Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Opět zateplení stropu sklepa

Od: ann* odpovědí: 10 změna:

Zdravím, potřebovala bych poradit, jak nejlépe zateplit strop sklepa :) Jde o to, že již teď je sklep malinké výšky - skloro po čtyřech, ponechán byl z důvodu umístění čerpadla, dostuplnosti odpadů a případné uložení přepravky s ovocem či zavařenin. Byl snížen kvůli potřebě zvýšení světlé výšky místnosti nad ním. Podlaha místnosti nad sklepem je na 5 Ičkách cca v. 16 cm a jako bednění byl použit vlnitý hranatý plech. Sklep má rozměr cca 4,5 x 3,3 m . Jak mám prosím zvažovaný EPS cca 10 cm připevnit na plechy a 4-5 cm EPS obložení iček? Na ička bych ideálně nedávala nic, ale to by asi nebylo tak efektivní?! potrýt jen plochu s plechem?! šlo by to pěnou? děkuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

moto*
hodnocení

0x

Pokud jsem dobře pochopil, tak při 5 nosnících je rozteč mezi ními cca 75 cm. Domnívám se, pokud by se polyš lepil přímo na tyto nosníky a dejme tomu ještě zajistil každý kus dvěma hmoždinkami které se používají na zateplování fasád zavrtaných a zapuštěných do ztraceného bednění, tak by mělo bez problému držet. Samozřejmě by se panely musely dávat přesazeně. Mezi sebou a krajové na stěny bych lepil montážní pěnou. Ta by je rozepřela do boku. Vzhledem k tomu, že trapézový plech který tvoří ztracené bednění je o sílu stěny nosníku o něco výše, zůstala by tam vzduchová mezera která ničemu nevadí. Prakticky by polyš visel na hmoždinkách, lepidlem na spodku nosníku a boky pěnou na zdi.

Při vrtání by se musel plech začit vrtat vrtákem na železo a v betonu který bude zřejmě ne plechu pokračovat vrtákem na beton, nejlépe příklepovou vrtačkou.

doplněno 13.01.12 13:59:

Ještě mne napadlo, když by zůstala mezi plechem a polyšem dutina, byl by problém při kotvení hmoždinkami, pokud by se do nich zarážel středový kolik, docházelo by k prohýbání kotveného polyše. Znamená to tedy, že by nemohla zůstávat dutina. To se ale dá řešit vložením ještě slabého polyše přímo na plechy mezi nosníky, předpokládám, že síla 1 cm by měla stačit. Větší odskok to asi nebude. O ten centimetr se zlepší i izolace.

Takže můj postup. Mezi nosníky zespodu na plechy nalepit polyš slabý který vyrovná rozdíl. Na něj a nosníky lepit silný a tento ještě kotvit hmoždinkami. Pěna mezi boky silného a u stěn, případně jen u stěn. Lepil bych cementovým lepidlem které se používá na lepení polyše na fasádu. Na kovu také drží. Používají se i lepicí pěny.

Později se dá i potáhnout perlinkou a stěrkou. To už je ale z mého skromného pohledu na sklep skoro zbytečný nadstandart.

ann*
hodnocení

Nosníky jsou u zdi a pak 3 "v prostoru" rozteče by tedy měly být okolo 1m.

moto*

I tak by mělo jít bez problému. Tabule je 50 cm x 100 cm. Uvidíme, co na to řeknou zdejší praktici. Více hlav, více rozumu. Poliš nic neváží, ten by držel i na plivanci :D

hodnocení

0x

ann, dejte foto, a v neděli to vyřešíme.

ann*
hodnocení

Zkusím nafotit a dát sem ten náš pidisklep. Jestli má smysl obkládat i ty ička i zespodu nějakým tenkým polišem?!

viera
hodnocení

0x

Aj ja chcem zatepliť strop sklepa a to tou striekanou izoláciou, čo rádcové na to?

figurek*
hodnocení

0x

Ve sklepě chcete skladovat taky ovoce, takže v něm nemůžete mít zas až tak velkou zimu nebo rovnou mráz.. Já bych vám poradil, až bude venku mrznout, zkuste v místnosti nad sklepem jednu ruku položit na podlahu a druhou na nějakou vnitřní zeď. Poznáte, jak moc studená vaše podlaha je. Jestli podlaha nebude citelně studenější než zeď, pak sklep nezateplujte. Není to nutné.

Se zateplováním íček je trochu problém, budete je muset obalit do minerální plsti a tu plst pomocí nějakého kovového pásku přitisknout a přivrtat ke stropu.. Nějaký tvarový polystyren se myslím neprodává.

figurku, ale rukou nezle měřit teplotu!

Položte kus lina a kus koberce, dotkněte se a pak vyměňte místa... Na koberci bude vždy tepleji...(pocitově)

doplněno 16.01.12 21:01:

figurku, to se dělá amatérsky tak, že vezmete domácí teploměr, přiložíte ho stupnicí k měřenému podkladu a zakryjete ho třeba velkým polštářem, dekou atd...

za několik hodin vidíte přibližnou teplotu -+1,5°C

figurek*

Hahaha *smich**palec* jasně že na měření jsou přístroje. Já jsem ale popsal první orientační metodu, při které jde poznat, zda je podlaha od sklepa citelně studenější, než stěna uvnitř bytu. Jestli není citelně studenější, pak si zateplování rozmyslete.

figurek*

jde o to poznat když je venku mráz, jestli je podlaha citelně studenější než nějaká vnitřní stěna nebo ne. A to poznáte bezproblémově a hned a to nejen rukou, ale i nohou. Žádný polštář a teploměr není nutný. Jestli podlaha není citelně studenější, pak bych hledal možné úspory jinde, například bych vyměmil stará okna za nová. Většina tepla uniká vždycky dveřmi, okny a kolem oken. Jestli je podlaha citelně studenější nebo ve sklepě rovnou mrzne, pak bych v prvé řadě doporučil podívat se na světlíky ve sklepě. To je slabé místo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma zateplení stropu sklepa

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]