Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,zaujala mě Vaše poradna co se týče tlaku v topné soustavě . Po namontování nového kotle do přízemí /původní byl ve sklepě/ nastaly komplikace s tlakem v systému ,trvá už půl roku. ve sklepě je cca 1,5-2 atm v přízemí kde je kotel 0,9 -1,4 Jedná se o kotel ,který ohřívá jak vodu ,tak topí . Z důvodů těchto tlaků pravděpodobně dochází ke špatné činnosti trojcest.ventilu ,takže chce každou chvíli ohřívat a už ho spíná i studená voda.Takže otázka je proč tyto rozdílné tlaky /o patro níž je vyšší ,je chyba v kotli nebo systému. systém je naplněn cca 100 l vody.Děkuji za Vaše vyjádření kafi
Musis pocitat s vahou vodniho sloupce mezi prizemim a sklepem, musi byt tlak mezi ruznymi vyskami rozdilny, Sice plati, ze v uzavrene nadobe se siri tlaky vsemi smery stejne, ale nesmis zapominat pripocitat vahu media, takze na vrchni casti je vaha nula a ve spodni treba tech 6 metru, coz je rozdil 0,6 baru.
doplněno 23.01.12 13:12:Pozvi si kotlare, spis je chyba v kotli v elektonice, ze si dela co chce.
Nevidím též chybu v tlaku v soustavě , ten by neměl ovlivňovat funkci směšovače.Tuto funkci zajišťují tepelná čídla , pokud máte automatickou regulaci a vlastní nastavení. Přesto bych doporučil tlak v soustavě přizpůsobit konkrétní konstrukci systému , tak aby nebyl příliš zbytečně namáhán vyšším tlakem , než je nezbytné . Váš kotel , jak uvádíte , v přízemí (systém) je natlakován jako by nejvýše umístěný radiátor , byl od kotle (tlakoměru) výše o 9 až 14 metrů , to odpovídá cca 3 až 4 poschodím.. Máte tak vysoký dům? miro
Rozdíl mezi přízemím a sklepem 0,6atm to je 6m výšky sloupce. Te je nějaké divné. To máte otevřený systém?
Sice nechapu tvoji otazku na otevreny system, to prece nesouvisi s tlakem diky vysce vodniho sloupce, ale ten rozdil sem vysvetloval tazateli, aby pochopil, ze to je v poradku, pokud ma vyskovy rozdil mezi sklepem a prizemim tech 6 metru a nebo ma ve sklepe spatny manometr.
Jestlize mu zlobi trojcestak, tak to neni tlakem, ale nejakou chybou v ovladani toho trojcestaku a nebo je vadny primo trojcestak.
No v uzavřeném systému by měl být tlak všude stejný, nebo ne? Potom by ten rozdíl tlaků vytvářelo čerpadlo díky nějaké jiné závadě.
Zopakuj si fyziku, tlak v uzavrene nadobe se siri vsemi smery stejne, ale kam ti zmizela vaha media?
Priklad: mas 100 metru vysokou uzavrenou nadobu, na dne je manometr, ve vysce 50 metru je dalsi manometr a na vrchu, tedy ve vysce 100 metru je posledni manometr.
Nadrz napustis vodou, kolik budou ukazovat manometry?
Pak zacnes na hladinu pusobit tlakem 5 baru, kolik budou ukazovat manometry?
U otevreneho systemu je to jine, tam je jenom ta vaha media.
Tak tak...
Pan Pečenka má pravdu (nejsem tak zlý, když to přiznám,že?.
Protože celkový tlak v kapalině = součet hydrostatického tlaku a tlaku vyvolaného vnější silou...
doplněno 24.01.12 09:24:Aneb:
doplněno 24.01.12 09:28:aha...tak obrázek se nevložil...
Ph=h x ϱ x g
p."pecenka" drobné upřesnění : Tlak v kapalinách se šíří všemi směry ano, ale nejen v uzavřených nádobách. Expanzky se umisťují zpravidla níže než je nejvyšší bod topného systému (není podmínkou) , nejlépe co nejníže ( u kotle , aby se dala pohodlně kontrolovat). Tlak v expanzce má za úkol vyzvednout hladinu nad nejvyšší bod systému a zároveň působit jako kompenzátor tepelné roztažnost , nestlačitelné vody. Samozřejmě , že i v tomto případě , stejně jako u otevřeného systému , bude tlak vodního sloupce v topení v různých výskách různý (podle výšky sloupce nad měřícím bodem) a bude vždy působit všemi směry. Tyto tlaky budou v každém , stejně výškově položeném místě obou systémů stejné , pokud výška vodního sloupce , bude u obou případů totožná. Je zcela lhostejné , zda výška sloupce je vytvořena množstvím vody v trubce a nebo jejím vyzvednutím příslušným tlakem (vzduchu) v expanzce . Hezký den přeji -miro.
Pane Pečenka tentokrát se určitě mýlíte. Pascalův zákon o šíření tlaku v kapalinách a plynech platí právě pro uzavřené systémy. Tlak musí být dole i nahoře stejný. Jsem o tom přesvědčen.
Lui-tentokrát má pravdu pecenka,protože je to o topení a ne o hydraulice.TAKŽE se nemýlí,to bys musel napadnout i pana cakla.
Tady musím nekompromisně podpořit p. "pecenku" , s doplněním jak uvádím výše. Tlak v kapalinách se šíří všemi směry stejně bez ohledu zda se jedná o otevřenou nebo uzavřenou nádrž.. Je pravdou , že v uzavřené nádrži lze tento tlak zvýšit , případně snížit ( při nasávání) . Bude se ale vždy ve stejné hloubce , šířit všemi směry stejně . Zvýšením tlaku např. o 1 atm. ( 1 atm. = cca 1 Pa) , zvýšíme tento tlak na dvojnásobek , což odpovídá výšce hladina vody 20 m. V 10 metrech vody je to 1 atm. Tlak šířící se všemi směry ( i nahoru) , je vždy tak veliký , jak hluboko pod hladinou tlak měříme. Tento tlak prakticky spočívá ve specifické hmotnosti dané kapaliny ( kolik váží 1 dm3 dané kapaliny). Tlak je vytvářen hmotností kapaliny (jak je vysoký její sloupec) která spočívá svojí hmotností na 1 cm2 . miro
Přeji hezký den a děkuju všem za vyjádření.Dnes jsem kotel sledoval o trochu víc. Pan Pecenka bude mít asi pravdu ,že chyba není v systému ,ale v kotli /elektronika nebo trojcest.ventil/ Dnes jsem zjistil dokonce rozdíl tlaků / sklep 1,9 ,a přízemí 1,1 atm-/0,8/ - 3 m. Toto jsem zjistil bezprostředně po spuštění studené vody. Jakmile se voda vypla ,kotel sepnul .Tzn ,že tlak z vodovodního řádu asi projde trojcest. do ohřevu vody ,změny tlaku ovlivňují chod kotle . Zajímavé taky je ,že kotel spustí jen jedna větev vod.řádu v blízkosti kotle ,druhá větev - dál od kotle nikolivJedna expanze je ve sklepě ,druhá přímo v kotli v přízemí . Tlakoměr funguje ve sklepě dobře , dá se ověřit tlakoměrem starého kotle / ten je kohoutama nyní odpojen/ -taky ve sklepě Můj problém je taky v tom ,že ten člověk co to montoval se mi neozývá ani na doporučené dopisy,proto pátrám ,kde se dá .Kotel v záruce a servisáka na Proth. ne a ne sehnat .Trvá to půl roku a já zjišťuju ,že jsem trpělivý čím dál tím míň. kafi
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.