Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pokládka podlahového polystyrenu vs elektřina

Od: vasekpasek* odpovědí: 10 změna:

Ahoj,

jsem ve fázi, kdy budu pokládat polystyren na podlahu. Bude to celkem 12 cm ve dvou vrstvách položených křížem. Na to přijde podlahové topení a andydridová podlaha. Co mě ale trochu trápí, je položená elektroinstalace, která bude pod tím polystyrenem. Otec nejprve povídal, že to bude v pohodě, a když jsem o tom začal pochybovat (musí se to přece houpat), říkal, že to mám v tom polystyrenu vyřezat. To si dost dobře neumím představit, jednak by to bylo šíleně moc práce a především bych to stejně nikdy nemohl pořádně trefit. Tak si říkám, že tu je spoustu odborníků, kteří určitě poradí. Otázka je tedy především taková, jestli vadí/nevadí to houpání a jestli vadí, tak jak to řešit...

Díky za všechny odpovědi (a jestli otázka byla blbá, můžete být i sprostí :) )

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

I když máš polystyren nakoupený,přidej nějakou korunu,jak radí Milan,kup pár desek tloušťky 2 cm a rozlož to podél kabelů.Ty silné pak poskládej na to.Ale tu systémovku si kup,jednak ušetříš na nivelačce a práce při pokládce bude jednodušší a přesnější.

JABRAKA

vasekpasek*
hodnocení

No ale tím se dostanu o 2 cm výš, než bych potřeboval a to se jeví být už docela problém. Tím pádem bych s podlahou skončil až nad úrovní francouzských oken. Dát o to míň betonu je asi blbost že?

jabraka*
hodnocení

1x

Kabely můžeš zasypat pískem,perlitem či jiným,sypkým materiálem,který ti rovinu zaručí.Pro usazení trunbek je výhodné použít systémové EPS desky,podstatně ulehčí práci.

JABRAKA

paaja*
hodnocení

0x

Já neměl v podlaze kabely ale trubky s vodou. Drážky jsem neřezal ale polystyren srovnatelné tloušťky přirazil k trubce a pak další vrstvou ty spáry přeložil. Je mi jasné, že u elektrického kabelu byste musel jít touto metodou na tloušťku polyše cca 2cm ale snad by to nějak seskládat šlo, zvlášť jestli máte kabely soustředěné do svazků a není jich mnoho. Jestli se to bude houpat? Tak si na svazek položte cvičně ten polystyren a zkuste si to. Anebo se ještě zeptejte anhydridářů, jestli jim ty nerovnosti nebudou vadit.

vasekpasek*
hodnocení

Tahle možnost otce napadla taky. Kabelů je celkem dost, sice jsou obvykle soustředěné ve svazcích, ale přeci jen ne vždycky a některé vedou vyloženě napříč... Navíc bych se tím dostal celkově s podlahou o trochu výš, než bych měl...

Polystyren jsem zkoušel, samozřejmě, že se houpe. Když jsem tuto otázku s tátou probíral kdysi předběžně, tak mával rukou ve stylu "pohoda", ale když to viděl, povídal, že to mám vydrážkovat. Proboha, jen to ne, udělal bych to opravdu jen tehdy, kdyby to bylo vyloženě nutné (moc si to totiž neumím představit...).

Betonářům to vadit nebude, jen kvůli nerovnostem padne asi víc materiálu, který není úplně levný :-/

doplněno 25.01.12 22:16:

Jo a jinak - trubky s vodou tam budu mít samozřejmě taky. Jen co je tam dám :)

jabraka*
hodnocení

0x

Ještě systémovka

Pokládka podlahového polystyrenu vs elektřina

hodnocení

0x

Václave, vetšinou se to dělá ze třech vrstvách. Nemusí to být po celé ploše, ale v kritckých místech. Příklad, Vašich 12 cm, a svazek je nějak tlustý (2-4cm?podle roztažení). položím vrstvu 4cm EPS, pak pohodím kabely, srazím k sobě na výšku asi 4 cm, zboku dám 4cm EPS a stejnou sílou zakopim ...pak beton či co bude dál.

Lze i vyřezávat EPS, aby byl pro kabel TUNEL, ale pracnost a možnost vyřezání EPS je jen na Vás

.

OK?, pochopil.

vasekpasek*

Pochopil. Jenže ten polystyren na 2 vrstvy po 6 cm mám už koupenej, natrefil jsem na slušnou cenu, tak jsem nechtěl váhat...

pepeee*

Tak nezbyde nic jiného než řezat, já to dělal taky a není to tak hrozné.

hop®
hodnocení

0x

Nevyřezávat drážky, spodní vrstvu rozřezat na nepravidelné obrazce, které budou pevně ležet na podkladu mezi těmi dráty a trubkami. Horní šesticentimetrová vrstva pak bude ležet na rovné spodní vrstvě. mezery vynese a nic se houpat nebude. Vyzkoušeno...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]