Nejste přihlášen/a.
Dobry vecer,zitra budu zapojovat domovni dratovy zvonek s jednim tlacitkem. Elektrikari co mi delali elektriku tak mi do rozvadece dali zvonkove trafo 4-8-12 V,z mista kde ma byt zvonek tak je natahly kabel ctyrzilovy zvonkovy i se stinenim (vypada jak datovy UTP) a vede taky do rozvadece a z mista kde je tlacitko tak ten samy kabel taky do rozvadece. Tlacitko mam od UNIKY se systemem zasunuti kabliku,ale ty zilky jsou dost tenke tak nevim jestli je muzu vubec zapojit. A pak resim,jak to propojit v rozvadeci. Mista je tam jeste dost,ale jak dratky pospojovat? Cokoladou? A jestli do krabicky? Diky predem za rady. Martin
Na spojování kabelů SYKFY používám telefoňácké spojky. Stačí neoholený drátek vsunout a zmáčknout kleštěmi. Ve spojce je gel, který zajistí vodotěsnost...
Dá se to koupit jednotlivě? Tazatel potřebije jednu a kupovat kvůli tomu celou krabici je přece jen nerentabilní.
To opravdu nevím, kupuju to po pytlíkách. Tento problém mne nenapadl...
Ale pokud má nějakého známého elektrikáře, nebo se zastaví v hospůdce, snad mu někdo tuto jednu pecku věnuje...
A co tak na ten tenky kablik vletovat do elektrikarske dutinky a pouzit malou cokoladu nebo wago? Mam tedy pouzit na jeden privod dva vodice kdyz jsou volne?
Spojení tohoto drátku pro zvonek bude fungovat i když bude pouze skroucený (jak už bylo řečeno), není důležité, zda dáte waginu nebo čokoládu. Občas jsem to řešil skroucením drátků a uchycením v čokoládě - spoj je odolnější proti případnému tahu a zároveň zaizolován.
Na připojení do tlačítka bych použil asi třícentimetrový tlustší drátek (třeba z cyky 1,5), jeden konec omotat drátkem ze SYKFáče a přitáhnout čokoládou, druhý konec zastrčit do tlačítka.
Použitím dvou drátků místo jednoho nic nezkazíte, omezíte ztráty...
Pro ten jeden spoj bych zvolil U-I svorku (Uzel - Izolace). Když to dostatečně zkroutíte kleštěma, bude to fungovat spolehlivě. U nás v domě jsou tak řešeny všechny zvonky a fungujou už 80 let.
Jen doplním kolegy - v podstatě potřebujete z každého kablíku jen 2 dráty, ostatní, včetně stínění jsou jaksi navíc (asi neměli jiný kablík).
Takze mam ty kabliky jen smotat,zapajet a pretahnout buzirkou a uz nedavat do krabicky? Casem budu rozsirovat o dalsi tlacitko na brance. Nebude to lepsi vse v krabicce a cokoladou? Nebo me napadlo,pospojovat kabliky Wago svorkama,ale jsou to 4x0,5mm2,pujde to?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.