Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plíseň v bytě

Od: mirax* odpovědí: 24 změna:
Dobrý den

Prosím o radu. Koupil jsem byt ve 4, posledním patře a vyměnil stará okna za plastová, letos zde trávíme první zimu.

Mám 3 pokoje, které jsou umístěné podél obvodové zdi. V každé místnosti mám 80procentní vlhkost, pokud vyvětrám pak se dostanu na 60. Větrám min 3xza den a do toho topím na průměrnou teplotu 20C.Na obvodové zdi v každém pokoji mám však vlhká místa, konkrétně mezi stropem a zdí,v rozích na špaletách. V kuchyní je toho více v obyváku, který je spojen s kuchyní je toho překvapivě málo, ložnice je téměř jak kuchyň. Dům není zateplený, šířka obvodové zdi je 45cm, střecha se bude letos realizovat na sedlovou, momentálně rovná se svodem dovnitř domu, dům je 40let starý izolace základu bude nulová. Na vlhkých místech (pásech) nebo i mimo ně se mi čas od času udělá plísen, kterou ihned hubím savem. Je mi jasne, že vše je dáno vlhkostí. Vzhledem k tomu že zateplení j¨není na pořadu dne, mám otázku co mi může pomoct?Slavný přípravek ceresit mi přijde zbytečné vyhazovnání peněz nebo může pomoci?Odvlhčovač vzduchu za cca 4000 by snad mohl pomoci?Někde jsem ale četl, že se tímo snad dostane sůl do zdi potažmo do omítky a dojde k destrukci omítky, nevím zda mi toto někdo vyvrátí?Budu rád za jakkoukoliv pomoc,nechci tady žít věčně ale 5 let to minimálně bude, takže bych to rád vyřešil.Děkuji

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pokud se opravdu jedná o 4.patro, nejedná se o zemní vlhkost, ale jedině o tepelné mosty. Pokud máte 45 cm (z jakého matroše) a nezatepleno, není se co divit. 80% je hodně, hledejte příčinu vlhkosti, měřte teplotu na problematických místech, ...dejte foto..

silně zateplit strop..

kdokoliv*
Snížit vlhkost určitě! a potom jedna z možností = bakterie-a-enzymy.cz/...
mirax*
hodnocení

přikládám fota,dům je cihlový,jinak stále nevím zda pouzit ceresit nebo el.odvlchčovač. Savo tedy už asi nemá smysl,budu vícero topit a větrat, případnou plíseň budu zeškrabávat, Termoizolační stěrka vyřeší problém zřejmě jenom na oko, vlhkost stále zůstane jak jsem pochopil. Asi by pomohla nějaká detekce těch tep. mostů a následné odstranění ve zdivu. A jinak jsem opravdu ve 4patře takže prasklé zdivo zvenku stejně neopravím, střecha bude letos nová,takže snad příští rok by to mohlo být lepší. Mikroventilaci okna mají,ale to snad nemusím vůbec topit, když to všechno teplo stejně vypustím zpět ven. Jinak jsem samozřejmě lajk takže mé názory berte s rezervou...Děkuji

Plíseň v bytě

jejda ty fotky znám...

mirax*
hodnocení

další foto...

Plíseň v bytě #2

jamna
hodnocení

0x

Dobrý den, brácha nedávno začal bydlet v cihlovém bytě, udělal tam kompletní rekonstrukci, nová plastová okna plynové topení nové štuky, natáhl tam nějakou sádrovou omítku nebo co. A jaké bylo překvapení když asi po 3 měsících odtáhl postel od zdi a zeď byla úplně plesnivá, ale úplně. Prostě jeho zdi v bytě i když normálně topí jsou studený, ten teplý vzduch se ochladí o zeď vlhkost zkondenzuje a je vlhká ta zeď. To vysvětluje i Váš problém. Teď co bych Vám poradila, Brácha si na zeď natáhl termoizolacní stěrku Aero-Therm /výrobce: www.spanielgroup.cz/ a ta zeď je na dotek teplá a má po starostech. 100% chápu teď vaše pochyby, já bráchovi jsem taky nevěřila a myslela jsem si, že si to namlouvá, protože jsem si již nějakou tu termoizolační stěrku použila na chalupě a efekt žádný. Ale jakmile jsem si to vyzkošela na vlastní kůži, nechápala jsem. prostě to okamžitě poznáte na dotek. Když nic tak se alespoň mrkněte na ty stránky a nechte si zaslat vzorek zdarma /neplatíte ani poštu/ na www.aeroizolace.cz

přeji krásný den

ha, světový zázrak...firma to určitě nevyrábí, zkuste mi, prosím, sdělit o kolik vzroste tepelná hodnota stěny?

mnohokrát opodobné vyzkoušeno.

jabraka*

I když se,milá Jamno,nalepí na zeď obyčejná tapeta za desetinu ceny vychvalované stěrky,pocit doteku bude teplejší,jako holé zdi.Neznamená to,že se na zdi plíseň nevytvoří.Setkal jsem se s tímto procesem mnohokrát.Stačilo odlepit tapetu a zelené povlaky hovořily za sebe.

Takže ať se reklama tváří jako všeřešící,fyzikální zákony neoblbne.Prostě venkovní izolace a pokrytí tepelných mostů - je jediné řešení.

JABRAKA

stirecek*
hodnocení

0x

Sestřenka bydlí taky ve čtvrtém posledním pod střechou a má ten samý problém. Myslím, že s tím nic neuděláte, to jsou ty staré stavby, tehdá se tolik nehledělo, jestli panely dobře seděly a nějaké tepelné zeslabené mosty nikoho nezajímaly, lidi byli rádi za levné bydlení. Problém by mohlo vyřešit zateplení, ale nemusí to být pravidlem, někdo má doma vlhko pořád. Zázračný nátěr mají jedni známí a "prý" mají doma teplej než předtím. Když se ale podívám na tu cenu, raděj si přitopím a mám to bez práce a když si přitopím, mám jistotu, že budu mít teplej než když investuju do něčeho, co nemusí fungovat. To už bych raděj koupil odvlhčovač nebo klimatizaci a výsledek bude zaručený, jenže provoz něco taky stojí, nicméně je to jedno s nejjistěších řešení. S klimou se dá zároveň topit, takže něco ušetříte za topení a v létě se vám v parných měsících taky může pod střechou hodit.

sasamed*
hodnocení

0x

Toto může standardní případ, kdy po výměně starých, špatně těsnících oken za plastová se 100% těsností bez možnosti funkce tzv. vnitřní ventilace přestává místnost dýchat, jinak řečeno podstatně se sníží cirkulace vzduchu v bytě (při starých oknech byla stálá ventilace i při oknech zavřených). Tak pro vznik plísní ve vlhčích bytech vzniknou vhodné podmínky. Na okna lze dodatečně nechat udělat mikroventilaci. Co je plíseň a jak ji odstranit je dobře popsáno na kouzelnebydleni.cz/...

Pokud ale neodstraníte příčinu vlhkosti, které může být dále například v prasklém zdivu, zatékání ze střechy, tepelných mostech apod., nezamezíte možnosti dalšího vzniku plísní.

sasamede, souhlas, mnozí bydlí tak, že smrádek ale teplíčko. Hygiena a větrání jsou jinde, plíseň je vždy závada něčeho...

petr13*

Dobrý den , taky řeším podobný problém a už pěkně dlouho , jeden radí topit a větrat ,další méně topit a více větrat . dělal jsem vše . Jednu zimu jsem topil na max.20 stupňů a vložnici vůbec (16stupňů) a další zimu jsem topil všude naplno 24 stupňů a ložnice 21stupňů . Za 6 let mam druhou sadu plastových oken a vždy po třech letech se stav hrozně zhoršil . Při namontování oken se okna vůbec nemlžila a plíseň nebyla vůbec žádná ,ale po třech letech ,teče voda po skle a všude je plíseň . Momentálně to budu řešit demontáží oken a firma znovu okna ,ale tentokrát už perfektně namontuje (podle normy ) a ještě dodělá zaeplení špalet . Máme v bytě vlhkost 70-85% a nemohu jí snížit ( panelák 8 patro z 12ti) . Když celej den větrám tak je vlhkost 60% ,ale to je nerálné . Vidím to na špatně namontovaná okna . V létě se chystám v bytě udělat klimatizaci ,atk jsem se chtěl zeptat , jestl to může pomoc . Sousedi nemaj vůbec žádný potíže .

Petře, těžko na dálku radit, bez znalosti místních podmínek. Ale když se zeptám jaké máte zasklaní? jaký je rámeček?

Někde mezi skly by měl být na rámečku údaj o dohnotě skla. Většinou se montují dvojskla plněná argonem. Ale jiná horší zasklení se již nedělají! Víte z jakého matroše máte rámeček mezi skly?

Z čeho se bere vlhkost 70-80 procent? něco jí musí vyrábět...

doplněno 06.02.12 14:58:

Patře, zateplit rám okna... zjistit jaké je zasklení...

(smířit se se stavem)

pet13

Okna jsou od Hoca 4 roky starý . Uvnitř je rámeček ,kterej není plastovej . Tento víkend jsem zkoušel vše možné . Když jdeme spat , tak je v ložnici 70% vlhkosti ( nemáme tam žádné kytky,ani akvárko a celej den tam nidko nechodí ) větráme 4x za den na 5 minut . Teplota 19stupnů . Zjistil jsem měřením , že po vyvětrání je vlhkost 80% ( jak je to možné?) . Otřu vodu z okna cca 15cm od spodu a 5cm po krajích a vyvětrám . Po vyvětrání se to samé mokro udělá do 5 minut . Je to tak i vdalších místnostech ,ale né tak moc . Ještě jsem si zjistil , že když svítí na okno sluníčko ( myšleno teď v zimě) tak tam není ani proužek vody .žaluzky už nepoužívám ,protože to je pak celé okno mokré tak ,že není ani vidět ven . Mám před oknem záclonu . Díky za rady . P.S sklo je 1,1

stirecek*

Ono když vyvětráš a pustíš dovnitř studený vzduch, tak ten se ohřeje a vzdušná vlhkost se vysráží na studených stěnách a oknech. Je to stejné jako když vyndáš z ledničky pivo. Když svítí slunko, tak sklo se ohřeje a rozdíl teplot se sníží.

petr13*

ale zdi jsou teplé . jak teda odstranit vlhkost a rosení oken?

stirecek*

To vlhko se sráží na studeném, tedy nejvíc na sklech a v rozích, kde jsou špatně řešené tepelné mosty nebo jsou způsobené špatnou montáží oken nebo samotných panelů u stropu. Sestřenka má stejný byt a úplně to stejné, kolem oken ale problémy nemá. Nic s tím neuděláš, pokud nehodláte zateplovat, investoval bych do klimy, tím by se snížila vlhkost a tolik by se nerosilo. Ale to je jiná otázka...

P.Milane ty fotky znáte asi ode mne to samé měla a má má švagrová.Topí větrá ale dokud se nezateplí tak s tím asi nic nikdo nenadělá.Plno lidí řeší plíseň a vlhko kdežto já řeším jak vlhkost zvýšit.Vyvětrám vlhkost je 30% zatopím a mám 22%

petr13*

s tou klimou to není vůbec špatný , jen je otázka jestli do celého bytu a jakou a hlavně na kolik to přijde? Díky

stirecek*

Zkus se mrknout na netu, kolik zhruba by to stálo. Určitě aspoň tam, kde je největší vlhko a plíseň. Dá se s tím i topit, ale něco to spotřebuje. V létě to pod střechou taky využiješ. Soused to má ve dvou místnostech. Z jedné do druhé to prý nedojde.

petr13*

ještě mám nad sebou 4patra :D , ale pokoukám po netu. díky

stirecek*

Tak jsem se přehlédl, tazatel bydlí ve čtvrtém pod střechou*frajer*

zver700*
hodnocení

0x

Mohuporadit dělat sanace vlhlého zdiva 100% účinek Mohuporadit

artik*

tak dnes zase hrůza . okno mokré a rohy na špaletách také . nějaká rada?

Plíseň v bytě #3

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]