Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vytapeni podkrovi průduchy z komina

Od: goby* odpovědí: 9 změna:

Dobry vecer,

vzdy jsem zde nalezl skvele rady a proto i opet se na vas obracim s novou otazkou.Jedna se o toto:radi bychom rekonstruovali podkrovi ve starem dome,chalupe.To znamena,ze stare pudy,nove obytne prostory.Jednalo by se o dva pokoje,zhruba 3na 4 m.Prizemi vytapime klasickymi kamny,bez problemu.Proto bych se rad zeptal,jestli je mozne vytapet podkrovi pruduchy z komina, ktery je veden v podkrovi a zda-li je mozne to takto vytopit,popr.nejake odkazy jak toto udelat.Jedna se pravdepodobne o kominove vlozky,nebo neco podobneho.V budoucnu bych resil vytapeni ustrednim topenim,ale momentalne to asi jaksi neprichazi v uvahu.Dekuji vam za vase nazory.Josef

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Viděl jsem několik řešení (sám se na to také chystém), kdy v prostoru nad krbovými kamny se vyvrtá otvor do stropu a stoupáním teplého vzduchu se vytopí i podkroví. Samozřejmě lze použít i např. odpadní roury a udělat přímo rozvody. Doplněno nějakým větráčkem se dají udělat i rozvody (v dobře přikládání vypínaným kvůli vytvoření falešného tahu) . Taková náhražka teplovzdušných rozvodů od krbové vložky.

goby*
hodnocení

Nad necim takovym jsem i premyslel.Nad vetrakem co prozene teply vzduch vsemi mistnostmi.Ale jak na to.Probiram se internetem...

jak na to, složité i jednoduché zároveň. Osobně se chystám to napojit prostřednictvím odpadních rour. Tj. nad kamna odpadní rouru, vedená nahoru. V podstatě hned asi dám koleno... poté potrubní ventilátor... dále už případné T-rozdělovače nebo hned do místností a další T do prostoru. Kdyby v nějakých místnostech bylo přetopeno, aby se to dalo zavřít a mělo teplo kam unikat a zároveň se nemuselo odcházet dolů zavírat přívod. Na konci odpadních rour do prostoru se dá dát otevřená mřížka a do místností uzavíratelná. Hlavně vypínat ventilátor při přikládání. S trochou kutilského umu se to dá dát dohromady.

ventilátory - ventilatory.net/...

doplněno 11.01.12 20:20:

u mě je trámový strop, proto ventilátor a základní dělení zvládnu provést mezi trámy...

ladinpraha*
hodnocení

0x

Také jsem podobné řešení viděl. Výklenek pro krbová nebo jakákoli jiná kamna. Z něj nahoru vyzděný tunel do podkroví a v podkrovní místnosti tunel těsně nad podlahou po celé délce zdi, osazený mřížkami. Dole nad kamny klapka na uzavření tunelu a ventilátor pro intenzivnější vytápění.

goby*
hodnocení

Vyborne.Dosti inspiruje.To by take prichazelo v uvahu.vzhledem k tomu ze ustredni topeni prichazi v uvahu priblizne za par let,hledam nejake pokud mozno svepomocne udelane vytapeni tohoto podkrovi.

bambula*
hodnocení

0x

Nejjednodušší a zcela jisté je dát do podkroví krbová kamna.

nosit dříví do podkroví a tedy znečišťovat si půdní prostor, převážně předpokládám na spaní, nebude asi ideální... Otázkou taky je, co komín. Také přeikládat do dvou kamen? Ne, za mě určitě ne, děkuji. A myslím si, že i za tazatele negativní odpověď. Pochybuji, že budu sedět na chalupě, popíjen pivíčko nebo vínko a chodit přikládat do dvou kamen. Do jedněch přízemí a do druhých na půdu. Utopie...

hodnocení

0x

goby, nepotěším Vás...

ale zeptám se, co myslíte až bude -5 °C, vytopíte tento prostor nějakým přebytečným teplem zespodu na 21°C? a ještě k tomu dvě místnosti...

podle mě ložnice se nemusí vytápět na 21°C a pokud se dobře bude dole topit a místnosti budou dobře zaizolované a teplo nebude unikat, tak se to na úspěšných 16-18°C do rána vytopit dá. Přeci jen je to chalupa a k tomu trochu spartanství patří. Určitě první kdo ráno vstane, tak půjde zatopit, resp. sovičky před tím, než půjdou spát ještě přiloží. Myslím si, že je to levné a užitné řešení oproti nákladné krbové vložce a teplovzdušným rozvodům.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]