Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
potřebuju provrtat obklady abych mohl pověsit dvojumyvadlo. Jak provrtat obklady aby nepraskla obkladačka? Obkladačky jsou keramické, tloušťka 8mm. Je to nalepeno pružným lepidlem na tlusté omítce na cihlové zdi.
Mám vrtat s příklepem vidákem, nebo bez příklepu?
Nějaké finty aby se mi podařilo udělat díru co možná nejpřeněji?
Hmoždinku mám asi zastrčit až pod obkladačku aby při šroubování nepůsobil tlak na obkladačku že?
Nějaké další tipy pro připevňování umyvadla? Jde o dvojumyvadlo, se 4 otvory na šrouby.
Horní hrana umyvadla mi vychází asi 1 cm pod spáru. Doporučili byste ho dát o 2 cm výš aby bylo nad spárou?
Díky.
Já bych vrtal diamantovým vrtákem,raději pomalu a bez příklepu.Je dobrý napřed něčím povrch narušit,hrubý smirek,něčím takovým..To umístění horní hrany myslím nehraje až takovou roli...
doplněno 23.01.12 07:47: Ještě sebekriticky dodám,že když jsem stál před podobným problémem,tak jsem si raději objednal profíka a čučel mu pod ruku...
jak píše saman:
Ostrým tvrdým předmětem a jemnými poklepy kladívka narušit glazuru - udělat malý ďůlek přesně v místech kde má být otvor. Vrták se pak dobře chytne a nikam neujede. Ze začátku malými otáčkami a vidiovým vrtákem, bez příklepu, to pak jde krásně a hladce, není se čeho bát.
Jde to i bez narušování, nalepí se na místo kde budu vrtat několik vrstev papírové lepenky, aby vrták neklouzal a na ní se vyznačí místo vrtání. pak se vrtá, samozřejmě bez příklepu. nebo jde udělat několik miniaturních zářezů flexou tak, aby se křížili v místě vrtání, to umyvadlo to pak skryje. stačí fakt minimum - klidně jen centimetr. narušování glazury ostrým předmětem je fajn, jen bych to neriskoval blízko u spáry, mohlo by se to vyštípnout.
Všechno co je potřeba už napsali předemnou.
Díru do kachličky vrtat bez příklepu, přímo vrtákem jakou chceme díru (žádné předvrtávání - při předvrtání a následném zvětšování díry se kachlička ráda vyštípne) a jenom lehce přitlačit.
Po provrtání kachličky už můžete předvrtávat menším vrtákem s příklepem a potom díru zvětšovat.
Hmoždimku nesmíte zatlačit až pod kachličku. Nechte ji zároveň a vyberte vhodný vrut tak, aby při šroubování vrutu do hmoždimky kachlička nepraskla.
Vrut namydlete pro menší odpor.
Já ještě hmoždimku dávám do chemické malty. Pak je to 100% spojení.
Chcete iný tip na upevnenie umývadla . Ak máte možnost vrtajte stenu skrz -durch a použite závitovú tyč cca 8 s podložkami,gumou a maticami .A dam radu ,ako ja narušujem vrchnu -najtvrdšiu glazuru obkladačky .Vyznačím si černou permanentnou fixkou krúžok -stred cca 10mm a malou flexkou s hladkým diamantovým 115mm kotúčom zbrúsim farbu dolu -hlbka 0,5mm.Nepresnost 0,5-1mm nevadí .Vrtanie je popísané. Umyvadlo nad šparu! .
Umyvadlo dam asi nad sparu, ac bude o neco vys, nez by melo byt, ale zase nebudu muset resit spinavou sparu a hlidat rovnobeznost umyvadla a rovnobeznost spary - byla by centrimetr nad umyvadlem a tak by i dva milimetry odchylka byla strasne videt. Durch vrtat nemuzu, nebot bude upevneno na obvodove zdi domu.
Mam pouzit ten bily cement, co byl soucasti umyvadla a ma se dat mezi umyvadlo a stenu a nebo mam pouzit silikon?
Já myslím do spáry, aby za umyvadlo netekla voda (a bordel). Při plošné aplikaci silikonu je případná demontáž umyvadla zákonitě spojena s devastací obkladů, občas i celé zdi (jedná-li se o špatně zhotovenou například ytongovou příčku)...
no ini v navodu pisou, ze mam umyvadlo potrit takovym bilym cementem, co je v takove krabicce a to pak pritisknout na zed. Nevim, ale nejak nechapu smysl tohoto opatreni. Proc "probetonovavat" umyvadlo? Nejradsi bych ho jen prisrouboval a sparu utesnil sanitarnim silikonem. Srouby k umyvadlu nedodali, ale plechovku s cementem jo, tak nevim...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.