Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaká jsou rizika z napadeného dřeva

Od: clayman® odpovědí: 10 změna:

Dostali jsme dřevo ke spálení, které má breberky. Nevím přesně jaké, ale je každopádně napadené nějakými dřevokaznými broučky. Na spálení to určitě nevadí. Jde mi o to, co mi to na zahradě může udělat a jak se k takovému dřevu chovat.
Pro začátek jsem jej NEDAL k novému dřevěnému zahradnímu domku, kam bych chtěl zdravé dřevo v budoucnu uskladnit. Trošku zapomnětliv jsem jej dal pod celodřevěný balkon, který je ovšem celý ošetřen lakem.
Skladovat takové dřevo v obývacím pokoji vedle krbu je také blbost nebo to přespříliš hrotím a o nic nejde?
Prosím poraďte, ať nemáme víc škody než užitku... díky *nevi*

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

al*
hodnocení

2x

Jediný problém je, že se Ti to bude při skladování u krbu rozlézat po bytě. Jinak jsi zbytečně úzkostlivý.

hodnocení

2x

Hmyz na obrázku není dřevokazný.

hodnocení

myslel jsem si to, ale to druhé dřevo je prolezlé skrze... patrné chodbičky skrze dřevo (ne jen pod kůrou)

Děravé (prolezlé) dřevo? Uveď jeho druh a přibližný průměr otvorů (chodbiček).

hodnocení

prolezlé je smrkové (borové?) - prostě z jehličnanů. U ostatního jsem si toho nevšiml. průměr hodbiček je asi 1-2mm

Jo, přehlédl jsem reakci. Borovice snad ani moc ne, ale smrk či jedle spíš. Zřejmě červotoč... ale vyber si:

impreg.cz/...

hodnocení

kluci, brouk rozlezený po domě... z přízemí je ke krovům daleko, k nábytku blízko, riziko?

Každej hmyz je nepříjemnej, preventivně prostě celý dům ošetři některým z interierových insekticidů... :)

al*

Riziko? Ani ne, spíš jde o to, že s Tebou budou sdílet postele, občas to ve spánku spolkneš, někdy to vleze do hrnce s polívkou a tak.
Jo a takové dřevo už příště fakt nekupuj.

hodnocení

uf tak to je v pohodě... není kupované, je to něco jako pomoc s jeho likvidací ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]