Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chceme do kuchyně namontovat novou kuchyňskou linku. Rád bych se zeptal, jestli existuje nějaké pravidlo, jak jsou vedeny vodiče pod omítkou. Neradi bychom je narušili vrtáním. Děkuji.
Pravidlo samozrejme je, ale jen doporucene, pokud to nevadi danym podminkam, muze to byt tazene jakoliv.
Bohuzel nikdy nevys jak a kdo to delal.
Takze nema asi cenu popisovat jak by to melo byt.
Dej sem foto, domaluji ti pravdepodobne verze tazeni kabelu, ale ruku do ohne zato nedam
Kupte si detektor kabelu pod omitkou. Ja si na svem baraku vse fotil pred omitkou a ted vim kde vrtnout
Stavte se do Lidlu - prodávají detektor od tohoto pondělí za 269 Kč (za hubičku). Věci z Lidlu mám odzkoušené - fungují výborně.
Píšou:
A:Multifunkční detektor
- pro větší bezpečnost při vrtání
Přesně jak již napsal Standa, doporučení je, nalezente ho např. tady: www.elektrotrh.cz/... ten druhý obrázek. Vztahuje se na kuchyně a pracovny.
Pokud se toho bojíte, doporučuji si zakoupit nějaký detektor kovu... v hoby marketech by se to snad dalo sehnat do tisícovky... ale zkušenost s tím nemám.
Pravidla jsou různá, některá obecná, jiná má každý elektrikář svoje.
Obecné pravidlo bývá, že drát lze očekávat nad a pod přístrojem a stejně tak vlevo i vpravo. Kabely rozumný elektrikář nevede nejkratší cestou (tedy většinou úhlopříčně šikmo), ale vodorovně či svisle. Pokud instaluji elektro v kuchyňské lince, vodím páteř většinou okolo 150cm výšky, tam už visí spodek horních skříněk a ještě tam není obklad (či deska) za linkou - prostě sám po sobě se nebojím vrtat kamkoli.
Pokud však nemáte jistotu o nějakých pravidlech a vedení drátů, doporučuji použít hledátko kabelů, i zapůjčení bude levnější než případné poškozené kabelu a oprava...
hope
ja si radeji jeste delam fotky i pres dodrzeni spravneho postupu, neni nad to se mrknou, jak to mam, no ne?!
Jj, i já! Nikdy nevím, jestli třeba zákazník ode mne nebude chtít po pěti letech pověsit obrázek třeba v místě "X"
Taky mam dost zakazniku, ktery chtej nekde neco sekat a vrtat, maj to vyfoceny a ty fotky nemuzou najit, takze se stejne jede naslepo, to je nekdy adrenalin, treba plastovy trubky vedouci zdi obyvaku.
Řeším obdobný problém a používám tento detektor za necelých 500,-Kč.
shop.fkt.cz/...Teď mají v Lídlu v akci za 269,- . Zkoušel jsem ho a za ty prachy je slušnej. Je potřeba si ho vyzkoušet na známém místě. Zjišťuje dutiny, trámky ve zdi, kov a elektriku (dráty pod napětím). Proč vyzkoušet? Mezi zásuvkou a krabicí najednou bylo hluché místo. Přepínáním jsem zjistil, že dráty jsou částečně pod omítkou a v e staré kovové trubce ústící do krabice. Prostě než se jde na ostro, je třeba si ho ošahat.
No, za tu cenu nevím...
Ale určitě to chce si konkrétní přístroj "osobně zkalibrovat", abychm věděli, jak na který materiál reaguje.
Používám o "něco" dražší přístroj, kterým ale při troše tréninku většinou vypátrám i plastové vodovodní trubky - samozřejmě musím vědět co a kde hledat a musí v nich být voda, jinak jsem bez šance...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.