Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej družstevního bytu

Od: ga* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jakým způsobem probíhá prodej družstevního bytu? Současným vlastníkem je a dlouho ještě bude bytové družstvo. Předpokládám, že v tomto případě nebbude docházek ke změně vlastnických práv zapisovaných v katastru nemovitostí, tak by to oproti prodeji bytu v OV mělo být, co se vyřízení prodeje týče, rychlejší.

Jde nám o co nejlevnější a současně co nejrychleší prodej družstevního bytu.

Za jakoukoliv radu ohledně této problematiky předem děkuji.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

3x

Dobré rady již kolega uvedl. Já ještě doplním informace, které vám jistě pomohou, jak rychle a hlavně bez problému prodej zvládnout: *placni* Ve vašem případě asi bude nejdůležitější průběh předání peněz. *tuc*

penize.cz/...

doplněno 24.01.12 18:20:

Doplním informace ohledně daní. Ale ještě si podle odkazů na právní normy ověřte, zda nebyly nějaké změny. U informace jsem nenašla datum vložení: reality.name/...*klik* Nejlépe na :

business.center.cz/... - zde se pěkně hledá. :)

jabraka*
hodnocení

2x
Oficiálně?
Družstevní vlastnictví, převod družstevního bytu
Družstevní bydlení se vyznačuje tím, že majitelem bytového domu _ bytu je družstvo, tedy právnická osoba, nikoliv konkrétní člen družstva.
Členové družstva tedy nejsou majiteli bytů, ale členy družstva s užívacími právy na určitou bytovou jednotku a její součásti na základě nájemní smlouvy mezi nimi a družstvem.
Z tohoto důvodu se při prodeji družstevního bytu neprodává byt jako takový, ale dochází k převodu členských práv a povinností v bytovém družstvu za úplatu (jednoduše Dohoda o převodu).
A to je také důvodem, proč nelze financovat koupi bytu v družstevním vlastnictví hypotečním úvěrem. Pokud ovšem jde družstevní byt do jednoho roku převést do osobního vlastnictví, poté je hypoteční úvěr bez problémů možný. Více o možnostech financování koupě družstevního bytu.
Prodej družstevního bytu, resp uzavření Dohody o převodu, může být v některých případech stanovami družstva určitým způsobem omezen (např. předkupním právem družstva apod.). Proto je důležité se před prodejem svého družstevního podílu u družstva informovat , zda nějaká omezení tohoto typu existují. Samotný převod členských práv a povinností pak nepodléhá souhlasu družstva, je zde pouze oznamovací povinnost.

polinek*
hodnocení

0x

já vám nerozumím,jakých docházek? Normálně ho prodáte a je to. .se souhlasem družstva.

doplněno 24.01.12 22:24:

tak jsem to udělala já ,,

ga*
24.01.12 23:23
hodnocení

Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]