Nejste přihlášen/a.
Bydlím se třemi dětmi ve staré cihlovém domě,dům byl postaven roku 1939.Nastěhovali jsme se do bytu po starých lidech,kteří prý minimálně větrali...My jsme jako mladá začínající rodina byt jen vymalovali,zdi jsme neškrábali,což byla asi fatální chyba.Na zdech je odhaduji asi 5 nátěrů malby.Nyní na jaře se chystám všechny zdi oškrábat,natřít penetrací a pak vymalovat jednotlivými odstíny.V obývacím pokoji se mi každou zimu vytvoří v rohu po celé výšce vlhký pás,který musím pravidelně stříkat Savem na plísně.Bydlím pod půdami,nade mnou je již střecha.Připadá mě,že tam do té omýtky snad musí téct někudy voda,nevím si už rady a nedokážu si to vysvětlit...V dětském pokoji je každou zimu celá zeď plesnivá a vlhká.Nemůžu ji zakrýt ani psacími stolky,i tam se pak udělá plíseň.O koupelně ani nemluvě,WC taktéž.Je to prostě jedna velká hrůza.Nyní mám malou dcerku,tak tolik větrat nemůžu,jen 2x denně.Okna mám stará špaletová.Střecha se dělala před 10-ti lety nová.Pode mnou nájemníci tolik problémy s plísní nemají,když už tak jen v místnosti dole v rozích.Dům má oprýskanou omýtku.Co by tedy pomohlo?Teprve před 2-mi lety jsme byty odkoupili od města a ve fondu oprav tolik našetříno nemáme...Děkuji za odpovědi.
Nejdrive je potreba zjistit duvod vzniku plisne. Do objektu muze pronikat napr. zemni vlhkost, ale pisete, ze bydlite ve vyssim patre. Pokud nemate deravou strechu nebo potrubi, muze byt pricinou prilis tenka zed, na ktere se srazi vlhkost (z venku jde mraz a v byte se topi). Ve stretu techto teplotnich rozdilu se srazi voda. Kde je vlko, dari se plisnim. Lide casto zdlouhave resi nasledky, ale je potreba odstranit pricinu. Osobne si myslim, ze bude potreba zamezit vznikani vlhkosti, tj. zaizolovat zdi a zabezpecit lepsi vymenu vzduchu v interieru. Je mnoho moznosti, jak problem resit, bude zalezet na ochote, kolik jste ochotna utratit. Docasne lze pouzit chemii jako savo, kterou zahubite plisen, ale budte pripravena, ze se zase objevi. Take existuje nejaka "hodna" plisen, ktera zere "zlou" plisen, ale nevim, jak moc je to ucinne. Vlhkost neni dobre zakryvat, protoze tim akorat usnadnite plisni, aby se mnozila, nabytek umistete ve vetsi vzdalenosti od zdi. Velice se mi osvedcilo prokonzultovat svuj podobny problem s panem Masatem z firmy Casiplus, ktery Vam pomuze najit optimalni reseni, verte mi, je to celkem veda a musi se u toho merit a pocitat.
doplněno 26.01.12 12:43:Pokud je dum takto stary a jedna se o byty pod pudou, nebyvalo drive zyvkem zateplovat stropy. Chtelo by to znat material, ze ktereho je venec. Je mozne, ze nad Vasim bytem je venec, ktery muze byt zelezobetonovy a kovy jsou velmi dobre vodice tepla (obema smery). Pokud tam bude nejaka nezaizolovana traverza nebo neco podobneho, jedna se o ucebnicovy priklad tepelneho mostu.
:D ,můžete mi poradit ,jestli může být parotěsná páska na okně nějakou dobu jen tak bez zakrytí?
Tesíí, na 90% je to tepelný most. Zkuste udělat několik fotek zevnitř i zvenku, abych viděl stav zdi, a v neděli se na to koukneme.
Pokud nemáte ve fondu peníze, budete se muset se stavem smířit, nebo udělat dočasná, prozatimní řešení.
Pomůže jedině zateplení objektu.
Měříte vlhkost bytu a teplotu? Přiložte teploměr na plesnivá místa a zakryjte ho polštářem. Za dvě hodinky se podívejte na teploměr, kolik je tam °C. Polštář tam (samozřejmě) nedávejte vyhřátý.
Z prvního popisu se zdá, že jde o tepelné mosty. Pokud jde o pásy v rozích, je to zřejmé, protože jde o nejvíce prochladlé místo.
Když vynecháme zazeplení objektu, lze si pomoci několika věcmi:
- snížit vlhkost v bytě (věšet prádlo venku, při žehlení s napařováním větrat, větrat krátce, ale intenzivně několikrát denně, nejlépe průvanem, ne jen jedno okno.
- zvážit snížení teploty v bytě - doporučované teploty jsou na internetu mnohé, pro malé děti se dá postupně dostat na 19 v noci a 21 maximálně přes den.
- umožnit těm místům větrat, to znamená nebránit proudění vzduchu - nestačí dát nábytek 10 cm od zdi, pokud to jde, nechat místo zcela volné.
A pokud to budete chít řešit profesionálně - odborník by měl udělat stavební průzkum a zjistit příčinu. To ale z popisu nelze, je dobré udělat na místě - a určitě to bude nakonec vyžadovat zateplení.
To jsou řeči
1)snížit vlhkost v bytě - prádlo doma nevěšíme a ani nežehlíme , vaříme jen v sobotu a neděli
Každej mi radí snížit vlhkost , ale jak?
2) snížit teplotu v bytě - v ložnici 16stupňů všude jinde max 20stupňů ( na to jsou reakce ,že málo topíme ,ale při teplotě 20 stupňů v ložnici a 22stupňů jinde je vlhkost ještě větší )
3) plíseň se dělá tam kde je mísro odkryté
4) po probuzení na 3-5 minut otevřu všechny okna v bytě 3+1 , odpoledne , když přijdu z práce také a pak každou 1,5 hodinu .
tak děkuji za rady jak se zbavit vlhkosti v paneláku ( máme 70-80% celej rok )
petr13:
V tom případě ve Vašem bytě musí být nějaký zdroj vlhkosti...
70-80% vlhkost se musí "někde vzít"...Pokud ráno vyvětráte...a vlhkost srazíte na 35%...a po 8h v práci když v bytě nikdo není máte opět 70-80%, tak to není normální..V tom případě máte někde buď zdroj vlhkosti, nebo musí být někde konstrukční chyba..
Je jasné že v ložnici kde spí dva lidé, musí být ráno větší vlhkost než večer.., ale opět to musí být tak o cca 15-20% vyšší a ne o 50%.
Při teplotě vzduchu 20stC a RV 75% je obsah vody ve vzduchu 13,2g/m3...při teplotě vzduchu 20stC a RV 35% je to 6,2g/m3..
To znamená, že pokud vlhkost vzduchu stoupne z 35 na 75% při 20stC, pak se v pokoji o rozměrech 4x4x2,7m (43,2m3) musela někde "objevit" voda o hmotnosti 302,4g...To není zrovna málo...
po větrání 24hodin v kuse vlhkost klesne na 60% , níže se nikdy nedostanu . Když topím úplně na plno , tak se v bytě nedá dýchat a ani bydlet ,vedro a vlhko .
V zimním období, když je (zvláště při mrazech) venku velmi suchý vzduch?
Pak je u Vás opravdu něco špatně...Ale co to je, nedokážu říct..neb Váš dům neznám..
V létě tomu pochopitelně věřím...to se často pod 60% dostat nedá..
Pak si tam musíte pozvat odborníka, který dané problematice rozumí...a navrhne nějaká opatření jak situaci vyřešit, nebo alespoň zlepšit.
Buď nějakého hodně dobrého stavaře...
Ale daleko spíše někoho, kdo se zabývá stavební fyzikou..
Konkrétní osobu Vám ale neporadím..
Zkuste na webu zadat "stavební fyzika, vlhkost"...pár lidí nebo firem Vám určitě "vyjede"...Také aby to bylo někde ve Vašem dosahu..a ne přes celou ČR..
Nerikam, ze je to idealni reseni, ale za par tisic se da poridit odvlhcovac vzduchu. Jadro problemu to sice neresi, ale alespon Vam to ulehci zivot do doby, nez vyresite pricinu. V Asii, kde je vlhko jak v pradelne, pouzivaji doma i v kancelarich klimatizace, myslim, ze by mohla byt k uzitku i Vam. Panelaky byvaji z tohoto hlediska problematicke zvlaste se super ultra tesnymi plastovymi okny.
honza79:
souhlasím...ale cena 1ks odvlhčovače je cca 4-6tis Kč...a příkon v rozmezí 400-600W
A do každé místnost by to chtělo jeden...
Tak jsem zjistil , že se okna nezamlžej při teplotě 16 stupńů ,ale to je sakra málo.Začnu se zajímat o klimatizaci
moc jsem nečetl diskuzi výše, ale jevíse mi že tu všichni řeší důsledek a ne příčinu. Jde o starší dům a stěny jsou kdoví z jakého materiálu, který jistě nebude zvlášť tepelně izolační, tudížse dovnitř dostává zima s stěny plesniví. Nejvíce mě pobavila radao tom, že se má hodně topit. Přitom všicni víme, jak jsou náklady na otop vysoké. moc Vám neporadím, ale asi bych pouvažoval, jestli je nebo není reálné zateplení domu.
nereálné , panelák kde je 60 bytů . jinak je to ten novější kdy je na panelu ještě něco ( kamínky)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.