Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak odstranit rez

Od: lolala odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, potřebovala bych poradit jak se zbavit rzi na ocelovém třmenu? jde to nějak očistit aby vypadal jako nový? díky za rady.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

honza79*
hodnocení

1x

Podobnou vec jsem nedavno resil pri oprave brzd na aute. Nechtelo se mi to odstranovat mechanicky, tak jsem zvolil elektrolyzu. V potravinach jsem koupil za par drobnych pytlik sody (staci asi lzice rozmichat v kyblu s obycejnou vodou). Dale je potreba sehnat kus stareho zeleza (stary nuz od sekacky se mi osvedcil nejlepe, ale je to v zasade jedno, co zvolite - kus trubky, roxor, atd. musi to byt zelezo nebo ocel, ne barevny kov a hlavne ne nerez!), ktery pouzijete jako anodu. Pouzijete obycejnou nabijecku na autobaterie. Jeden drat z nabijecky (cerny) pricvaknete na Vas rezavy trmen a druhy (cerveny) na kus zeleza, ktery obetujete. Oba dva kusy umistite do kyblu, aby se navzajem nedotkykaly! Zapnete nabijecku a za par hodin bude voda spinava a trmen bude pokryty cernou struskou. Ocistite ho kartacem. Rezavou vodu muzete vylit do kanalu, neni ekologicky zavadna. Je to velice levna a setrna metoda pro odstraneni rzi, byl jsem prijemne prekvapen vysledkem. Na youtube si muzete najit ukazky a instruktazni videa hledejte electrolysis rust removal.

des*
hodnocení

0x

Opískovat na pískovačce někde ve fabrice ,kde ji mají,stačí se zeptat po okolí.Není nic lepšího.

ahasver4*
hodnocení

0x

Drátěný kartáč nebo použít nějaký leštící nástavec do vrtačky...Nebo odrezovač...

doplněno 26.01.12 11:46:

Určitě.V nějaké prodejně barev řekněte,že chcete lak aby držel na kovu a oni Vám poradí..:)

lolala
hodnocení

Díky za odpovědi. A když to vezmu tím kartáčem, je nějaký ochranný lak, kterým bych to nalakovala? aby to vypadalo hezky.

ahasver4*

Pokud to bude čisté a odmaštěné,bude na tom držet v podstatě jakýkoli lak...:)

doplněno 26.01.12 11:51:

Teda..Jakýkoli..Nesmí být ten třmen namáhán na otěr.Pokud je to jen na parádu,tak to bude OK...

hodnocení

0x

Na chvíli ponořit do kyseliny solné (běžně v drogerii). Samozřejmě venku a snažit se nevdechovat páry. Pak dobře opláchnout, případně zneutralizovat třeba mýdlem. Potm co nejdřív natřít, nebo lehce naolejovat. Jinak Vám do do druhého dne zase zrezaví.

jabraka*
hodnocení

0x

Ještě lepší je lázeň z kyseliny fosforečné.Ta má i pasivační účinek,po oplachu vodou se předmět natírá ihned základní barvou.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]