Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nedodržení stavebního harmonogramu - co dělat

Od: goka* odpovědí: 9 změna:

Doby den.
Chci se zeptat na takovou věc že, asi před měsícem mi měla jedna stavební firma začít kopat základy na barak termín byl dohodnut při sepsaní smlouvy ale,nic se neděje dodnes! Před tím měsícem jsem byl informován že jsou ještě na dovolene a že do 7dmi dnů se začne s prací. Nezačlo! pak příšli děště sice nijak silné mrholení atd .. a zas mě firma odpalkovala s tím že je prý mokro! Měli kopat v týdnu od 15.9 do 21.9. dnes je 25.9. a ja už měl mít měsíc základy nebo i něco víc. Přiznám se že nejsem nijak průbojny muž a mam spíš strach jak se ozvu že mi to pak, tu stavbu odbudou! Nevím jak se mam branit , jestli nemám vyhledat nějakého právníka nebo někoho kdo by je přiměl dodržovat pracovní termíny , a zda se to může promítnout do konečné výše ceny hrubé stavby ,to jejich flákaní! Slibují, že pak jak začnou že na to příjde jednou tolik lidí a vše se do zimy stihne a že pracují i v zimě. Budu mít barák s podsklepením. Na zalohu jsem již zaplatil firmě 400000.-kč. Ale jak říkam nic se neděje . Prosím jak se muhu bránit a donutit je dělat? Kde bych se měl případně obrátit a nebo vyměnit firmu? Ale co těch 400000.-kč Ja už jsem na mašlu ,budu vděčny za jakoukoli radu a postup v této věci . Předem moc děkuji .

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

al*
hodnocení

5x

Jediná obrana je platit až PO vykonání práce. Peníze dostali, nic je netlačí...
NIKDY NEPLAŤTE STAVEBNÍ FIRMĚ PŘEDEM! Potom nemáte v rukách nic, co by je rozhýbalo.

martina30*

I já souhlasím nikdy předem neplatit firmě.Ted jedině donutit firmu ,aby aspon udělala za tu cenu aspon něco a pak si vzít jinou firmu.

Složení zálohy je obvykle jednou z podmínek smlouvy - neznám firmu, která by se do stavby pustila bez zálohy.

martina30*

Tak pokud bych měla složit předem zálohu než vůbec ještě kopnou,tak si najdu raději jinou firmu a je pravda,že dostanou peníze předem a netlačí je čas a i když něco poruší stejně se těžko s tím něco dá dělat.raději v klidu se domluvit a počkat.

hodnocení

4x

Prostudujte smlouvu (předpokládám, že existuje) - měla by obsahovat i sankce za nedodržení termínů (v tomto případě zahájení stavby.

sankce by měly být součástí podepsané smlouvy - pokud jste je tam dal. Ty se většinou týkají až předání stavby, nikoliv jednotlivých etap. Každopádně existuje nějaká "vyhláška", která říká, že pokud máte odůvodněnou obavu, že firma nedokáže termín splnit můžete odstoupit od smlouvy - ale nevím, kde to je. Vím, že s tím operovala sousedka, stavitelka.

Ve vašem případě bych to ještě nepokoušel, 400tis je spousta peněz. Přes zálohu 200tis bych osobně nešel... na konci stavby jsem se bál i 100tis, ale povedlo se je vyúčtovat asi 14 dnů před krachem firmy, uf!

Nene. Sankce jsou, pokud je smlouva dobře vypracovaná, za jednotlivé etapy, které jsou časově ve smlouvě přesně vymezeny! Jakékoliv změny (proto bývá součástí smlouvy i harmonogram) se pak zdůvodňují a odsouhlasují se zápisem do stavebního deníku. A hned první podmínka je, že je nutno, aby bylo pracoviště připraveno k danému datu pro nástup řemesel atp. To platí pro odběratele, který v případě, že tento požadavek nesplní, může být postižen sankcí. A stejně to platí i pro dodavatele! Vše je tedy o preciznosti vypracování smlouvy (ona také obsahuje přesné stanovení sankcí). Smluvní strany jsou rovnocenní partneři a proto pro ně platí i rovnocenné podmínky! Pokud tomu tak není, vracíme se o dvacet let zpět...

s tím souhlasím. Soused stavební firmě řekl: "žádnou zálohu Vám předem nedám. Pokud nevěříte Vy mě, já nevěřím Vám" - a světe div se, prošlo to a stavěl... ;)

technikjirik*
hodnocení

2x

Opravdu záleží na tom jak ke postavená smlouva. A to jak s dodavatelem stavebních prací tak i s technickým dozorem. Jestliže není smluvně ošetřen harmonogram jednotlivých částí stavby, pak je tu ovšem konečný termín provedení díla a to je to co vy musíte připomínkovat. Firma musí vést stavební denník ve kterém jsou uvedeny všechny skutečnosti týkající se stavby včetně důvodu proč dochází ke sprodlení. Jestliže firmy stále nezahájila stavbu a konečný termín se blíží pak hrozí nebezpečí sprodlení. Každá stavební činnost je vázána na nějaký technologický postup jehož součástí jsou také technologické přestávky, které když nebudou dodrženy může být dílo nekvalitní. Z toho vyplívá že třeba firma nebude schopna dodržet konečný termín při dodržení všech správných postupů. A to je důvod k jednostranému odstoupení od smlouvy a že si toto necucám s prstu můžu se opřít jak stavební zákon tak o občansko-právní zákoník. Další postup volte tak, že oslovte soudního znalce z oboru stavebnictví zapsaného v příslušné profesní komoře, další krok je oslovení právníka který bude postupovat na základě protokolu o stavební činnosti kterou vyhotoví právě onen znalec. Veškeré náklady s tím spojené můžete vymáhat soudně na firmě která vám spronevěříla peníze. Můžete také smlouvu napadnout jako jednostraně nevýhodnout, ale to nechte na právníkovi.

Za jakou zodpovědnost pltíte technický dozor? Kontrolujete pravidelně stavební denník? Je vůbec vystaven? Je součástí smlouvy také položkový rozpočet? Je součástí smlouvy harmonogram? To jsou otázky na které musíte mít odpověd.

doplněno 07.10.08 15:25:

došlo papírově k předání staveniště?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]