Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu, jak správně položit dlažbu a obklady. Chci si obložit a položit dlažbu na záchodě. Co je lepší udělat dříve? Dlažbu na podlahu nebo obklad na zdi? Díky.
Podle mne je optimální nejdříve udělat obklad kromě spodní řady a následně dlažbu - v menší místnosti to lze stihnout za jeden den a při obkládání si nešlapete po nové dlažbě. Druhý den lze doobložit spodní řadu obkladu (i s případným řezem u dlažby) a kompletně zaspárovat. Řez dlažby pod obkladem zmizí, spodní řez obkladu je vidět méně, než kdybychom dořezávali dlažbu přesně k obkladu...
Díky. Takže si změřit výšku spodního obkladu plus spáru a nad tímto rozměrem začít druhou řadu obkladu. Vyměřovat spodní obklad od země nebo přibližně od toho, kde počítám, že bude výška dlažby?
Zkušení obkladači dokáží odhadnout finální výšku dlažby a tedy i výšku druhé řady obkladu tak, aby jim vyšla rovnoměrná spára i bez dořezu obkladu. Já raději posunu druhou řadu obkladu o něco níže a spodní řadu obkladu pak dořezávám přesně na výšku už hotové dlažby.
Normální člověk by si prvně udělal dlažbu,počkal 1den, a potom udělal obklady .Naco si to komplikovat nějakým doměřováním do luftu a zařezáváním poslední řady-očividná blbost.
Normalní člověk není obkladač a tak by to udělal podle Vás a pak by drhnul dolu lepidlo! Možná by si na Vás i vzopmněl
Pepeee: ANO, přesně z tohoto důvodu před dlažbou raději nejprve převážnou část obkladu a ostatních prací, třeba i štuky či malování nad obkladem, SDK podhled s tmelením...
Také to tak dělám. Když si dělám pro sebe, nejsem placen za výkony, než bude dlažba pochůzná, mohu dělat jinou práci. Pořád mi přijde pohodlnější začít dělat boční obklady od roviny dlažby než nechávat nějakou škvíru a dlaždičku zastrkovat pod boční obklad. A argument, že se mi čistá dlažba zamatle lepidlem? Dám si na zem kde zrovna dělám karton a co mi kydne mimo, setřu hadrem. Když mám lepidlo správné konzistence a natahuji hřebenem, tak toho zase moc nekecá.
Máme tady stavaře kteří to mají od metru a chtějí mít tisicovku za hodinu, jejich tempo pro mne není nutné. Dělám třeba dvakrát tak dlouho a ještě nemusím poslouchat jejich chytré řeči o nesmrtelnosti chrousta.
Moto,za tohle máš bod ,protože v těch kydech nad námi nevidím nic rozumného.Taky nevím proč si novou dlažbu zasírat lepidlem,a když,proč to hned neutřít.S tím kartonem to dělám taky a NEJSEM obkladač,jsem vyučený provozní zámečník.
Des: nevím, proč dobře míněné návody (i s důvody PROČ tak a ne jinak) označujete jako kydy. Já pouze popisuji jak to dělám já i jak to dělají někteří jiní. tazatel si samozřejmě svůj vlastní postup vybere podle svého uvážení. Podle mne, podle Vás, nebo podle někoho úplně jiného. Že Vy děláte něco JINAK, neznamená, že to děláte LÉPE.
Jediné, s čím souhlasím, je utření dlažby, pokud ji zašpiním. Ale asi Vám nikdy neupadlo lepidlo do spáry...
Pokud někdo něco dělá blbě a ještě radí to dělat blbě jiné,je trestuhodné a nemíním o tom polemizovat,A problémy má každý kdo si je neumí vyřešit.Je jisté že někdy někam něco upadne ,ale nemusí se z toho zvencnot.
Souhlasím, je to trestuhodné, přestaňte to tedy dělat. Já pouze dávám příklady a možnosti, jak to provést lze. Ani já nejsem vyučený obkladač, přesto tuto práci občas dělám, a zde sděluji své zkušenosti a postupy, které mi vyhovují, a OPAKUJI, i s vysvětlením logických důvodů.
Des je horká hlava, také jsem se s ním jinde pohádal, neberu to osobně. Co se týká lepidla ve spáře, dá se před spárováním snadno vyškrábnout nečím špičatým. Nevím jak se to má dělat správně, než začnu spárovat, spáry si trochu projedu špici trojhlanného šábru a vysaji vysavačem. Jde to i hřebíkem. Někdy i trochu vyfouknu vzduchem.
Desi, také nejsem obkládač, byl jsem ale obkládačem přinucen si obklady dělat. Nestačila mu rozumná hodinovka a hned chtěl 300,- za m2, samozřejmě bez dokladu, tak jsem jej po dni vyhodil a hned napoprvé jsem to udělal tak křivě jako on. Další pokusy již byly lepší a teď mne to navíc vyloženě baví. Ostatně, za chvíli jdu něco obkládat do podkroví. Velká výhoda samodomo je i, když narazím na problém, mohu práci přerušit a jít dělat něco jiného, kdežto řemeslníka musím platit stále.
Vše co se tu píše,vychází z vlastní praxe Rádců.Stačí použít logiku.Nejprve se nalepí většina stěn,kromě poslední řady u podlahy.Vždy se přitom nadělá a někdy znečištění spár už hotové dlažby je složité.I když se podlaha přikryje.Někdo namítne,proč nelepit obklady od podlahy?Toto zkusí jen začátečník a to jen jednou.Stačí nepatrné rozdíly v kolmosti stěn a řemeslník odchází po pár řadách totálně znechucen.Před začátkem lepení nezapomeň na tekutou hydroizolaci,případně i nalepit izolační pásky do koutů.Na WC stačí na podlahu a kousek soklu.Vyspárování spodní řady obkladů u podlahy je dobré udělat silikonem.Omezí se zatékání pod dlažbu.Přeji mnoho zdaru a zisk zkušeností.
JABRAKA
Jabrako, částečný souhlas, ale určité výhrady:
- Hydroizolace na WC je podle mne zbytečná. to bych ji dal raději (z logických důvodů) pod dlažbu před kuchyňský dřez. Při močení se snažím se trefit do mísy, při mytí nádobí mi to častěji ukápne na podlahu.
- Spárování silikonem v případě starší stavby je podle mne zbytečné. zdi se již nehýbou a nehrozí popraskání spárovačky - to bych tu podlahu musel spárovat silikonem celou. Silikonové spáry mají opodstatnění především v novostavbách, nebo pokud obkládáme sádrokartonové příčky, nebo ve spoji staré stavby a třeba ytongové nové příčky.
des
Já si nehraji na nejchytřejšího, od toho tu je občas někdo jiný.
Netuším, odkdy si tykáme, zatím jsem to přecházel bez komentáře, ale já jsem s Vámi opravdu prasata nepásl.
Opravdu nevyhledávám nesmyslné hádky, pokud se hádám tak většinou konstruktivně - tedy aby z toho vzniklo něco pozitivního pro mne, pro protivníka, ipro okolní pozorovatele. S Vámi bohužel tato strategie nefunguje, proto odmítám se s Vámi hádat.
Netuším, proč mne osobně napadáte, myslím, že jsem Vám osobně nic špatného neprovedl, ani v osobním životě, ani v tom virtuálním, na této poradně. Pokud máte nějaké osobní komplexy, která si chcete léčit na mně, myslím, že jste si spletl adresu, ulice Ústavní je v jiné pražské čtvrti, než jsou Strašnice.
Přeji hezký den a ještě lepší vystřízlivění, Hop...
hop-e,nevímproč,mne napadáš ty,když jsem tě celou dobu neoslovil?Asi neumíš číst.Takže to cos o mně napsal v 1.36 je sbírka nesmyslů.A tykám ti proto,že si nic jiného nezasloužíš.
DES: Vaše reakce jako odpovědi na mé příspěvky jsou docela dobře mířené, Proto jsem si to vzal osobně a adresně a podle toho odpovídám. Ovšem já se snažím komunikovat se vší slušností a úctou. Bohužel to není jediný rozdíl mezi námi dvěma, hezký den a dobrou noc...
Desi, já bych to nebral stejně až tak dogmaticky. V určité situace může být zase lepší způsob obložit stěnu bez spodní řady s rezervou, potom podlahu a nakonec spodní řadu na stěnách, která se dořezává dle potřeby, aby se dohnala nepřesnost podlahy. Příkladem může být ůmyslně naspádovaná místnost, ale i nechtěná nepřesnost podlahy. Pokud uteče třeba o cenťák, tak to obyvatel následně vůbec nepozná, maximálně si podloží nábytek, ovšem pokud bych založil obklady podle takto křivé podlahy, udělalo by v přesazení kachliček pěkný bordel. Takto se na spodní přizpůsobené řadě eliminuje. Před časem jsem dělal sprcháč a tam jsem to takto musel dělat.
já bych doporučil nejdřídříve udělat obklady na zemi a pak za pár dní ty na stěnách. Taky jsem si je dělal sám. Můžu vám říct, že se mi povedly na první pokus. Seděl jsem potom několik hodin na štokrdli a nemohl jsem se vynadívat na tu nádheru. Je jenom trochu problém naučit se kachlíky řezat. Ono to řezání svádí k tomu, dát do nich jednu ránu a bude to hotovo. A občas taky hotovo je a bývalý kachlík můžete vyhodit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.