Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o radu, děláme rozšíření našeho baráčku. Na stávající část budeme " nalepovat" bungalov novostavbu. Nyní jsme ve stádiu, kdy kopeme a betonujeme základy. nad terén jdeme dvěma řadama ztraceného bednění.
Chci poradit: vše dělám sám svépomocí akorát se nějak zastavuji u základové desky. Budu dělat místnosti :
kuchyň 6 x 5m, obývák 5 x 7m a ložnice 5 x 5m. Chci dělat tloušťku minimálně 10 cm a prokládat to velice poctivě svázanou kari sítí s oky 10cm x 10cm o průměru 6mm. Je to reáné svépomoci? Můžu betonovat místnosti s postupným napojováním? Jaký poměr písek +cement? Uvažuji o 3+1, je to dost? Mnoho lidí mi řeklo, že na základové desce moc záleží skrz kvalitu apod... Domíchávač z finančního hlediska nechci, beton + doprava + ostatní výdaje je velká...
Poté budou následovat obvodové zdi 30 P+D heluz, poté věnec a střecha, zdi budou cca do 3 metrů, žádná vila.
A ještě: je nějaký rozdíl, mezi českým a slovenským cementem?
Děkuji za rady
ten poměr písku a cementu je v pořádku pokud použijete portlandský cement třídy 32,5. POZOR poměr je vzhledem k váze ne objemu. Není totéž když je lopata cementu a lopata písku. Také upozornuji na fakt, že v domácích podmínkách nikdy nebudete schopen namíchat kvalitní beton. Ta investice do betonu z betonárky by se vyplatila. Jinak všechny ostatní parametry jako je tlouštka betonu a použitá armatura je věcí projektu, který se vyplatí poslechnout.
V každém případě doporučuji nešetřit na betonu základové desky! Položte si otázku - jak se vám budou odstraňovat později případné problémy - .V projektu by mělo být i označení betonu pro zákl.desku.Já měl B20 a nedokážu si představit jak bych to míchal.Nehledě na čas u toho stravený...
.Takhle přijela pumpa a míchačka a za 2 hodiny bylo hotovo... Pořádně si promyslete další postup a zvažte,jestli se vám z různých pohledů nevyplatí si připlatit...
No podle rozměrů mi to moc na svépomoc nevychází, co stavební povolení, projekt...atd včetně stavebního dozoru, tl základové desky bez zhutněného materiálu pod ní , těch 10 cm nic moc, postupné napojování to je co - po dni po týdnu...? Deska může pracovat a máte z toho pak perníkovou chaloupku. Zdá se mi to poněkud živelné, a kydž už tedy budete pokračovat seženťe si alespoň dříve vyučeného zedníka - praktika třeba dúchodce který vám bude schopen poradit, jinak mi to ale připomíná seriál který vám doporučuji shlédnout - jmenuje se PAT a MAT...jsou to kouzelníci a možná se i poučíte jak by se to nemělo dělat...jink vám přeji hodně pracovních úspěchů a at´to stojí!
Stavební povolení máme, projekt taktéž o dozoru nemluvě! Desku chci dělat v kuse, základy taktéž, ale jen jsem se ptal jestli je to možné napojovat, protože co "zedník" to návrh...
Prosím, žádám zde o rozumné rady a smutných slabomyslných výkřiků do tmy, že "doporučujete shlédnout seriál PAT a MAT" si nechte pro sebe, takový názor mi opravdu nepomůže.
Díky předchozím dvěma názorům, jsem se opravdu rozhodl, že letos vykopeme základy a na jaře se pustíme do betonování - domíchávač, protože opravdu ušetřit několik desítek tisíc na ZÁKLADECH se nevyplatí - a kvylita jakbysmet. odpověď číslo 3 - jako by jsem ji nečetl...
Jen taková drobnost. Samozřejmě nic nezkazíte, když vykopete základy leto a betonovat budete až na jaře, ale z technického hlediska je lépe betonovat co nejdříve po vykopání a zhutnění základové spáry. Je to jen taková blbůstka a není to nic proti ničemu a znatelný vliv to má jen v některých extrémních případech nebo kdyby jste stavěl ve svahu. Jde o to, že čím déle necháte základovou spáru odkrytou a vystavenou klimatickým podmínkám tím menší je únosnost podloží. Je to trošku složitější na vysvětlování a uvádím to víceméně jen pro úplnost
Nezapomente,ale jiste to mate v planu,prokladat stracene bedneni vystuznym dratem! A myslim,ze v klidu letos zvladnete i to vyliti zakl.desky.Ja mel na vse zednika a pridavace,zacali jsme loni skoro ve stejnem obdobi jako vy letos a myslim ze s pomoci jedne pomocne ruky tu desku zvladnete.Po vystaveni strac.bedneni do tzv. bodu nula,vam zbyva vytahnout prostupy pro inz.site,zhutnit zeminu pod deskou,natahat kanalizaci a zapiskovat,navozit kamenou drt a polozit kari sit.K hrane strac.bedneni me zbylo cca 10 - 15 cm pro bet.desku.Mel jsem cca 10m3 betonu B20,2x mix a pumpu a vyslo to na cca 20.000kč...Desku mate hotovou a na jare hura do vystavby odv.zdiva....Preji hodne uspechu! Usetrit se da na spouste jinych veci,ale zakladova deska za to setreni vazne nestoji!
Jako stavař doporučuji betonárku /zde se nedá šetřit a ručně to opravdu nikdy nebude ono a o kvalitě nemluvě/Prostě na základech a střeš se nedá ušetřit - to už říkali staří zedníci.Navíc v projektu musí být třída betonu dle statika a projektanta a ta se musí dodržet / zákonně/.Niko se tu nezmínil o napojení starých základů a nových.Staré musíte osekat po celém napojení apokud by to šlo tak do starého základu se dělá napojovací armatura - vyvrtání a zacementování výztuže například 6 prutů min.průměr 12 mm. betonáž proveďte vcelku a nezapomeňte na prostupy /nejčastější ,nákladná a pracná chyba/.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.