Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak připevnit garnýž - betonový strop

Od: zita* odpovědí: 15 změna:

Ahoj, všichni šikovní lidé! Nevím si rady s pověšením záclon. Koupila jsem pro záclony vodící kolejnici z dřevotřísky a teď nevím jak ji přidělat. Jsou dvě, každá 2,5 m dlouhá, tzn dohromady 10 kotvících vrutů.

Protože vrtat umím a vlastním dobrou příklepovou vrtačku B&D , pustila jsem se do vrtání do betonového stropu, ale brzy jsem to vzdala. Nevím, jestli jsem postupovala správně: patří tam hmoždinky č.6, tak jsem koupila kvalitní vrtáky do železobetonu č.6 a 3 a nejdřív jsem začla s tím menším vrtákem, nasadila příklep a rychlost 2. Jenže jsem se nedostala hloub než do půl centimetru a dál mi to nejde, pravá polovina těla brní a výsledek žádný. Při představě vrtání 10 děr jsem utekla z boje. Buďto nemám dost síly nebo dělám něco blbě? Poraďte mi prosím. Asi by bylo nejjednoduší povolat na to chlapa nebo firmu, ale to nechci. Můj chlap se toho bojí a platit za to firmě jsem moc lakomá.

Napadlo mě, jestli ty kolejnice nejdou přilepit. Prý dnes existují lepidla na všechno. Je teda i takové, co přilepí pevně dřevtřísku ke zděnému stropu? Díky za blbuvzdornou odpoveď...

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

al*
hodnocení

2x

Posuňte díry dva centimetry nahoru nebo dolů. Mohla jste narazit na kámen - dá se rozbít průbojníkem a pokračovat, nebo se muvyhnout - ale chcete-li dělat deset děr, pořád je šance, že se trefíte do nějakého kamínku, který to dobrovolně nepustí dál a bude mu třeba "domluvit".
Když to nepůjde po dobrém, vezměte větší kladivo.

zita*
hodnocení

Tak takhle. Díky za odpověď. To se asi budu muset vydat do půjčovny profi nářadí. Akorát, že v těchle chlapskejch obchodech na mě vždycky koukají, jako bych spadla z višně, protože neznám tu nářadovou terminologii. No aspoň se chlapi pobaví...

al*

Já to sice nevidím, ale jde-li o panel, tak pravděpodobnost, že narazíte na kamínek, nebo drát, je dost vysoká. S drátem (výztuhou) neuděláte nic, ale zase pokud jna ni narazíte jednou, je pravděpodobné, že ve stejné lajně (vodorovně nebo svisle) bude po celé délce - dovnitř se dávají kari-síta. A pokud narazíte na křemínek, tak jediná šance je ho rozbít průbojníkem, protože příklep obyčejné příklepové vrtačky na to opravdu nestačí.

zita*
hodnocení

Bezva. Zkusím teda začít kousek šikmo vedle a když mi to zas někde nepůjde, tak půjdu pro průbojník. Díky.

al*

Ale vrtáte-li do Ytongu, pak nepotřebujete ani příklep - to se stačí jen "škaredě podívat" a díry jsou hotové.

můj táta takhle chodil po panelácích a garnáže nastřeloval... stačí jedna malá rána kladívkem, prásk a hřebík drží... jeden hřebík za 30sec ;)

jabraka*
hodnocení

2x

Zita.Nevím,jakou jsi použila vrtačku.V panelácích vrtám často a rád,používám vrtací kladivo Bosch.Obzvlášť do stropních panelů mi trvá vyvrtání dírky 8x60 mm tři sekundy.Ale ta vrtačka musí být na vrtání s příklepem nastavena!Mám k tomu i speciání vrtáky se zvláštním uchycením.Do stropu mám spíše problémy s tím,trefit se mimo stropní dutiny,v nichž zase hmoždinka nedrží.A ta konzole musí bezpečně držet už na 4 šroubech,volil bych hmoždinky průměr 8 mm a odpovídající vruty.Ty by měly být dlouhé jako hmoždinka + tloušťka prkna,ne delší!

Samozřejmě lze i záclonovou konzoli přilepit,ale nedoporučoval bych to.Je pak třeba celou plochu oškrabat až na panel a už kvůli tomu svinčíku bych to neradil ani největšímu nepříteli.

Dnes bych na záclonu použil spíše záclonové tyče,jsou hezčí a elegantnější ale i spolehlivější pro stahování záclony.

JABRAKA

zita*
hodnocení

díky za fundovanou odpověď. Lepit teda určitě nebudu :) Tyč jsem pohužel neobjevila v délce 5m, tak proto jsem zvolila bílé kolejničky, mám s nima docela dobrou zkušenost a jsou nenápadné. To vrtací kladivo asi pořídím, vzhledem k tomu, že mě čekají ještě stropní svítidla. Když už jsem u těch stropů... jaký mám použít kotvící materiál na těžkej pětilopatovej ventilátor? Stačí dlouhé vruty s a stavební tmel? Slyšela jsem něco o chemické kotvě, nebyla by vhodnější? díky

hodnocení

1x

Myslím, že jste narazila na kovovou výztuhu... je to panel?

zita*
hodnocení

ha, ale myslela jsem, že ta by byla hloub než půl cm pod povrchem. Je to novostavba s tímto popisem: Nenosné a výplňové zdivo je z YTONGU a POROTHERMU. Stropní konstrukce tvoří železobetonové desky.

mil®
hodnocení

0x

Taky bych se přikláněl k záclonové tyči než ke kolejničkám s dřevotřískou, je to hezčí, mát je po celém baráku. Taky se to jednodušejc přidělává. Ale už jste si to koupila tak někdy příště.

zita*
hodnocení

S tou tyčí máte asi recht, ale nenašla jsem žádnou v délce 5 metrů, musely by být dvě spojené , takže bych nemohla jet se záclonou až na konec. Ty kolejničky se mi nakonec zdály docela dobré, jsou bílé a se stropem splývají, jezdce v ní nejsou ani vidět. Pravda je, že garnýž už se tomu říkat vlastně nedá, nejsou to ty hrozné prkna co dřív. Teď jen aby se mi podařilo připevnit...

mil®

Máte pravdu, tak dlouhé jsem taky nesehnal. Mám to na dva kusy a ještě za roh na venkovní dveře. Měl jsem taky dřív kolejničky, ale za chvíli byly vyježděný a nedalo se po nich plynule posouvat. Tyče jsou paráda.

lm®

Trochu zvesela: vezměte pěkné tričko s výstřihem,sexy gatě a poproste nějakého šikuku - kamaráda,souseda,kolegu... Kdyžšikovně zavrníte,udělá to pro Vás rád.Já vím,že to není odborná rada,ale ač si snažím udělat doma taky hodně sama,tak přece jenom na tom dělení : mužská a ženská práce něco je.*uf*

zita*
hodnocení

no k tomuhle postupu se uchyluju, až když není jiná možnost. Chlapi jsou na tyhle práce určitě lepší, ale nerada je žádám o pomoc. Mám s tím blbou zkušenost. Proto je to pro mě krajní řešení. Přeju pěknej den.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]