Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu, do rekreační chaty nám budou zavádět el. Musím udat, zda chci jednofázový či třífázový a nevím si rady. Vím, že pokud chci zavést pouze 220, tak stačí jednofázový, ale nevím jakýi mám požadovat počet ampér. Potřebuji používat běžné domácí spotřebiče. Děkuji za rady
Dobrý den,
pokud jste přesvědčený, že jednofázová přípojka Vám bude stačit, chata bude mít jen rekreační (předpokládám že hlavně víkendový) charakter, přikláněl bych se k velikosti jističe 1x20A. Tímto jističem je vybaveno bezpočet domácností, hlavně panel. byty a nabývají problémy.
Minstrel
doplněno 20.01.12 13:32:pardon...NEbývají problémy!
Pro běžný 1f odběr naprosto stačí 20 A. Já mám celou domácnost (trvale obývaná) jen 16 A. Ze začátku jsem se toho bál, ale za 12 let se nestalo, že by jistič vypadl přetížením.
doplněno 20.01.12 14:10:3f na chatě jen v případě, že budete používat cirkulárku, nebo jiný výkonnější stroj. Jinak je to zbytečné. Na druhou stranu dobře rozmyslet. Dodatečná změna by pak byla náročná.
Také trochu záleží na tom "kolik člověků" současně bude chtít mít zapojený nějaký spotřebič (kW). Tomu se říká také soudobý odběr. Na chatě se dá většinou používat postupně jeden po druhém. Pak tzv. rezervovaný proud jističe stačí menší. Příklad: konvice - 2kW, tv obyč.z domu - 0,1kW, dvě žárovky (75W) - 0,15kW - to současně potřebuje cca 10A/230V - 1fázový přívod, pokud bude silnější cirkula - cca 4,5kW/400V, pak už je třeba spolehlivě 20A/400V - 3fázový přívod. Je samozřejmostí provést přípojku - přívodní kabel a nejen elektroměrový rozvaděč dle současně platných norem a podle místa chaty. Každý dodavatel elektřiny chce něco trochu jinak. Firmy elektro mají o všem ánunk. Domácí bastlíře nedoporučuji - zaděláno často na pozdější problémy nejen s připojením elektroměru. Dávají standardně charakteristiku jističe "B". Přeji brzký úspěch.
V bývalém bytě byla jedna fáze s 16 A jističem a byl to očistec. Jakmile se pralo, nebo byla puštěná myčka, o sporáku ani nemluvím, tak si udělat kafe byla sázka do loterie. Bude zrovna myčka nebo pračka ohřívat vodu v době kdy je zapnutá konvice? Jakmile se nějaké dva spotřebiče zapnuly naráz občas se stalo, že byla tma. Pravda, dalo se to trochu vysledovat a pak to už člověk uměl odhadnout kdy to vyjde a kdy ne, ale stejně to někdy nevyšlo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.