Nejste přihlášen/a.
zdravím všechny...
určitě toho zde bylo napsáno hodně a hodně jsem toho i přečet, ale zajímala by mě reakce na muj případ a jestli se mám do toho pustit a kterou variantu, která mě napadla, zvolit..?
Ve dvou pokojích bytu, podsklepeného RD, mám přilitou podlahu cca 7-8 cm. Napadlo mě tento beton vytrhat , podklad trochu srovnat, dát EPS o síle 4 cm a potom nalít cca 3,5-4 cm anhydridu. Otázkou je jestli ty 4 cm EPS udělají aspon nějaký výsledek? A jak velký..?
Zvažoval jsem variantu, že bych na nynější beton dal třeba jen hobru, ale ta se dává jen pod plovoucí podlahy, a já chci dát koberec...
Dále by taky šlo beton vytrhat , dát EPS a pak třeba OSB desky 2x12,5 na kříž...ale to si pomužu u EPS na 5 cm...což nevidím tak velký rozdíl... (a dále se bojím aby se podlaha nehoupela a neskřípala...)
Vím, že větší síla EPS (tak aspon 10) by mělo výsledek, ale pak bych měl v polovině bytu schod, což nelze a nízko futra...
Tedy jestli má někdo s podobným případem zkušenost...budu rád za reakce... a taky za rady jak třeba položit EPS na vybouranou podlahu, protože asi nebude jako když střelí...;o)
díky a mějte se...
mitch
HOBRU dat muzes a dle typu pak desky a koberec, pokud pouzijes "tezkou" staci jedna tenka deska s PD.
Zde bude nutne dat pod HOBRU PE folii a podklad musi byt rovny.
Ale ohledne zatepleni, bude vhodnejsi dat tepelnou izolaci na strop sklepa a vubec neni dulezite kolik cm, ale jaky tepelny odpor ma izolace.
Pokud nemas problem s vyskou sklepu, dej levnejsi izolaci o vetsi tlousce a naopak.
Pravdepodobnosti stejne mas vysalovany strop s nejakym beton. prekladem, ktery ti zasahuje do prostoru sklepa, takze vysku tl. izolace, ktera ti nebude vadit mas jasnou.
díky za odpovědi...
Jestli sem to dobře pochopil, tak doporučuješ at bourání a EPS nechám být a nahradím to hobrou, protože má lepší tepelné vlastnosti při daleko menší síle ,pak pložit OSB desky... nebo myslíš jiné desky? renovace baráku není muj chleba, takže když napíšeš "těžkou" tak mi to není moc jasný... mužeš to rozebrat...? jak silnou Hobru, jaké desky...? nejlepší asi bude link na web...moc díky...!
izolaci na strop bych rád dal, ale část podsklepení je garáž, kde se dveře vysouvají na strop a tak tam izolaci dát momentálně ani nemužu...A už vubec ne 20 cm...
Tu betonovou podlahu prostě chci trochu zateplit zvrchu, protože ten byt ted rekonstruuji a hledám alternativu...pokud zná někdo i jinou...rád se poučím...
předem opět moc díky...
mitchi, vybourat beton, půjde to dobře, když je to jen přibetonované...páč starý a nový beton se nespojí...
Pak použít EPS (XPS) s nízkou lambdou, 0,35 (0,032)
pak ten anhydrid
je to jen o Vašich penězích. levnější je ale rady mistra Standy. ale zateplení není tak dobré... jen slabá hobra.
Milane, Tobě fakt připadá smysluplné kvůli 5cm XPS bourat celou podlahu? Ty považuješ jako blbost zateplit pořádně strop sklepa pod podlahou? Karel
co to tady padlo, na strop ze strany sklepa dát 20 cm izolace? Není to příliš? Jde přece o tepelný rozdíl a prostup tepla. Jestli máte na stropě ve sklepě 8 st. a na podlaze v bytě dvacet, pak snad zateplování ani nepotřebujete. A kdyby ano, pak 20 centimetrů je strašně moc. Já myslím, že když už izolovat, pak by bohatě stačily i čtyři centimetry.
Osmicentimetrovou polystyrenovou izolaci má náš mražák, kde rozdíl teplot je kolem 40 stupňů. Venku bývá nějakých +20, uvnitř je -20.
4cm izolace propustí 5x více tepla jak 20cm izolace. Po zaizolování už nebude ve sklepě na stropě teplota 8°C, ale třeba 3°C. Obvykle je ve sklepě na stropě dost místa a polystyren je levnej. Váš mražák asi nemá polystyrenovou, ale polyuretanovou izolaci a jeho spotřeba energie vzhledem k ploše nebo objemu je šíleně vysoká.
možná nevíte, že ve stavebnictví a v energetice existuje veličina, které se říká hospodárná tloušťka izolace. Izolovat strop od skepa dvaceti centimetry polystyrenu je zbytečné. Dvaceti centimetry minerální plsti se izolují například horkovody a parovody, kdy je rozdíl teplot v trubce a venku třeba 180 st.C. Mezi bytem a sklepem máte rozdíl teplot nějakých 15-20 st.C maximálně.
Rozhodující položkou pro určení hospodárné tloušťky izolace je cena unikající energie. Pokud máte energii za hubičku, nedávejte žádnou izolaci. Rád si od Vás přečtu, jakou hodnotu součinitele prostupu tepla U(W/m2.K) obálky domu navrhujete a jaké složení obálky i pro tržní ceny energie za dvacet let, kdy budou proti dnešku dvojnásobné cenye nergie.
no dobře, vidím že se mnou chcete přít na akademické úrovni. Já jsem ovšem praktik, pracoval jsem v energetice v oboru drobné a malé teplárenství (malé bylo to, co mělo výkon pod 1 MW), dnes pracuji ve stavebnií firmě a můžu vám říci, že o zateplování staveb něco vím. A taky vím, že teorie za skutečně potřebnou praxí pokulhává. V novinách a v časopisech najdete spoustu plků, nepravd a zbytečností. I tepelná ozolace má svou životnost a tu musíte při stavbě zohlednit. Hospodárná tloušťka izolace znamená především to, že pořízení a údržba izolace nesmí být dražší, než jsou náklady na unikající teplo. Jasná věc.
Dobrý večer, nenapadlo Vás zateplit strop ve sklepě když to je podsklepené? S anhydritem opatrně, je to sádrovec a pokud není dům odizolován perfektně proti zemní vlhkosti, tak s tím můžete mít problém, protože při stálé vlhkosti (i menší) se může nafouknout jako jakákoliv sádra ve venkovním prostředí nebo když je pod stálou vlhkostí. Samozřejmě když na něj vylejete jakékoliv množství vody a hned ho utřete, tak se nestane nic. Jinak je perfektně vodivý pro teplo, tedy podlahové topení. Jestli to jde, udělal bych zateplení ve sklepě, bez stěhování a bordelu v bytě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.