Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký kotouč do mafla

Od: fifam* odpovědí: 12 změna:
Dobrý večer jaký kotouč použít do obloukové pily (Narex epk 16) na řezáni laminodřevotřísky. Mám tam původní s 16ti zuby na řezání palubek dobrý, ale lamino se z vrcní strany jakoby vyštípává i při pomalé práci. Kotouč je celkem ostrý tak nevím jestli koupit jiný,ale jaký děkuji za odpo Michal

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Kotouč se 16 zuby není vůbec vhodný pro lamino. Chce to co nejvíce zubů a hlavně - zuby by měly být trapézové, střídavě šíkmé-tzv. univerzální nejsou vhodné. Každopádně to chce řezat podle pravítka. Pro zlepšení kvality povrchu je možné před řezáním nalepit papírovou krycí pásku a pak řezat přes ni. Dost to pomáhá. Jinak na montáži přiřezáváme díly tak, že se říznou o 1-2mm větší a pak se ten přesah odhobluje el hoblíkem. Ale to chce jednak mít ten hoblík s dobrými noži a jednak přeci jen trochu zručnosti. Ovšem výsledek pak bývá dobrý.

doplněno 28.01.12 21:13:

Ten kotouč by měl být něco takového

eproton.cz/...

hop®

Děkuji za zmínku o papírové pásce, sám ji používám a rozdíl mezi řezem s ní a bez ní je neuvěřitelný. Navíc se na ni dají nakreslit různé výřezy (nejen pro mafla) a kresbu pak není nutné z materiálu mazat a čistit! *palec*

sasamed*
hodnocení

1x
Kromě univerzálního kotouče na dřevo s plochými nebo rozvedenými zuby jsou v nabídce trhu sady tří až deseti speciálních kotoučů na většinu materiálů. Pro rozlišení bývají barevně označeny: žlutě na dřevo, červeně na laminátové desky a plasty, zeleně pro čistý řez nábytkových laminovaných desek a akrylát, modře na hliník a ocelový plech.Zkopíroval jsem to z nasehobby.cz/...

radunka
hodnocení

0x

Bohužel osobne si myslim že budete muset investovat do nového kotouče. čím vice zubu tim lepe.. na lamino se pouzíva formatovaci pila a ta ma předřez. a tam se zamezi vystipani. ale pro vas by mel stacit koutouc na "lamino"

pepazdep

To nepomůže, řezat lamino maflem i při použití sebelepšího kotouče skončí špatně a nahoře to prostě bude vyštípané.

radunka
hodnocení

0x

To samozřejmne, ale asi ne kazdy ma doma formatku s predrezem, takze fakt asi jen vice zubu a zkusit rezat treba jeste pres soolit, nemelo by to pak tak stipat, jehce zabrousit a nazehlit hranu a melo by to byt lepsi, taky zalezi co budete rezat, jestli jen treba na policku, ci rezat velke formaty.

ludak*
hodnocení

0x

Taky pomůže nastavit mafla na minimum požadovaného řezu.a tlusté desky vzít na 2x.Nejdřív jen líznout a pak doříznout.

cyril*
hodnocení

0x

Patrně jste trochu ujel v zadání dotazu. "Obloukovou" pilu s kotoučem jsem ještě neviděl. Jinak na přesný řez bez otřepů (nebo s minimem) je zapotřebí kotouč s maximem jemných zubů. ;)

moto*

Kromě vás zde všichni pochopili zjevné přepsání. Kotouč s maximem jemných zůbů zde bylo také řečeno. Jen bych dodal, opravdu ostrý kotouč, někdy již používaný tak opticky sice vypadá, při opravu podrobném prozkoumání řezné částí tam může být již nepatrně otupen. A při řezání samozřejmě cit a plynulé vedení pily.

cyril*

Když už jste takový jasnovidec, tak jak víte, že já to chápu jinak než jako přepsání? ;)

franc69
hodnocení

0x

Zdravím, po zkušenostech doporučuji kotouč s jemným zubem, ale musí mít ob zub lichoběžníkový zub. Ten lichoběžníkový zub se chová jako předřez. Stejné pily ve větším průmeru se používají na formátovacích pilách i bez předřezu. Bude mít nejspíš menší průměr než je na mafl Narex doporučován, ale já s ním řezal i pracovní desky na montáži kuch.linek. Nejdůležitější aby neštípal, je super rovné vedení a pomalý přísuv do materiálu. Kotouč mě stál něco kolem 500Kč. Používám ho i na malé cirkulárce když potřebuji žezat lamino.

fifam*
hodnocení

Díky všem moc za rady ,použil jsem tu pásku a velmi pomalý řez výsledek téměř dokonalý (poličky do komory) a omlouvám se za chybu oblouková/okružní

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]