Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou techniku pro dekorativní malby

Od: h4ever® odpovědí: 4 změna:

Nedávno jsem si během televizních novin všiml jedné dekorativní techniky na stěně:

[IMG] i41.tinypic.com/...

[IMG] i43.tinypic.com/...

A uvažuju nad tím jakou techniku zvolit, abych dostal podobný výsledek. Vypadá to jako by použili něco kulatého a hladkého k vytlačení hmoty, kterou nanesly např. čpachtlí na zeď. Mohl by to být třeba talíř. Ale nejsem si jistý. Co myslíte, jak by jste to udělali vy?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ludak*
hodnocení

0x

Oni to udělali špachtlí,nebo kleťákem.Stahovali obloučkama nejspíš hlinku nebo spešl barvu odshora dolu.

hodnocení

A teď česky prosím. Tyhle výrazy mi nic neříkají, co je to kleťák a co to jsou obroučky? Pod pojmem hlinku bych si představoval nějakou barvu jako primalex, co obsahuje hlinku. A to není pravděpodoné, protože materiál musel být hustý aby nestékal. Ale materiál řešit nepotřebuju, jde mi o ten nástroj. Špachtlí samotnou se mi to zdá jako nepravděpodobné, protože při bližším prozkoumání vzoru zjistíte, že ten obvod kruhu je pravidelný a má stejný poloměr. Ale to jen tak od oka, ne že bych to přeměřoval. Zdá se mi to jako nejpravděpodobější že materiál vytlačili. Jako nanést, a potom připlácnout třeba ten talíř na stěnu. Taky nevím co si představit pod pojmem "stahovali".

ludak*

Kleťák=rajblík nebo hladítko.Hlinku myslim jako takovou masu co se používala třeba v panelákových vchodech na sokly a pak se přetřeli olejovými barvami.

Pravidelný mi to nepřijde a navíc neni problém špachtlí udělat poměrně stejné radiusy-podle šířky špachtle.

Když bys nanes zhruba centimetr materiálu celoplošně a pak odshora stahoval do "obloučku" tak se ti nahoře tan materiál vždy vytlačí.To by udělalo ostré hrany,ale ty bych až bude materiál správně zatažený srazil,nebo spíš omyl,nejspíš mokrým válečkem.

hodnocení

Aha, hladítko.Ten vzor je nanesený nepravidelně, ale myslel jsem pravidelnost v tom radiusu. Mě to právě příjde, jako by ten nástroj měl zakulacený nebo prohnutý okraj tak jako talíř. Což třeba hladítko nemá. Tou špachtlí snad, ta se dá prohnout a nastavit šikmo aby měla nějaký sklon. Ale stejně si to moc nedovedu představit. Zdá se mi že by to vytvořilo moc tlustou vrstvu. Třeba se pletu, ale neumím si to představit, že bych to dělal nějakým nástrojem více než jedním tahem nebo jedním přitlačením. Možná mi nakonec nezbute nic jiného než to prostě vyzkoušet.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]