Nejste přihlášen/a.
Tak mám první nemovitost
(od prosince) - a hned taky moje první vyplňování daňového přiznání. Pročetl jsem podrobně instrukce co k němu dávají, ale i tak pár věcí ne úplně chápu...
Situace:
Nemovistost je chata s kůlnou a kopanou zděnou nádrží na vodu (= za komačů bazén).
Je to na 2 pozemcích - jeden je ten pod chatou (zastavěná plocha a nádvoří) - 50m2, druhý je ten zbytek - 850m2 (zahrada).
Stavby - v katastru je jen ta chata a zde mám první dotaz - otec to v předchozích daň. přiznáních bůhví proč uváděl jako že má jen 45m2 místo 50m2. Je možný pokračovat v onom trendu s tím, že by existoval rozdíl mezi výměrou pozemku pod chatou a chatou nebo tyto čísla musí sedět? V reálu netuším kolik chata je, ale teoreticky může být jen tečh 45m2.
Další dotazy:
Platí se daň z pozemku, je-li na něm stavba (ať už zapsaná nebo ne?). Nemělo by, že? To se platí jen za stavby, že?
Pokud mám k přiznání dva typově rozdílné pozemky, tj. ona zastavěná plocha a nádvoří A zahrada, je to k vyplnění na 2 listy?
Pokud mám k přiznání dvě typově rozdílné stavby, tj. ona chata (typ J) A bazén a kůlna (typ K), je to k vyplnění na 2 listy?
Kůlna byla původně 10m2, cca 10-15 let zpět se rozšířila (legálně, se StPo). Má cenu se o tom nějak rozšiřovat v přiznání? Otec to nijak neřešil... Mimochodem, do kolika m2 může být kůlna?
Předem díky za vaše odpovědi.
nimha
0x
Pro každý druh pozemku vyplňte samostatný list.
Pro každý druh stavby vyplňte samostatný list s údaji k dani ze staveb.
doplněno 16.01.12 17:47:
.
Výměru nejlépe zjistíte nahlédnutím do katastru, kde vyhledáte vaše pozemky i stavby.
http://nahlizenidokn.cuzk.cz/
0x
Já vám poradím stručně. Vezměte si všechny podklady, které budete k přiznání potřebovat a navštivte příslušný FÚ. Uvidíte, že vám poradí, co a jak vyplnit. A když narazíte na neochotného úředníka, jděte k jinému. Jsou tam od toho, aby poradili tomu, kdo instrukcím tak úplně nerozumí. Držím palce a věřím, že když nebudete čekat na konec měsíce, kdy bude fofr, tak to dobře dopadne.
Vždyť si je platíme a je to v jejich náplni práce - pomoci poplatníkům. Vyplňte si osobní údaje a identifikaci staveb a parcel - to ukáže vaši dobrou vůli. ![]()
Rada vcelku rozumná, až na jeden velice důležitý bod. Úředníci na FU nejsou proto aby poskytovali rady jak vyplnit příslušné dokumenty. K tomu slouží daňoví poradci. Když vám někdo z FU vyhoví, je to pouze jeho dobrá vůle a nikoli povinnost. ![]()
Já to cyrile chápu. Ale sama jsem více než třicet let pracovala na městském úřadě a pokud mne někdo požádal o pomoc, tak jsem si tu chvilku vždycky vyšetřila a pomohla. A nebo i pomoc nabídla. Právě když se zaváděla daň z nemovitosti, tak jsem pomáhala vyplnit nespočet daňových přiznání. Dneska už si pamatuji jenom základní informace a musela bych znovu nastudovat zákon a pokyny.
Věřím tomu, že někdo z oddělení DzN s vyplněním pomůže.
Alespoň s naším FÚ mám moc dobré zkušenosti.
Tak jsem to spočetl a vychází mi 400Kč, otec loni platil 550Kč (a to měl "menší" chatu i kůlnu)... tak nevím. Zítra jim to tam hodím, ať si to přepočítaj.
doplněno 18.01.12 09:23:Tak už to asi mám, obec si zavedla onen koeficient "1,5" ze staveb. Pak jsem na nějakých 580Kč, což by vycházelo... no, zkusím se s nimi ještě poradit, problém je , že je to dost z ruky oproti bydlišti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.