Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer
Rozhoduji se pro koupi nového oběhového čerpadla na topení a potřebuji poradit při rozhodnutí.
Potřebuji čerpadlo aby mi plně stačilo na topení :
Přízení + 1 patro,levá strana přízemí 3 radiátory,pravá 2 radiátory a to samé v prvním patře.
Předpokládám,že by mělo stačit čerpadlo s výtlakem 4m ale které?
Jaké máte zkušenosti a jaké byste mi doporučily?Mám dva favority a to wilo nebo grundfos.
Děkuji všem Martin V.
Jen chci podotknout,že tady jeden hlupák nahoře napsal,že před 45lety,málokdo měl čerpadlo.Je to nesmysl,dávala se běžně čerpadla Piccola,Minor,Major. a dělalo se každé druhé topení s čerpadlem,protože se dávaly houfně panely.Ty by bez čerpadla nefungovaly,měly jen 1/2" přívody,byly Nitra a z Bulharska.Jenže ten dotyčný bydlel ještě v tatínkovi,tak jen plácá.
dával jsem grundfos alpha2,25/40,šlape dobře spotřeba parádní,pokud se kupuje čerpadlo jako nové vyplatí se to,pokud někdo uvažuje výměnou za stávající je návratnost mizivá
chci se vás zeptat na čerpadlo. Koupil sem čerpadlo AquaCup za cca 1600,- nové, používám ho cca měsíc. Mám ho ke krbovým kamnům, které mám v obýváku v přízemí a čerpadlo je pod podlahou - ve sklepě u stropu. Rozvádím přízemí a 1.patro. Mám problém, že mi to čerpadlo hučí. Ale takovým tónem, že z toho bolí hlava. Je puštěné na 2rychlost.stupeň. (1,2,3rychlosti). Nevíte, v čem může být problém? Zpětná klapka neklade odpor, ta to nedělá. Může to být rezonancí, chvěním trubek? jedna trubka je těsně vedle čerpadla, skoro se dotýkají... poraďte prosím, jak to mám vyřešit. Nebo koupit jiné? grundfos?
je připojeno správně, dle návodu. Dělal to topenář. Je horizontálně napojeno. Celý řád je už dokonale odvzdušněn, i to čerpadlo (odvzdušňovacím šroubkem). Je taky možné, že je to vadou čerpadla. V obchodě by ho vzali na reklamaci. Může to být způsobeno "napětím v trubkách"? že je nějaká "napružená" a tím vibruje?
1. ze to pripojoval topenar jeste neznamena, ze je to dobre
2. co je horizontalne, motor nebo vstup a vystup z cerpadla a nebo oboji
3. pokud je motor horizontalne (hridel motoru ve vodorovne poloze) a vstup a vystup taky, pak se cerpadlo poradne neodvzdusni, protoze ten sroubek na motoru je na stredu hridele a ne v nejvyssi casti cerpadla
ten je tam na zavodneni cerpadla ale hlavne na uvolneni hridele pri zatuhnuti cerpadla pri delsim odstaveni, pokud jsou i vyvody horizontalne, tak se tim sroubkem cerpadlo uplne neodvzdusni a pak to huci
idealni poloha cerpadla je takova, jako na obrazku mk-servis.com/...
čerpadlo je ve vodorovné poloze, vstup i výstup také ve vodorovné poloze. Myslím si, že to hučí z důvodu vibrací v trubkách. Budu to ještě konzultovat s jiným topenářem. děkuji
čerpadlo AquaCup jsem vyměnil na starší model Grundfose, který nám teď dovezl instalatér a neskutečný rozdíl. Grundfos jede tak tiše, že jsem měl obavu, jestli se vůbec točí. Už je vše v pořádku. AquaCup dám po víkendu na vrácení. Měli jste pravdu, je to obrovský rozdíl a v takových věcech se nedá ušetřit. Děkuju za rady. Petr
jak wilo, tak grundfos se bezne a s uspechem pouziva, pouziva se na velkych kotelnach apod.
u nas v praci se bezne nasazuji a na tolik kolik toho davame reklamace minimalni
ale osobne bych vzal Grundfos, mam ho doma radu let cca 15 a bez zavad.
Wilo je tusim ital.
Taky si myslím,že by to bylo asi lepší.Budou mi stačit ty 4m výtlak na všechny radiátory?
Děkuji
Ja mam UPS 25-40 a cca tlacim do 5m, ono zalezi na celkovem odporu (strate), ale dle me pro bezne topeni, tak jak se dela by melo stacit.
Standam: nějak jsem nepochopil těch 5 m - to je výškový rozdíl vaší otopné soustavy?
Myslím, že na delší stoupačku (a tím větší převýšení soustavy) stačí méně výkonné čerpadlo, než na přízemní halu, kde se samotíž téměř neuplatní. Jestli nemám pravdu, prosím o upřesnění, dík.
Co tady melete o výtlaku?Je to cirkulace vody!Voda cirkuluje v topení přirozeně tak,že z kotle odchází teplá a na její místo přitéká studená-cirkuluje.Protože se přišlo na to že je levnější rozvody dělat z tenkých trubek,tak cirkulace nestačí a kotel vaří.Proto se dává do rozvodu čerpadlo,které pohyb vody urychluje.Stačí na to to nejlevnější řádově za 1200kč.Take výtlak je existenční nesmysl.A jestli je topení do patra,nebo v přízemí je naprosto jedno.
Des: není úplně jedno, jestli topení jde do pater, nebo je pouze ve stejném podlaží jako kotel. Pokud jde pouze ve výšce jednoho patra, je potřeba výkonnější čerpadlo, protože se téměř neuplatňuje samotíž. Pokud bych chtěl z přízemí vytápět rozhlednu či maják, řerpadlo bych pravděpodobně vůbec nepotřeboval...
Je to uplne jedno, jenom se posunuje voda z mista pred cerpadlem za nej a tim dochazi k posunu(cirkulaci) vody v celem systemu, jedine pri hodne ale hodne velkem systemu je potreba vetsi vykon v litrech za minutu, aby se to hybalo v celem objemu a ten pohyb se dostal az do tech nejvzdalenejsich koncu.
hope
naprosty souhlas, navic je potreba pocitat s tzv. odpojovanim, tim padem jsem nad i v urovni.dale skrceni apod. je to nadlouho
des
orel litat uz umi, je pravda, ze pred 35lety malo kdo mel cerpadlo tim to koncim, muj cas je dost drahy na takovou to debatu
Standam: O.K., i "pitomé" topení je občas věda, což někteří nepochopi a ohánějí se nesmyslnými teoriemi a argumenty, možná ani nepřemýšlejí nad tím, co píší. Konečně, je tady pátek, taky bych se radši snažil být opivněn, než tady dávat smysluplné rady, někdo to holt ale občas nedokáže rozumně zkombinovat... Hezký den!
hope, jj, radiator mam od kotle cca 5m a jedna se o vysku (podkrovi)
jinak urcite do bytu by stacilo mensi, ale obavam se, ze mensi prcek uz se nedela, proste se ubere na vykonu
stejne cerpadlo mam na kotlu v byte, kde se me voda smudla i pod urovni cerpadla a kotel je osazen stejnym cerpadle
asi to moc neresi a davaji rezervu pro vice pouziti
já osobně mám ve studni WILO a pokud si nesáhnu na přívodní trubku kde cítím vibrace, tak ani nevím že čerpadlo jede jak je tiché. Mám ho už 4 roky a nebýt zpětné klapky, kterou mi dal vodař z plastu a ta se po 2-letech rozsypala, tak jsem čerpadlo ze studny nevytahoval. Myslím jak už je zde uvedeno tak jsou obě značky čerpadla na stejné dobré úrovni.
doplněno 15.02.12 13:55:omlouvám se teď jsem si všiml že tazatele zajímá čerpadlo oběhové..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.