Nejste přihlášen/a.
Prosím poraďte jaký koupit komín ke krbové vložce? Výkon je 7KW , roura 160mm a výška 7m.
Vůbec netuším jaký je mezi nimi rozdíl. Soused má nerezovou vložku s izolací a vede to okolo domu, za prve je to hnusné a za druhé mi to povede vkrz střechu ve zdi.
celkem se mi líbí toto:
nebo klasický
myslíte vybrat z těch dnou?
každopádně třívrstvý, a ještě dle přísunu vzduchu. Pokud nemáte přístup vzduchu pod krb, tak musíte přivést okolo komínu!
bacha to nejlevnější není levné!
doplněno 11.01.12 19:41:Ondro, jde jen o cenu? nejlevnější je kradená nerezová trubka...a obalit vatou, popřípadě domácí kutilství.
Jinak zkuste oslovit okolní stavebniny, nacenit komín HELUZ, ECO, Schiedel Solid...
nebo dejte přesný rozměr a výšku, sklon sopouchu.
Předpokládám, že jde o vložku na pevné palivo, Komín musí odpovídat ustanovení ČSN 73 4201. Průduch komína musí mít účinnou výšku minimálně 5 běžných metrů to znamená úsek od zděře ( zaústění kouřovodu spotřebiče) po ústí průduchu v hlavě komína.Taktéž neúčinná výška ( úsek průduchu pod zděří je dán normou na 1/10 minimálně 1/20 úččinné výšky.
při zvažovaném zapojení krbové vložky kouřovodem na zděř ve všce 1700 - 2000mm, ideálně pod úhlem 45°, ale i klasicky na zděř kolenem 90° budou dodrženy částečně podmínky pro řádnou funkci topné vložky. Dalším kkritériem je světlost hrdla vložky dále kouřovodu ( z odpovídajícího materiálu - silnostěnný ocelový plech 1,5mm síly , nebo AC nerezový plech síly 1mm tř. 1.4571 nebo 1.4404 tvarovky kouřovodu svařované plazmou samozřejmě s certifikátem výrobce ) tento průměr by se měl za sopouchem (zděří) v průduchu zvětšit min o 1 cm na každou stranu průduchu ( spaliny pevných paliv mají expanzivní snahu ) , tedy má-li vložka hrdlo 150mmJs potom kouřovod téhož průměru bude zaústěn do zděře komína jehož průduch by měl mít průměr minimálně 170mmJs až 200mmJs. Klasický vymazávaný průduch 150 x150mm odpovídá zhruba 180mmJs kruhovému.
Korpus nad vložkou by měl obsahovat demontovatelný díl pro kontrolu stavu kouřovodu ( po 10 - 20 letech používání, zaleží na intenzitě a kvalitě paliva může dojít k proděravění kouřovodu a úniku spalin do prostoru místnosti umístění. Pravidelná kontrola kouřžovodu je proto velmi důležitá.
Před koupí jakéhkoliv spotřebiče by jste se měl poradit s kominíkem - revizníém technikem komínů ( pro váš region ) jestli je Váš komín vhodný pro napojení zvažovaného spotřebiče a požádat jej o vystavení předběžného souhlasu k jeho napojení. V tomto technickém protokolu Vám vlastně stanoví co s komínem udělat, aby jste mohl daný spotřebič koupit a nainstalovat a po jeho instalaci by měl vystavit revizní zprávu ( osvědčení ) způsobilosti zařízení spalinové cesty konkrétního spotřebiče pro jeho užívání.
Stanislav Kytlica starší - ZSMK Brno č.122 - www.kominy-kytlica.cz
no měli jsme tu kominíka před dvěmi lety když jsem osazoval krb na nepoužívaný komín. Tehdy přijem arogantní hňup, vytáhl jednu nohu z auta a řekl "to zhoďte,to zhoďte" dodnes nevím jesli tím myslel celý dům, nebo komín který byl z druhé strany domu kam neviděl a začal mi nabízet nerezovou vložku. Takže jsem byl nucen pohledat základní informace a krb připojit sám.
Letos budeme dělat novou střechu a tak chci udělat i nový komín. Projektant mi v tomto nebyl schopný pomoci, ale asi je fakt že nejjednodušší bude oslovit jinou kominickou firmu, ale mám obavy z toho že mi budou zase jen doporučovat to z čeho mají největší vejvar...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.