Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odtah vlhkosti z koupelny - Vzduchotechnika

Od: mathys* odpovědí: 5 změna:

Zdravím všechny odborníky na vzduchotechniku :)
Potrebuji vyresit odvetravani koupelny a ve spodním patře WC.Stávající řešení (obr1) je provedeno tak, že koupelna i spodní WC jsou pod sebou, takže jsou napojeny na jeden odtah (zelená). Ventilátorem umístěným v trubce (růžová) vedení pokračuje na půdu, kde je roura ukončená těsně pod taškami. Roura je ze dvou materiálů, nad ventilátorem je plast (šedý na odpady) a pod ventilátorem je zřejmě nějaký pertinax o širším průměru.
Problémy:
- v horní koupelně nedávno začala kondenzovat voda a vytékatz vnitřní mřížky do místnosti
- zelená roura funguje jako domácí interkom (vše jde perfektně slyšet :)
- plastová roura by měla být vyústěna nad tašky, kde je k tomu připraven komínek (do dnešního dne to bohužel nikdo neudělal)
Vysekal jsem tedy plastovou trubku ze zdi na půdě a napojil ji na komínek, takže teď už je vše vyvedeno nad tašky (obr2).
Ale nyní řeším následující problémy:
1) Nebude na půdě kvůli změně teplot v tom jednom metru modré roury kondenzovat voda a ta pak stékat dolů? V tom případě mě napadá izolace...
2) Mám použít dva vnitřní ventilátorky do každého patra zvlášť, nebo využít jeden centrální a ten vyhodit na půdu? Do každé místnosti bych pak jen koupil nějakou klapku, abych předešel efektu interkomu :)
3) Bylo by vhodnější ten zelený pertinax vyvložkovat "plastovou trubkou menšího průměru", nebo nechat tak?
Za každou reakci budu rád, i pokud máte jen částěčné řešení nebo nápad.
Děkuji předem
doplněno 21.01.12 20:33:

Obrázek 2 je vložen níže, bohužel nejdou vložit dva zaráz

Odtah vlhkosti z koupelny - Vzduchotechnika

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mathys*
hodnocení

A tady obrázek č.2

Odtah vlhkosti z koupelny - Vzduchotechnika #2

Já to mám jednoduše každé zvlášť ukončené na fasádě s plastovou zpětnou klapkou. Je nějaký důvod ke slučování a vyvedení na střechu?

Odtah vlhkosti z koupelny - Vzduchotechnika #3
mathys*
hodnocení

Takto to bylo temer 20 let a problemy zacaly az ted. Bohuzel pres zed jit nemuzu, protoze bydlime v radovce, takze zrovna tato zed je spolecna se sousedy...Leda ze by si doma udelali saunu a ja jim tam pumpoval horky vzduch :D

e250td*
hodnocení

0x

Při vývodu mimo, je výhodné mít vložen kondenzační díl,který vodu odvede z potrubí. Podobné řešení mají komíny i vzduchotechnika.

hodnocení

0x

z koupelny odchází (i samotížně) vlhký vzduch a ten na studených stěnách roury vedené přes neizolovanou půdu kondenzuje na vodu, která se vrací dolů do koupelny... s tím nic neuděláte, teda s fyzikálními zákony... takže jak píše kolega, vložit do půdy kousek vodorovné části nebo jen průhyb - esíčko, ve kterém se bude zdržovat voda a odtékat někam... kam, to je další Nerudovská otázka... ovšem i ve stěnách je roura ochlazovaná, takže vlhkost se bude srážet skoro hned u přechodu z koupelny do stoupačky...zkusit vložit do Téčkanad otvor z koupelny jen malý "okap" aby voda odkapávala do roury směrem k WC a na spodku u WC dát místo kolena téčko, zredukovat a odvádět vodu do odpadu nebo splachovací nádržky...

další možností je, že před tím odcházel - stoupal vlhký vzduch bez překážek rovnou rourou rovnou ven pod střechu, dnes máte vloženou vrapovou hadici, koleno a nahoře klobouček vývodu nad střechu... to vše způsobuje brzdění průtoku teplého vlhkého vzduchu, který "nevyletí do luftu", ale motá se přes kolena, cirkuluje okolo těch záhybů v hadici a zarazí se v menším průřezu vývodu nad střechu... má dost času kondenzovat...

dále chci upozornit, že ventilátor vložený do potrubí třeba na půdě není vhodné řešení... i když nebude zapnutý, vlhký teplý vzduch bude na jeho studených lopatkách kondenzovat, při mrazech namrzat, až lopatky přimrznou k obalu.. pokud pustíte takto "zastavený" ventilátor, velmi rychle shoří vinutí , případně i půda a barák... vím to z vlastní praxe, synovi naštěstí odešel jen ten zamrznutý ventilátor, barák ještě stojí...

vhodnější by byly dva ventilátory + dvě zpětné klapky vložené do potrubí hned za ventilátory.. bez klapky budete mít WC i v koupelně...

doplněno 22.01.12 09:15:

oprava...shromažďovat kondenzát na půdě v esíčku je také blbost... teda v zimě... zamrzne a stejně potom bude stékat dolů, nebo ucpe otvor, zmenší průřez, zpomalí rychlost, prostě problém... v letě sice nezamrzne, ale zase nebude kondenzovat, takže nebude problém...

nejsem vzduchotechnik, jen mám jakés takés zkušenosti... doufám, že mne profíci moc nezkritizují...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]