Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapravení otvorů ve zdi kolem futer

Od: jkr® odpovědí: 24 změna:

Zedník mi místil do dveřního odtvoru futra, která po okrajích "zapěnil" a upevnil dřevěnými špalíky.

Potřeboval bych vyplnit zbylé mezery kolem futer, kde není pěna.

Čím to zapravit?

Díky

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

des*
hodnocení

4x

Normálně se to zazdí maltou a cihlami.Proč to nezazdil ten co to dělal,nepochopím,asi to moc zedník ,nebyl...nějaký polotovar bych nezaplatil.

moto*
hodnocení

2x

"Řemesníkovi" snad došla pěna? Asi bych si ji koupil a dopěnil. Futra se ale musí rozepřít, pěna se nafukuje a mohla by je stáhnout. Po vyzrání pěny bych přebytečnou oříznul, zapravil nějakým cemetovým lepidlem co bych měl po ruce a zaštukoval.

jkr®
hodnocení

Díky za rady.

Zedník nestíhá, tak se té práce chci zhostit sám.

Jestli se to dá z většiny zapěnit, tak bych to tak udělal. Nechce se mi plácat s vyplňováním otvorů kousky cihel.

pecenkav*

Futro ma byt zazdeny a ne v pruzny pene, pak se nediv, ze ti bude opadavat okolo omitka.

jimmyfloyd*

železný se maj zazdí,t dřevěné obložky se pění

pecenkav*

Tady se taky jedna o futra, oblozkam nerikam futra

standam*

pecenkav:

je to burt, futra, oblozky, ram apod. :)

pokud se pouzije kvalitni PUR, tak neni problem, futra se ani nehnou pokud mas presny otvor bude to drzet 100% lepe nez

tento prostor vyhazeny jadrovkou.

Samozrejme to neplati pro futra, ktere stoji drive nez okolni zed

pecenkav*

stando, u plechovych futer , u kterych nejsou panty sroubovane, je obcas potreba je doladit rozbalenim, nekdy i doklepnutim kladivkem a to u spatne zazdenych je problem, proto nesnasim zapeneny futra, spatne se to pak doladuje, opadava stuk na pene.

standam*

peneckav

jo, tj bez debat o stuku na pene nemluvne, zde se musi udelat meziclanek

je, ale dulezite, kdy jsou futra osazovana, pokud zaroven dozdivam a prekladam/svazuji zdivo rovnou pokracuji do futer

pokud, ale mam otvor napr. 90cm pro 80cm futra, tak pokud se nepletu mam pouze 1cm na kazde strane pro vhozeni jadrovky a jeste jen z boku, takze zde to nikdy poradne drzet nebude a PUR celoplosne je kvalitni nahrada

pokud jsou futra vsazovana do vetsiho otvoru a udela se navazani zdiva nebo rovnou v dobe zdeni, tak nejake lokalni vypeneni nevadi, to, ze tam mame nejake doury, kde nezname duvod vzniku :) je otazkou...

je pravda, ze pokud mam moznost do tohoto prostoru vlozit nejake zdivo nema cenu to komplikovat penou

je to od situace nejlepsi by byla fotka od tazatele, pak se ventsina prispevku schodne

pecenkav*

Spravne, je to od situace. Ale aspon u tech pantu a zamku by to chtelo byt poradne zazdeny, treba aspon vyplneny lepidlem.

jkr®
hodnocení

diky @standam

-

Jak se pak řeší ta spodní část?

Do toho se pouštět nebudu, to udělá zedník.

jimmyfloyd*

já netvrdím, že nevím co jsou futra(zárubeň) ale jenom jsem upřesnil co se má pěnit a co ne .

moto*

Zazdíval jsem několik robustních kovových futer které jsem vyrobil z "úček" 80tek pro větší dílenská vrata a dělal jsem to tak, že jsem futra dobře zafixoval do správne polohy, Škvíru která tam byla mezi zdi a futry jsem zašaloval lištou aby beton nevytekl a zvrchu jsem dutinu zalil řídkým slušně "mastným" betonem do kterého jsem dával přesetý jemnější písek. Při plnění jsem občas malým kladivem futra poklepával, aby beton dobře zatekl. Po zatvrdnutí a vyzrání betonu drží vrata jako helvitská víra. A to mi párkrát již vichřice s těmi těžkými vraty bouchla, že se barák otřásl a nikdy nic kolem neodpadlo.

Dle mého skromného názoru je to stoprocentní metoda a také velmi levná, jen trochu práce a cementu, písek ani nepočítám. Pokud nemá člověk doma pistoli na pěnu, tak musí použit spray a ten moc dlouho nevydrží, časem zatuhne a na jedno malé zastřiknutí je dost drahý. Sám jsem dospěl k tomu, že jsem si pistoli pořídil.

jkr®
hodnocení

Děkuji za radu, v jakém poměru jste si míchal "mastný" beton?

moto*

Cca 1/3 - 3 díly písku, 1 cementu. Jo a také jsem tehdy nějakou dobu vlhčil a to i zeď kolem aby se beton "nespálil" byly to venkovní vrata, takže to bylo pohodlné hadicí, beton potřebuje ke správnému vyzrání dost vlhkosti.
Ve vašem případě bych ale asi volil tu pěnu a jak bylo ještě správně podotknuto, při zaprarvení přetáhl perlinkou pod štuk. Tedy napřed lepidlem, do něj vložit perlinku a teprve toto přeštukovat, až lepidlo zatvrdne.

Zalití betonem jsem napsal spíše jako další možnost.

jkr®
hodnocení

Dekuji za Vas cas moto.

standam*

jkr

dle fotek, tam mas dost mista na zapraveni (vyhozeni z boku ci z vrchu futer), tak jak to mas ... to uz neni lokalni zapeneni, ale vypeneni celych futer, velkym mnozstvim peny.

Pokud by se jednalo o presny otvor, tak tam mas malo prostoru a pena to zvladne, plati pro interier.

Ve tvem pripade bych futra vyriznul, do spar cihel jedne strany cca na trech mistech bych namlatil kulatinku na druhe to same.

Pak vyhazel pytlovanou jadrovkou pripadne dodal kvantlik cihly aby nebyla velka spotreba malty. Nebo si namichej vice mastnou maltu, zalezi co preferujes. Nebo i ten betonek. Zlici bebo necim jinym pomuzes dosedani vyplne tj. od spodu nahoru.

Az ti to zatuhne vyndas sprajc a doladis zbytek kolem futer. Ted je mozne nejake to lokalni zapeneni, hlavne zduvodu aby nam netahlo.

Na spodni cast prijde beton, zde udelej jen kolem futer nejake pevne vypodlozeni, ktere muzes omaznout betonem, ale finalka by mela byt az budes delat podlahu.

moto*

Osobně se domnívám, že ta pěna futra s dveřmi bohatě udrží. Jen bych vzhledem k tomu, že pěna je trochu pružná, udělal nějaký pružný přechod mezi koncem budoucí omítky a futry. Jak napsal třeba Jabraka, akrylátovým tmelem. Sám jsem montoval těžká plastová okna i dveře a chodil jsem i pozorovat plastařské firmy a ty plastové futra i otočné části jsou hodně těžká a mnohdy tam je také silná vrstva pěny a drží v pohodě. Také ty turbošrouby často mají utaženou přes venkovní stěnu mezi dveřmi která je z celkem slabého plastu a hodně pružná a spíše ty šrouby fixuji před zapěněním a aby nemuseli dávat rozpěrky. Potom na hlavu turbošroubu dají jen plastovou čepičku. Lidově řečeno se s tím nijak nematlají a obrovské a těžké dveře tam v pohodě leta drží.

Jak bude dělán spodek nikdo z nás netuší. Jen bych vytáhnul ta dřeva v bocích a zapěnil. Pokud bych pěnu neměl, klidně tam nacpu kousky polyše, nebo ořezu pěny, ty malé kouska již na pevnost nemají vliv, jen aby bylo utěsněné.

standam*

moto

zde bude nejdulezitejsi spodek, to plati pro tebou posanou montaz oken, tezkych dveri apod., pak PUR ano, jak take jinak

Ale, tazatel zde ma opravdu hodne peny, no pokud by se to tak nechalo, tak rozhodne 100% udelat pevne spodni cast, coz nebude problem.

Z venkovni strany bych penu oriznul az na plech futer podel cihel a tento prostor vyhazel, pak bude pena daleko.

Horni cast, bude chtit perlinku a vnitrni cast bych take oriznul co nejvice, pak by nam tu penu schovala omitka a pak by vsude mimo horni casti byly futra v omitce. Nejake zaplacani velkeho mnozstvi peny akrylem bych se vyhnul, to se resi prece jinak.

Je jeste otazkou jake budou dvere.

Jinak take se domnivam, ze pena ty dvere udrzi, ale nesmi zdegradovat.

doplněno 14.01.12 12:16:

jkr

az budes mit cas, orizni penu a udelej fotku, pak bude lepe videt kolik ji tam mas.

udelej fotku i zboku aby byla videt hrana/prostor mezi zdivem a olemovanim futer.

pokud je nekde velky balon peny na 100% bude duta, hlavne kdyz se nanasi v jednom kroku ci nespravne, to je prave ten pruser

moto*

Nj, já jsem si to představoval podle původního zadání, že je to nějak špatně zapěněné a jsou tam nedofoukané dutiny. Přijde mi to naprosto Ok. Jen dobře zapravit s budoucí omítkou na zdí.

Netuším, kam ty dvéře povedou a co bude dále v místnosti. Spodní práh se dá zalit i do betonu a dveře o něco zkrátit. To samozřejmě i zpevní upevnění. Spodní příčka - prah je spíše rozpěrkou pro montáž než prahem, dá se i kotvit. Ta pěna ale futra drží tak pevně, že dle mého skromného názoru by fungovalo i tak. Teoreticky, kdyby byly problémy, daly by se i futra jistit do boku turbošrouby a na hlavy dát ty ozdobné čepičky. Přijde mi ale naprosto zbytečné.

jkr®
hodnocení

Diky za radu, dvere budou lehke - palubkove.

Pro kvalitnejsi zapraveni tu penu oriznu z venku jak radite.
Poradim se se zednikem, aby to to dodelal.

standam*

jkr

vse se da, protoze nepises o jake futra se jedna, tak zadny spalik nevyndavej ze spodni casti futer, resp. zde ho nenahrazuj PUR penou.

Jinak vrsek a boky, klidne PUR penu, ale nezapomen na tuto cast dat perlinu s presahem na zed

jkr®
hodnocení

futra jsou kovová

jabraka*
hodnocení

0x

Profici upevňují zárubně několika osvědčenými způsoby.

První je,jak tu bylo řečeno,zalitím zárubně betonem.Ta musí být vyvážená a strany rozepřeny,aby se nevyboulily.V cihlové zdi

se zárubně zazdí cihlami.Samotná pěna dveře neudrží,po čase by se vydrolila.pak je tu možnost použití ocelových kotev,které se přivaří k zárubni,nebo turbošrouby.

Teprve pak se mezery zapění.povrch pěny se začistí akryltmelem,ten zabrání praskání okolo zárubní.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]