochý to nevyhřál ani s čerpadlem. U zatepleného baráku bych šel klidně i do plecháčů, ale jejich nevýhoda je rychlé vychladnutí. V litině se déle udrží teplo-toto topení se používá hojně v nemocnicích, ale cena... Osobně: dokud to neteče, tak to tam nechte a šel bych postupně (s ohledem na peníze) do nějaké hezčí litiny a potom už jen držet pokojovou teplotu...

hop®

Litina má vzhledem k většímu objemu kovu větší tepelnou setrvačnost, takže souhlasím s tím, že v litině se déle udrží teplo. Ovšem. jak už bylo řečeno, déle trvá, než do ní to teplo dostanete.

Co se týká nemocnic, nebral bych to jako vzor optimálního řešení, vzhledem k potřebným (a chybějícím) financím na jakékoli řešení...

bambula*
hodnocení

0x

Rozvody bych neměnil a radiátory až ty, co začnou téct. Já odhaduji, že tečení radiátorů nezažijete.

pepca*
hodnocení

0x

Mirku , takhle se na to nedá odpovědět. Záleží na spoustu faktorech. Při topení na tuhá paliva bych si dodovolil jít do litiny.Dýl vydrží a jak již bylo řečeno má delší setrvačnost. Zase se tam víc uvolňuje uhlík ( ten černý bordel při vypouštění ) což zasírá kotel - filtr. Máš samotížku , nebo nucený oběh = čerpadlo . Když dáš plecháče VKáčka , tak tam jsou daný ventily a ty by ti na samotižku dělaly bordel . Špatně by se ti vyvažovala hydraulika. Nemíchal bych litinu a plech a když už tak jeden druh ventilu. Zákazníkúm říkám preventivně nešahat , dokud to jede nechat být . Ty staré radiátory tě ještě můžou přežít. Dnešní materiály stojí za hovno. Měděné trubky mi tečou -něco jako bodová koroze , nerez to samé , kolínka jsou při výrobě tak zeslebená , že je v nich kolikrát i díra. Ventily na kterých je vytočen závit jsou tak zeslabený , že půlka závitu zústane ve zdi a druhá tlakem vody vystřelí. Zlatí komunisti.

hop®

Pepca: nemusí dávat VK s termoventilem, existuje i model Klasik, pokud se budeme bavit třeba o Koradu...

pepca*

Hop - to máš pravdu , ale dle mých zkušeností , když někdo dává nové radiátory , tak většinou se upravují přívodní trubky . Délka , rozteč a tak pod. A většinou ( asi tak 90 % ) to lidem dáváme do zdi a montujeme VK . Aspoň teda v našem kraji klasiky moc nejdou. Montujeme hlavně Purmo , Korado , Radik . A naposled jsem dělal Lipovicu - asi opravdu naposled.

hop®

Souhlas, pokud nové rozvody, tak VK. Ale pokud se mění jen radiátory, tak Klasik, ať se nemusí moc bourat...

Jinak, pokud se nemýlím, tak Radik je od Korada. ;)

janvavra

Mohu se zeptat na zkušenosti právě s hliníkovými radiátory Lipovica? Uvažoval jsem o nich...
moc děkuji a zdravím

ados

K tomuto příspěvku mám poněkud jiná vysvětlení... zaprvé- černý hnus co teče z radiátorů bohužel není uhlík ale zahnívající těla mrtvých bakterií z topné vody. zadruhé- ,,měděné truky mi tečou,, - máte topení pospojené a uzemněné? (bludné proudy, elektrostatika atd.) měřil jste ph topné vody? teda ve vašem případě asi louhu (ten měď jaksi ,,nedává,,).. zatřetí- ,,půlka závitu uletí,, máte nainstalovaný redukční ventil a u ohřívače vody expanzní nádobu aby nebyl v řádu kolísavý a obrovský tlak? Zákazníci v naší péči i já osobně takové problémy nepociťuju...

aaaaaa*
hodnocení

0x

s ohledem na budoucnost bych šel do litiny a samotíže, v případě přechodu na plyn bych rozhodně nechal možnost vrátit se ke dřevu a uhlí. Nové rozvody, to záleží.

pri novem topeni trubky neschovat...cele rubriky tady o zateplovani a ejhle bychom zateplily i trubky?Sice schovane vypadaji mozna lepe,ale je z nich i trochu toho tepla navic?Proc je tedy schovavat,trubky se očumi...ani sem je nenatiral,měd vypada futr krasně...v pripadě poruchy trebas neeeekdy ve svaru je po ruce...zrovna ted kamarad kopal v koupelce a hledal trubku comu po 8 letech zacala téct...

janmega*

Mám plynové topení s čerpadlem, před 28 lety jsem si udělal rozvody zahradními hadicemi do dvou pater, kotel je ještě o patro níž, samotíž , na expansku jsem použil splachovač s plovákem, abych se o to nemusel starat.

Hadice pořád drží, plechové radiátory už tekly. Vyměnil jsem je za měděné, Jaga a vše je v pohodě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]