Nejste přihlášen/a.
Nedávno jsme se nastěhovali do novostavby (kolaudace duben 2008), při předávání bytu nám vštěpovali do hlavy"větrat, větrat, větrat"..Domníváme se, že se to týká i společných prostor domu. Dům má přízemí, patro a podkroví, na chodbě jsou ventilačky - 3 malé v 1. patře a dvě malé v 2. patře. Jedna sousedka začala okna neustále zavírat, my měli za to , že se musí větrat i ve společných částech domu, okna se na noc samozřejmě zavírají. Teploty přes den venku ještě nejsou tak neúnosné - nad 10 stupňů, sousedka se hájí tím, že do domu"vtrhne vlhkost zvenka". My však myslíme, že je třeba přesto stavbu větrat. Prosím tedy o radu - jak na to? Máme přesto větrat nebo okna zavřít přes celou zimu? Děkuji za odpověď Kolářová
Větrat určitě! Z domu odchází teplý vzduch a nese sebou páry odpařující se zestavby jako takové. V dobách mrazů je pak rozumné provádět větrání nárazově - řekněme třikrát denně po deseti minutách tak, aby stěny zůstaly teplé, ale teplý vlhký a vzduch odešel ven. Neosazujte zatím chodby žádnými květináči!
My prozatím necháváme ventilačky (vždy dvě v patře) otevřené přes den, sousedka je neustále zavírá. Je to takhle správně? - Zatím větrat celý den (ne noc) a pak v zimě zavést Vámi navržený postup? Možná mé otázky zní naprosto "stupidně"¨, ale sousedka mi vyhrožujje, že to vytáhne na schůzi vlastníků a já bych ráda měla v rukávu nějaký trumf, jak na to a proč to tak má být. Mockrát Vám děkuji!
Vlhkost bude díky teplému vzduchu opouštět dům i během noci. Pravidlo je asi takové - teplota vnitřních stěn nesmí poklesnout pod teplotu vnějšího prostředí. Větrání zajišťuje tzv. komínový efekt - tedy otevřeno dole i nahoře.
Děkuji za odpověď, doufám, že teď sousedka opravdu od své zavírací mánie ustoupí. Jsou s ní problémy, zavírá vpodstatě všechno, i místnost s hlavním uzávěrem vody, kde se odkládají čistící prostředky a vlhké hadry a mopy...Místnost je malá a vždy když dveře otevřu, vyvalí se na mě neuvěřitelný zápach vlhka z oněch mopů a hadrů. Už nevíme, co s ní, ale snad si dá říct. ještě jednou děkuji
Pokud tak zachází i se svým bytem, bude mít během zimy problém, který začne rosením oken a skončí stížnostmi na plíseň...
Taky mám ten pocit, ale nezávidím lidem, kteří mají byt nad ní. Jsem ráda, že to nejsme zrovna my. Mockrát Vám děkuji za odpovědi, snad se vše spraví, k vzájemné spokojenosti všech stran. Sousedka mi vyhrožuje, že nechá vlastníky hlasovat, zda větrat nebo ne, díky Vašim radám je to snad jasné, jak "hlasování" dopadne. děkuji
Jojo, zkuste nám sem vložit své další poznatky... docela jsem, a jistě nejen já, zvědav na další pokračování. Ať se daří!
Dobře, schůze je 5.10. příští neděli, tak se ozvu, jak vše dopadlo...A když už jsme u výstřelků oné paní, tak přes den zamyká dveře (naprosto zbytečně, jakmile se zaklapnou, zvenčí je bez klíče nikdo neotevře, leda násilím, ale to by mu i zamčené dvěře byly malou překážkou, kdyby mermomocí dovnitř někdo chtěl), tím zařídila, že nám jsou všem k ničemu domácí zvonky, kterými neotevře návštěvě ani dveře a musíme sbíhat dolů..je to "zábavné".
S pozdravem
Kolářová
Nu,s tím větráním je to složité.Nic by se nemělo přehánět.Asi by stačilo vyvětrat jednou až dvakrát za den schodiště a společné prostory.Daleko horší je to s větráním doma,kde je určitě vyšší relativní vlhkost.Zvláště,máte-li plastová okna.Pokud jste na pochybách,obstarejte jako vlastníci domu malou soupravu na měření vlhkosti vzduchu a větrejte až tehdy,kdy je situace kritická.
Problémy s vlhnutím stěn vznikají ale až při dosažení rosného bodu,to znamená při ochlazení stěn na tuto teplotu.A to při dlouhém větrání může za několik desítek minut na podzim a v zimě nastat.
JABRAKA
Zdravim
Co je spravne uz tady padlo. Mnohem vetsi potiz je s lidma, kteri nedaji na zadne argumenty. Na takove plati jen nazor nezpochybnitelne autority, jinak pres ne vlak nejede. Tvrzeni, ze jste cetla neco na internetu, asi nezabere. Obecne nazor uradu.
Např. : Byla jsem na obci na stavebnim odboru a řikali mi, ze nove zdivo je plne vody od malty a ta se musi co nejrychleji odpařit, jinak to zacne plesnivet, Jestli se tu udelaji cerne fleky tak to zaplatite.
Nebo: Byla jsem ne Hygieně a ten doktor mi rikal, ze smrdici hadr se musi vyhodit, jinak je to na plisen na rukach.
A to je nahodou pravda. A taky je vyhazujte, bez reci. Nakonec dojdou hadry a dohodnete se, ze budete pouzivat kazdy svoje a to at si doma kazdy susi jak chce. U nas to neni jine a ja bych se mezi nami ciziho hadru ani nedotkl.
Mnoho stesti
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.