Nejste přihlášen/a.
Potřebovala bych poradit, jak se má vést stavební deník. Najala jsem si firmu na montážní práce, dohoda o ceně byla jen ústní a když mi přišla faktura, cena je víc než o 100% překročena. Firma se ohání tím, že jsem podepsala stavební deník - to je sice pravda, ale také jsem přidala svoje vyjádření, že odpracované hodiny nesouhlasí se skutečností, že je nutné odpočítat prostoje při čekání na materiál a také že nesouhlasí vypsaný materiál, protože nebyl fyzicky odkontrolován. Navíc, jak jsem zjistila později, chybí jeden list stavebního deníku (listy jsou číslované). Je takový stavební deník vůbec platný?
To odpovi spis treba skladnik milancukrar, za me odpovidam, ze pokud si me nekdo najme na montazni prace, tak je jeho problem, ze cekam na material, prece tam nebudu stat jako trubka zadarmo, ma si me pozvat az kdyz ma material na miste a vsechen, pokud si ho mam pak jeste sam doplnovat o chybejici casti, shanet a jezdit si pro nej, pak ta cena o to musi narust. Ale to zalezi co bylo v deniku a co ste podepsali.
Asi jsem to špatně napsala, šlo o topenářské práce a ta montáž měla být včetně materiálu, já neměla nic zajišťovat... materiál jim naváželi z jejich firmy, třeba dovezli kolena a byly špatný, tak tři hodiny čekali, než jim dovezli ty správné. To přece nejsem povinna platit. Ve smlouvě doslova bylo psané, že platím cenu 1 hodiny montáže a použitý materiál. Ale když jsem ho neodsouhlasila?
Probůh...Co je to za nesmysl...platit cenu za hodiny montáže a materiál?
Měla jste trvat na pevné ceně...a termínu včetně případných sankcí za prodlení a pak by Vás vůbec nezajímalo, kolik instalatérů šlo kdy na oběd...a kolik jich na stavbě vůbec nebylo.
V rozpočtech které u solidních firem bývají součástí smlouvy o dílo, jsou hodinové sazby používány poměrně vyjímečně, pokud se týká rozpočtu ÚT, pak se HZS dává občas jen na topnou zkoušku...Jinak jsou všechny položky v jiných jednotkách (m,ks,soub atd).
Bohužel další vzorový příklad "jak se to nemá dělat"..
Přiměřenou cenu za provedené práce včetně materiálu samozřejmě není problém spočítat i zpětně..
No to je právě o tom, že oni vůbec rozpočet na montáž nedali... a teď si účtují i dopravné a bůh ví co ještě... ale dopravné ve smlouvě nemají vůbec - to je zase jejich nevyhoda, protože do rozpočtu si mohli jak dopravné osob, tak nějaké přesuny hmot dát... samozřejmě jsem fakturu nezaplatila a budu to řešit právní cestou, protože mi několik nezávislých lidí potrvrdilo, že je cena za ty práce přemrštěná. Jen mě zajímalo, jestli je ten stavební deník v pořádku, když se pořád ohánějí tím, že jsem to podepsala (a na moje připomínky neberou ohled)... a chybí jeden list stavebního deníku - mám jen kopie, originál mi odmítají dát, přitom na to mám podle stavebního zákona nárok.
V tomto případě o bude tvrzení proti tvrzení...
Soudní znalec nicméně nebude mít problém určit přiměřenou cenu díla.. (já ji dokážu spočítat také, ale u soudu je potřeba soudní znalec.).
Chyba kterou jste Vy udělala (jako mnoho dalších lidí) je ta, že na akci tohoto rozsahu jste neměla vypracovaný POLOŽKOVÝ rozpočet..Jen tak lze zpětně zkontrolovat co jste zaplatit měla...za jaké položky..a případně doúčtovat vícepráce, pokud jsou odůvodněné.
Myslim, ze to je asi smula, sice jste se dohodli na cene, ale jenom ustne, ale ve smlouve je hodinovka + material,a jak je znamo, co je psano, to je dano. Sice plati i ustni smlouva, ale pokud je i pisemna, tak ta je asi v tu chvili platnejsi.
doplněno 25.01.12 10:01:Ale jak uz jsem psal, skladnik cukrar poda urcite fundovanejsi odpoved.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.