Nejste přihlášen/a.
Prosím poraďte. Jsem vdovec, důchodce. Chci se znovu oženit. Mám nějaký ten majetek, i má budoucí žena. Na koho připadne můj majetek před naší svatbou? Mé jediné vlastní dceři? Nebo má nárok na něj i má budoucí žena? Musím sepsat předmanželskou smlouvu? Děkuji
Jen děti?
Samozřejmně před svatbou. Po svatbě už může být pozdě. Záleží na tom, zda si vás žena bere z lásky, nebo pro peníze. Ale to zamilovaný člověk nepozná. Zase pokud je žena mladší a zdravější /navíc se dožívají i vyššího věku/, tak proč ji zbavovat práva po vás něco zdědit? Třeba se o vás bude předtím muset roky starat a to kolikrát není nic záviděníhodného.
pokud se rozvedete - do SJM patří pouze majetek nabytý za trvání manželství, tzn. že na něj mít nárok nebude...
v případě smrti před svatbou, dědí vše vaše děti, po svatbě se dělí stejným dílem mezi manželku a děti (půl dceři,půl ženě). Nebo můžete sepsat závěť a v té odkázat všechno dceři. Manželku můžete opominout, dceru ne.
Předmanželská smlouva nutná není.
Já bych to řešila závětí, která bude mít samozřejmě veškeré náležitosti, aby nikdo nemohl napadnout její platnost. A jestli vám jde o to, aby nebyla vaše dcera ošizená, tak bych ji s tímto aktem seznámila. Samozřejmě by bylo seriozní, seznámit s tím i budoucí manželku. Ale to záleží jenom na vás. Je dobré si ujasnit majetkové vztahy předem. Souhlasím i s předmanželskou smlouvou, ale závěť by asi byla jednodušší. Uložit ji u notáře - to není tak drahé, ale je to jistota, že ji nikdo nezneužije. Vaše budoucí paní by měla nárok na dědictví z toho, co si pořídíte ve společném manželství - samozřejmě i vaše dcera by měla nárok na část dědictví z vašeho podílu SJM.
penize.cz/... a třeba i zde: pravniradce.ihned.cz/...
doplněno 19.01.12 11:21:Jak píše myse - v případě smrti by se veškerý váš majetek ( získaný před svatbou i po svatbě) dělil mezi dceru a pozůstalou manželku - pokud nenapíšete závěť ve prospěch dcery. Manželku můžete v závěti opomenout, ale dceru ne - ta má nárok vždy i třeba krácený podle zákona. Jestli mohu napsat svůj názor, já jsem také v důchodovém věku, ale domnívám se, že svatba není nutná, ale spíš pěkný vztah i bez papíru. Jedině, že by nastávající chtěla mít nárok na vdovský důchod. Ale to samozřejmě nebylo v otázce. A jestli lze něco z majetku před svatbou postrádat v novém vztahu a chcete, aby to získala dcera - darujte to. Já jsem to tak udělala a ani jsem nepočítala s žádnou svatbou:D. A také mám jen jednu dceru. Darovací daň zatím neplatíte a u nás se na vztahu nic nezměnilo - myslím tím to, že darováním majetku by se na mne vykašlali. Ale to musíte zvážit, co bude pro vás a ostatní nejlepší.
kdyby ten pan zemřel už jako ženatý ,má jeho manželka nárok na pozůstalost po něm. Jako jeho dcera. Na dva díly.
Můj exmuž zemřel,měl dům ,,manželka a jejich syn měli nárok a zárověˇn i můj syn Dělilo se na 3 díly. I když ten dům byl výslovně exmanžela. Také jsem se divila,že má nárok ONA ,jelikož to nebylo za manželství.Ale bylo to dědictví po manželovi. Přitom neměla žádnou zásluhu na domě.
Děkuji moc, rozumím, a po svatbě? Má nová manželka nárok na mé jmění , které jsem získal před svatbou? V případě mé smrti po svatbě bude se dělit má dcera s mou novou ženou, nebo ne? Jedná se mi o můj majetek před svatbou. Musím ho sepsat do smlouvy, či to automaticky patří jen dceři...? děkuji
Darujte jmění,jak píšete bojíte se o ně,dceři a zřiďte si výminek,jde to od Nového roku udělat.Jinak si myslím že ženit se je nesmysl,pak vznikají problémy,na lásku není potřeba "papíry".
Po svatbě - v případě rozvodu - manželka nárok nemá
v případě vaší smrti - dědí komplet všechno napůl s dcerou nebo sepiště závěť kde vynecháte manželku (nebo určíte konkrétně co připadne jí a co dceři).
Na staré roky a v dnešní době se ženit?! Ani omylem! Svatbou vznikne jen řada dalších kompikací a starostí. Co se týče majetku: pokud se oženíte a po svatbě zemřete dědit bude Vaše žena a dcera stejným dílem. Pokud se tato nešťastná událost stane před svatbou bude dědit pouze Vaše dcera. Pokud se budete chtít po svatbě rozvést nejsem si zcela jistá, ale domnívám se, že majetek získaný před svatbou se do spol.jmění man. nezapočítává. Ovšem v případě rozvodu je tu další povinnost: Manželaka může požadovat výživné na sebe. Tzn. má nárok na stejnou životní úroveň jako vy.
pokud by se stačil rozvést ,ještě před smrtí, manželka má nárok pouze na polovinu co si zakoupili společně. Jinak na nic.
doplněno 19.01.12 14:43:nemá z odpuštěním vaše nastávající zálusk na váš důchod? Co kdyby? Vždyť se dnes neberou mladí a starší no jedině kvůli důchodu a toto bych nikdy neudělala. Kvůli pár stovkám si komplikovat život ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.