Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
teče mi (špatně těsní) bateriu v koupelně (stojánková)
v návodu jsem četl že je doporučená na tlak okolo 2 bar (snad jsou to bary, nejsem si jisty, nevyznam se v techto jednotkach)
ovsem v řádu máme asi 7 (dle sousedu, sam si to nezmerim)
Jak bych to mohl resit?
V kuchyni mam hodne drahou baterii a ta těsní dobře..stejně tak vanová.
Zkoumal sem redukční ventily, ale stojí cca 500,-/kus..
Děkuji za rady
7bar je tlak opravdu vysoký a běžně by v rozvodu být neměl.
Redukční ventil se v těchto případech opravdu osazuje, ale cena 500Kč/ks je opravdu "nejlevnější třída"...jinak bývá cena znatelně vyšší.
Na druhou stranu tlak 2bary je hodně nízký...a kvalitní baterie musí vydržet tlak až do 6bar.
Takže máte dvě možné cesty...buď RV...nebo výměna té méně kvalitní baterie za jinou...a kvalitnější.
Ještě se také můžete zeptat na vodárně, zda ve veřejném vodovodu je opravdu tlak 7bar...a zda je to odůvodněné..
doplněno 19.01.12 09:25:Maximální tlak vodovodu pro veřejnou potřebu je stanoven vyhláškou č. 428/2001 Sb. ze dne 16.listopadu 2001, kterou se provádí zákon č.274/2001 Sb. o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu.
Pro Vás je důležitý §15 odst 4 a možná i 5:
(4) Maximální přetlak v nejnižších místech vodovodní sítě každého tlakového pásma nesmí převyšovat hodnotu 0,6 MPa. V odůvodněných případech se může zvýšit na 0,7 MPa.
(5) Při zástavbě do dvou nadzemních podlaží hydrodynamický přetlak v rozvodné síti musí být v místě napojení vodovodní přípojky nejméně 0,15 MPa. Při zástavbě nad dvě nadzemní podlaží nejméně 0,25 MPa.
Dal bych tam ten redukčák,jen nastavený na 3 bary.Dva je málo.I ten nejlevněší je funkční,mám Italy a nejlevnější baterie.Ony se totiž ničí i ty drahé,u mne není problém.Taky klesne dramaticky spotřeba,třeba na ruce,je to až o polovinu.Kdo by si špuntoval umyvadlo,žejó a potom to umýval,stejně se vyplácá vody jako když teče pořád.
na kolik mě teda může přijít taková montáž + materiál?
jinak vodoměr mám za revizním otvorem v nově obezděném a obloženém geberitu,
ten otvor je místo jedné obkladačky cca 20x25cm (což je na práci dost málo)
ale zuby nehty bych nechtěl něco bourat, ani částečně. Mohlo by to stačit?
Do tisíce to vejde,místa je málo.Asi je to z plastu,je tam potřeba se dostat se svářečkou,ale líp to řekne montér,třeba je šikovný.
Takže se jedná o bytový dům či panelák...
V tom případě se zkuste domluvit, a instalovat RV centrálně...hned k fakturačnímu vodoměru. Pak bude mít jeho instalace smysl pro celý dům...a nejen pro Vás..Náklady sice budou vyšší, protože nebude stačit stejná dimenze jako pro byt, ale zase se budou dělit mezi více bytů.
Je mi divné, že by vyšší tlak vadil Vám, ale sousedům ne..
Znám i případy, kdy instalaci RV zaplatil provozovatel vodovodu..
je to bytovka, rozvody mam v plastu, vyšší 2patra by měli mít nižší tlak,
hlavne tam bydli krome me 4 důchodci kteri podle me budou mit prevazne stare baterie (né pákové)
musím se poptat domovníka...
nevím, myslel bych si že mám jen špatnou baterii, ale mel sem tam víc "much" který naznačovali vysokej tlak...
hlavne me mrzí a vadi to, že když u me byli vodari, tak nez zacali delat rozvody, tak by si meli zmerit tlak a navrhnout mi reseni (RV) nebo ne?
jsou to profici a chovali se typu rychle udelat praci, odstat penize a po me potopa...
pravda je ze sem mel 2 jine nabidky ale cenove nekde jinde
Standardně se při takto malých akcích tlak neměří...pokud se z nějakého důvodu nepředpokládá, že je příliš vysoký, nebo příliš nízký..
Záleží kolik pater bytovka má, ale odhaduji 3 patra...když píšete že vyšší dvě patra (tedy nad Vámi).
V tom případě by ani u nich ničemu nižší tlak (než tedy těch 7bar) nevadil...Bohatě by stačil tlak 4bary tedy 0,4MPa.
Na vodáky bych to v tomto případě opravdu neházel..., u 3.patrového domu bych problémy s tlakem také nečekal..snad s vyjímkou toho, pokud máte někde v okolí výškovou budovu...tedy budovu s 8. nebo více podlažími...nebo jste někde v údolí...a vodárna resp.vodojem je na kopci. V tom případě by ale správný tlak měl nastavit provozovatel vodovodu...respektive měl by učinit příslušná opatření.
Tak nějak bych si to zřídil sám,ti ostatní,by měli jen kydy a nechtěli to platit.Jinak montéři dělají jen to co si zákazník přeje,naně bych nepoukazoval.Je fakt že vám to mohli nabídnout.Zřízení pracovního otvoru,nedramatizujte,Jsou k dostání různá dvířka,na která se přilepí kachličky, takové jak ostatní,tak to splyne.
jak bych mohl změřit tlak té vody, ať vím s jistotou jaká je realita? dá se to nějak jednoduše? zadne zarizeni nemam...
Manometrem...ale ten určitě nemáte...
Nebo 70m hadicí nataženou na svislo...a v které výšce Vám bude vytékat voda...takový je tlak.
No ale teď vážně..Tlak ve vodovodním řadu Vám musí sdělit provozovatel vodovodu...a nejlépe jak statický, tak dynamický.
Orientačně lze i podle výšky hladiny vody ve vodojemu..ale to není přesný údaj..a zejména dynamický tlak se mění i v průběhu dne..v noci bývá vyšší...ráno nižší..
Šlo by to i odečíst z manometru před ohřívačem teplé vody, pokud ho máte v domě instalován.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.