Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je levnější elektrika nebo plyn?

Od: venacz* odpovědí: 6 změna:

Zdravím, vyjde levněji topení plynem nebo elektrikou? Nemám s tím žádné zkušenosti.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ahasver4*
hodnocení

4x

Pokud se rozhodujete,tak zvolte plyn.Určitě vyjde laciněji.Ale jak se píše nahoře.laciněji není lacino...Když jsem si ho zaváděl,byl kubík tuším devadesát halířů..je to vůbec možný?

eulalie*
hodnocení

0x

No asi topení plynem vyjde levněji. Ale i tak se protopí každou zimu majlant. Je to strašné. Snad nejlevněji vyjde topení dřevem.

hodnocení

0x

Ve většině případů vyjde levněji topit plynem...

V menšině specifických případů to může vyjít lépe i elektřinou (myšleno i s náklady na ostatní spotřebu el.energie v domě či bytě).

Tak jak jste otázku položil nelze odpovědět jinak než jsem to napsal.

lui*
hodnocení

0x

Levnější je vždy plyn. Nicméně:

U nově stavěných pasivních a nízkoenergetických domů, může vyjít elektřina jako rozumný kompromis mezi cenou a pohodlím. Znamená to ale počítat s tím u stavby už od začátku a začít spořit už v projektu tím, že se neuvažuje vůbec plynová přípojka a rozvody, Naplánuje se levná přímotopná, nebo ještě lépe nějaká obnovitelná energie(tepelná čepadla mají výhodnější tarif). Za provozu se potom platí jen jeden paušál za elektřinu, neplatí se již druhý měsíční poplatek za plyn atd. Když se to dobře spočítá a provede, tak náklady na elektřinu nejsou až tak horentní.

Lui:

U nízkoenergetických domů se vyplatí topit elektřinou...bez tepelného čerpadla..a často dokonce i v porovnání s plynem.

Při tepelných ztrátách domu 4-6kW má tepelné čerpadlo návratnost cca 26,5 let...a to už je za hranicí jeho životnosti.

lui*

Ano. Souhlasím, pokud si ho koupíte. Viděl jsem několik samodomo, funkčních systémů. Návratnost potom vyjde díky nízké pořizovací ceně do 10 let. Ale to je myslím právě o té rozvaze, než se do toho člověk pustí. Co si udělám, kolik mě to bude stát dodavatelsky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]