Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Chi požádat o radu. Minulý týden mi došlo vyučtování za plyn a měl jsem přeplatek. Zajímalo by mě jak optimálně nastavit průtokový ohřívač a radiátory a jakou teplotu nastavovat na termostatu který je na chodbě ze které se chodí do všech místností, Mám byt 2+1. Nevím jaké další informace mám napsat, tak pokud mi budete chtít poradit, tak se klidně zeptejte a já to upřesním.
Děkuji Roman
podívejte to je složíté, když budete v bytě bydlet sám,tak si vezměte mikinu a topte méně a ušetříte více. Pokud máte jedno nebo dvě malé děti nebo partnerku která chce více tepla, težko snížíte spotřebu. Usetřit se dá asi tak, že se byt v době kdy se neobývá, nebo v noci temperuje jen na menší teplotu, například cca 18 - 19stC. A když příjdete domů,nebo jste doma, tak si přitopíte na 21st. U těchto menších bytů se myslím hledají úspory nákladů na otop hůře. Větší úspory lze dosahovat u větších bytů. Bohuželjsem Vám moc neporadil, tak se nezlobte.
bylo řečeno mnohé já jen dodám, že když máte plynové topení zkuste snížit teplotu vody, která běhá v topení, při které ještě budete mít doma dostatečně teplo. Je zbytečné, aby vám tam proudila voda 70°C pokud by to vytopila voda 50°C... to je nejsnažší. Sice kamna pojedou časteji, ale zároveň by logicky měla klesnout spotřeba... ale jestli o zajímavé množství to nevím.
Odpovědi je tady na fóru mraky,ale vlstně žádná není.Ovlivňuje to spousta faktorů,ale univeržální odpověď neexistuje.
doplněno 28.01.12 10:32:snad jen rady,nezastínit radiátory,dimenzovát správně kotel na daný objekt,zateplení, každý stupeň navíc stojí více peněz,netopit apod. Jak říkám je tu toho mraky ,ale nevím.Možná vám (nám) poradí
Když chcete ušetřit, tak si natáhněte vaťáky. Doporučuji odstranit úniky tepla, pak si dát teploměry a měřit, norma doporučeného tepla může být jakákoliv, ale jde o tepelnou pohodu, jak se člověk cítí a ta je přece individuální. S tím souvisí i vlhkost vzduchu.Máte TRV, tam měřte a pak držte tu příjemnou teplotu. V bytech činžáků se na chodbě netopí.
termostat není nic jiného, než lepší vypínač, takže je celkem jedno, jaká teplota je nastavená přímo na něm. Důležitější je skutečná teplota v bytě. Jestli chcete opravdu šetřit, pak bych poradil především netopit v noci a do prázdného bytu. Na noc teplotu snižte a když nad ránem odcházíte, pak topení úplně vypněte. Kdo první příjde, ten ho zapne. Jen v případě delší nepřítomnosti bych nechal termostat nastavený na nějakých 14 stupňů, jako temperování. Ale to platí opravdu jen pro ten případ, kdy odjedete na delší dobu, třeba na zimní dovolenou. Průtokový ohřívač je plynožrout, tam toho moc nenašetříte. Jestli máte Karmu, pak vám radím pravidelně čistit výměník. To zvládnete sám, není to nic složitého. Vymontujete výměník, sprchou ho vyčistíte od sazí a zase namontujete zpátky. Žádná věda, jen to chce trochu opatrnosti, abyste něco neulomili.
tak nevím jestli je dobré vypínat kotel při odchodu z domu.Už se to na netu řešilo mockrát.Je lepší topit stabilně na určitou teplotu ( v noci samozřejm ubrat) .,než nechat spadnout teplotu a pak dotápět například 5-6 st.Je to ekonomičtější.
Já jsem měl na mysli něco jiného. Když odcházím do práce, vypnu topení. První kdo se odpoledne vrátí, ten ho zase zapne. Bývají to obvykle děcka, někdy kolem jedné nedo druhé odpoledne. Za půl dne vám teplota v bytě nemůže spadnout o pět nebo šest stupňů.
Teď to nechápu.Vypínáte kotel,aby jste ušetřil,ale teplota vám o moc nespadne.Tak ,když vám teplota nespadne,tak nemusíte ani topit,ne? Čili moc neprotopíte.Takže ,kde je ta úspora?
teplota v normálním bytě nebo v domku vám ani ve zdejších zimních podmínkách nemůže spadnout o šest stupňů, když na půl dne vypnete kotel. Kdyby tak rychle padala, pak máte problém jinde, například netěsnící okna. Za druhé, každý kotel má nejvyšší účinnost, když hoří spojitě a pokud možno bez přestávek. O to tady jde. Mám 3+1 osmdesát metrů, plynový sporák a plynové topení, jako zálohu na plyn platíme 900,- měsíčně. Zůstávají nám přeplatky i když zrovna moc nešetříme. To si myslím, je dobrý výsledek.
pokud vám teplota drží a nepadá,tak kotel nemůže ani sepnout.Tudíž je zbytečné vypínat kotel. Na kolik stupňů topíte?Jestli se můžu zeptat.900 Kč měsíčně,to musí být pasivní dům,nebo byt.To mi připadá hodně málo.
Já to kdysi zkoušel a vaše teorie u mě nefunguje.Je lepší kydž koteljede stabilně a udřžuje určitou teplotu,naž nechat teplotu spadnout a pak to dotápět.Ale je to moje zkušenost,Váš názor vám samozřejmě neberu a respektuji ho.
K tomu příspěvku,že mám topit jen tam kde jsem.To je vlastně to samé.Je to každého věc,jak si to udělá.Ale já teda nebudu,každou chvilku někde regulovat topení.To si ani neumím představit.Jsme 4-člená rodina v 3,5 + 1,Takže se pořád někdo pohybuje ve všech místnostech.Takže bych asi lítal ,ajko otrok.Ale zase Váš názor respektuji.Já e s nikým nehádám,jen čerpám zkušenosti od jiných a moje předávám.To jen tak na vysvětlenou
máme rekonstruovaný byt v normálním cihlovém, nezatepleném, čtyřbytovém a jednopatrovém domě, bydlíme v 3+1 v přízemí nad sklepem, máme děcka takže topíme na nějakých normálních 20 st. Na čem jsem při rekonstrukci hodně bazíroval, to jsou okna a světlíky do sklepa. Ty jsou hodně vysoký nadstandard.
Dobrak, tepelna pohoda se zavysla na teplote vzduchu, vlhkosti a teplote okoli, tj zdi a oken. Kdyz pisatel koupil kvalitni okna, od kterych nejde "zima" a ma teple zdi, tak je 20 prijemna teplota
Dakon:
samozřejmě máte pravdu..
Ty názory že v domě "musí být 24stC, jinak lidi zmrznou" je zcela nesmyslný...
Samozřejmě že pokud si to lidi platí, ať si vytápí na jakou teplotu chtějí..., ale pak je těžké se ptát na možné úspory.
Tepelná pohoda může být klidně větší v pokoji s 20stC, než v pokoji kde je 25stC..Záleží na více okolnostech, které jste popsal
docela dobře..Ještě bych snad doplnil že je důležité rozložení či rozvrstvení teplot v místnosti, ale také třeba povrchová teplota
topných těles...a ještě by se něco našlo, ale nechci psát referát..
Chcete-li snížit spotřebu plynu, musíte plynu míň spotřebovávat. K tomu je potřeba udělat technická a režimní opatření. Technická opatření spočívají v zamezení průniku vzduchu otvory. To znamená, je potřeba utěsnit vstupní dveře, veškerá okna a utěsnit-uzavřít větrací otvory, třeba ty ve skříni v kuchyni. Pak režimní opatření: topit jen v té místnosti, kde se sedí a zavřít dveře. Netopit v chodbě, netopit v kuchyni, netopit v ložnici, netopit v koupelně, ale dát do koupelny infrák a pouštět ho jen po dobu člověka v koupelně.
Netopit.
Koupit pořádnou péřovou ,,duchnu"a zalézt do ní třeba i s partnerkou.Bude pak teplo a možná i nějaké děti.Ty taky hřejí.Pak je zaručeno,že topit prakticky nemusíte.
To byla sranda. já topím elektrikou hliníkovými radiátory a předtím jsem měl přímotopy.Věřte mi to,nebo ne,ale spotřeba se mi snížila asi o 30% oproti přímotopům.Pro zajímavost ještě uvedu,že přímotop o příkonu 2500W jsem nahradil radiátorem s tělesem 900W.Tepla vydá víc za menší spotřebu elektriky.
To znamená,že je třeba pořídit kvalitní radiátor,jako jsem hledal já.Možná si budete myslet něco jiné,ale já uvádím pouze svoje poznatky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.