Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Daň z nemovitosti (nový majitel)

Od: macek71® odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,chtěl bych se zeptat,jak to je s touto daní.RD jsem koupil loni,takže jsem žádnou daň ještě nepltil.Platil ji asi dříější majitel.Jak to bude v tomto roce?Na netu jsem četl,že se podává přiznání jen jednou a pak mi každý rok zašlou složenku (samo,že každý rok navýšenou) na adresu.Nevím jestli jako nový vlastník,musím podávát přiznání znova,když se nic nezměnilo,kromě majitele.Nemá někdo s tím zkušenost.Nerad bych stál celý den na FÚ. Děkuji za odpověď.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Daň z nemovitosti podává vlastník! Na koho je v katastru napsaný ten objekt?

RD jsem koupil loni,takže jsem žádnou daň ještě nepltil ...Nevím jestli jako nový vlastník,musím podávát přiznání znova,když se nic nezměnilo,kromě majitele.

sám píšete, že jste daň ještě neplatil...

proč píšete o podávání znova? Jak Vám mají poslat složenku, když o Vás na FÚ ještě nevědí?

ty fronty na FÚ jsou jen malým poplatkem za to, že máte RD... budou aj větší "radosti" okolo domu...

hodnocení

pišu ZNOVA,protože minulý majitel jej asi musel podat.V tomhle státě nejde nic jednoduše,proto se ptám.Řekl bych,že mají všechny údakje jak na katastru nemovitosti,na úřadu,kde mám hlášen trvalý pobyt,registr obyvatelstva apod.Kdyby státní správa byla propojena,tak na úřadech nejsou fronty.Mimochodem jsem dostal z finančního úřadu doporučený dopis,že jsem byl "přesunut " k jinému FÚ,kde teď bydlím. To jen tak na vysvětlenouUž pominu to,že platíém za něco co je moje.Koupím si pozemek a nemovitost a pak mi stát umožní za to platit.To nechápu.Že neplatíme daň ze sedačky,nebo lustrů.Tady v to státě je něco špatného.Ale co, kam bych ty peníze dával,že?

hodnocení

0x

Zdravím, s kupní smlouvou je potřeba zajít na finanční úřad do konce ledna. Vyplníte tiskopis pro rok 2012 a pak už budete dostávat od FÚ každý rok složenku.

lemar0

Platím daň ze zahrádky. Dříve posílali složenky, ale od loňského roku neposílají! Buď si ji vyplníte sám a pošlete nebo můžete zaplatit příkazem z účtu.

slonbonjohn*
hodnocení

0x

V prosinci jsem koupil garáž, minulý tyden jsem obdržel z katasrálního úřadu rozhodnutí o zápisu a s tím a kupní smlouvo šel hned na FU. Vyplnil jsem tam modrý tiskopis přihlášení k dani z nemovitosti na r.2012, šel do pokladny zaplatit úřednicí vypočítanou výši daně na tento rok a další rok již budu platit složenku, kterou mi zašlou.

doplněno 15.01.12 12:34:

Chybí písmenka, svačil jsem nad klávesnicí*hi*

doplněno 15.01.12 12:36:

Jo, a na tom FU jsem byl v cca. 15 00 hod a za deset minut vše vyřízeno.;)

petapeta*
hodnocení

0x

Podáte daňové přiznání do 31. ledna 2012. Jestliže nebyl do 31. prosince roku 2011 vklad práva vlastnického do katastru nemovitostí povolen, jste povinen za nemovitost, která byla předmětem vkladu práva vlastnického, podat daňové přiznání nejpozději do konce třetího měsíce následujícího po měsíci, v němž byl zapsán vklad práva vlastnického do katastru nemovitostí.

vaccent*

petapeto, plete lidem hlavy. krásně a přesně jste popsala postup při prodeji nemovitosti, a sice daňové přiznání k převodu nemovitosti, tazatel ale nabyl majetek v r.2011, tudíž podává do konce ledna t.r. přiznání k dani z nemovitostí od r 2012. daň, kterou si sám vypočte stačí zaplatit do 31.5. t.r. na uhrazení daně v dalších letech bude vyzván FÚ vždy ke konci května. Ovšem pozor na každou změnu (nákup, prodej, výměna) v nemovitostech, pak je nutno opět přiznání ke konci ledna roku následujícího po roce, kdy změna nastala. Polopaticky- dnes jsem si od souseda koupil pár m2 ke své zahradě, přiznání (zeleně) podávám do 31.1.2013.

petapeta*
Vaší poznámce nerozumím. Čím se liší vaše rada od mojí? *jasne*
vaccent*

to je mi líto,že nerozumíte. 2/3 vašeho příspěvku mluvíte o 3 měsících následujících po vkladu ...atd. modelový příklad: v lednu 2011 jsem prodal st. parcelu. v únoru vloženo do KN. do konce května 2011 jsem musel podat přiznání k dani z převodu nemovitosti a uhradit 3% z prod.ceny. v létě jsem koupil od obce část pozemku za účelem zvětšení zahrady. nic nepodávám, nic neplatím! jelikož se změnily pozemky uvedené na mém LV musím do konce ledna podat nové přiznání k dani z nemovitostí. tazatel zakoupil nemovitost před 31.12.2011. musí tudíž do 31.1.2012 podat přiznání k dani z nemovitostí. kdyby nemovitost koupil letos v lednu, podával by přiznání k dani z nemovitosti až do 31.1.3013 a nikoli do jakýchsi 3 měsíců. uf, to bylo. snad se zde najde jiný rádce, který na vaši otázku odpoví srozumitelněji. zdravím vás.

petapeta*
Já jen citoval z pokynů, uvedených pro přiznání k dani z nemovitosti. Tam je právě zmíněna ona výjimka.
Tomu rozumím tak, že když z nějakých příčin není v katastru nemovitostí k 31. 12. ještě uveden nový vlastník, tak pak se podává přiznání do konce třetího měsíce následujícího po měsíci, v němž byl zapsán vklad práva vlastnického do katastru nemovitostí. Kdyby se mělo čekat až na další leden, tak by stát přišel o daň.
vaccent*

to petapeta- omluva- pravda je vždy někde uprostřed. Dnes jsem mluvil se známým, že donesu řiznání a ptal jsem se na uvedenou výjimku. mluva zákonodárců je zpravidla zcela jiná než ta, které může běžný občan porozumět. jen zkráceně v bodech: tazatel loni koupil RD. nepsal však kdy a zda byl ještě loni zapsán jako vlastník na KN. Rozhodný stav je k 1 lednu zdaň. období. a) koupě- rok 2011, zapsání nového vlastníka do KN v témže roce -podává normální DP do konce ledna 2012 - žádná výjimka b) koupě např.prosinec 2011, žádost o zápis do KN taktéž, zápis do KN počátek r. 2012-zde platí vámi uvedená výjimka 3 měsíce c) koupě leden 2012, tudíž zápis i v roce 2012- řádné podání do konce ledna 2013. zdravím.

hodnocení

|Děkuji všem za odpovědi.Zítra ráno tam naběhnu.*ee*

bednar*
hodnocení

0x

Dnes jsem byl na FÚ Brno-venkov. Bylo mně sděleno, že veškeré změny v daňovém přiznání se provádí vždy v průběhu ledna. Byt prodaný na začátu roku měl zaplacenou daň ode mne do 31.12.2011. Na tento rok musí přiznání provést nový majitel, jinak se vystavuje postihu (doměření daně+penále). Pozemek pod garáž mně byl prodán obcí v polovině loňského roku, tudíš daň byla obcí zaplacena do konce roku 2011. Dnes jsem udělal přiznání. Tím, že jsem měl výpis z katastru, vyplnění trvalo s úřednicí pouhých 10minut. Radila mě co do které kolonky napsat a tak jsem nemusel zjišťovat různé koeficienty. Že je to tak rychlé jsem nečekal. U nových nemovitostí zakoupených např. od developera se přiznání podává do tří měsíců od zápisu do KN.

petapeta*
Plně s vámi souhlasím, až na nepatrnou výjimku. Obce totiž žádnou daň z nemovitosti neplatí.

Jinak dnes se dají všechny koeficienty vyhledat na internetu. Samozřejmě je snazší si nechat poradit na finančním úřadě. Při osobním předání úředník daňové přiznání zkontroluje a případně opraví.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]