Nejste přihlášen/a.
Odebírám doma elektřinu od PRE (Praha), ale vypověděl jsem jim smlouvu a k 1. únoru mám odebírat elektřinu od ČEZ - eTarif, kde bych měl ušetřit asi 900 Kč ročně.
Jenže podle kalkulátoru ERU ( kalkulator.eru.cz/...) jsou ještě levnější firmy - Amper Market (u nich bych ušetřil ještě o 400 Kč více) nebo ELIMON (zde ušetřím o 300 Kč).
Zajímalo by mě, jestli v této fázi, kdy běží výpověď do 31.1. PRE a od 1.2. má nabýt účinnosti smlouva s ČEZ, lze tuto smlouvu s ČEZ zrušit a přejít k jiné firmě (uvažuji o té vůbec nejlevnější Amper Market).
Pokud byste se mě ptali na důvod, tak ho rád sdělím - pro mě nečekaně se začali v ČEZu vůči mně chovat jako gauneři, a to od nich ještě ani neodebírám elektřinu. Takže na základě své zkušenosti a ostatně i reportáží o praktikách ČEZ, jsem si přechod k nim rozmyslel a jak jsem zjistil, dokonce ani nejsou na trhu nejlevnější, jak v reklamě tvrdili (nechal jsem se nalákat právě na základě reklamy.)
U toho ČEZu raději zůstaňte, když tak si u něj změňte tarif a dohodněte se. K těm NO_NAME společnostem raději nepřecházejte, aby jste nakonec nalitoval toho, že jste u ČEZu nezůstal. Nebo kdyžtak zkuste pořádnější firmy jako E.ON nebo RWE nejvýše...
No, ČEZ mi dnes v druhém bytě (resp. bytě matky) v důsledku chybného přepisu smlouvy na ní odpojili elektřinu a odmontovali elektroměr - ačkoli nic nedlužíme. Dnes jsem celý den zjišťoval, co se děje, a asi se tak stalo omylem (to zatím nechtějí na infolince uznat, svalují vinu střídavě na nás, pak na systém, a vlastně sami nevědí, proč se to stalo, ale budu ještě podávat písemnou stížnost). Nicméně matka je bez elektřiny, musíme zajišťovat revizi (to ještě nevím, kolik stojí), což má trvat 30 dní a pak 5 dní na znovuzapojení elektřiny, takže teoreticky bude matka bez elektřiny těch 35 dní. Věřím, že se stihne elektřina připojit dříve.
(Výše uvedené uvádím jen jako doplnění, udělal jsem s ČEZem tuto špatnou zkušenost a když už existuje konkurence a mám možnost se jim "pomstít" odchodem, tak pochopitelně to udělám. Jsem pochopitelně naštvaný, jak s náma jednají, neumí uznat ani vinu, a proto smouvu s nima po vyřešení problému zruším.)
To po Vás vážně chtějí revizi? Ta je snad potřeba až po delším odpojení než půl roku. Jaká je to distribuční oblast?
Jedná se o severní Čechy (Ústecký kraj), podle vaší mapky tedy oblast ČEZ.
Abychom se v tom nemotali (jsem pořád trochu rozčilený a píšu ne zcela souvisle), ty dva byty/převody smluv spolu nemají formálně nic společného:
1) já v Praze přecházím od PRE k ČEZ s platností od 1.února (to jsem si ale dnes rozmyslel a přechod zruším)
2) matka převáděla smlouvu u ČEZu od dcery na sebe: dcera tedy poslala žádost o ukončení smlouvy, matka žádost o zahájení smlouvy a obě smlouvy byly v jedné obálce, kterou poslali 15. prosince do zákaznického centra v Plzni. Odtud se dosud nijak neozvali a dnes tedy matka zjistila, že má odpojenou elektřinu a odmontovaný elektroměr. Já volal několikrát na infolinku a tam úplně přesně neví, co se mělo stát, ale asi má být chyba v tom, že matka měla poslat ještě nějaký formulář. (Pokud je v tomto problém, pak nechápu, proč z ČEZu nezatelefonovali, protože telefon matky mají.) Zítra jde matka hledat revizora, což by měla být stejná firma, která elektroměr odpojovala a snad zjistí víc.
Možná zkusit ještě vypátrat, proč Vám neposlali žádné potvrzené formuláře (kopie), vypadá to na jejich nepořádek.
Pro změnu odběratele uvádí ČEZ distribuce tyto informace: cezdistribuce.cz/...
Je to podobné, my jsme vycházeli z této stránky: cez.cz/...
Matka vyplnila "Žádost _ Smlouva o sdružených službách dodávky / Domácnost"a dcera vyplnila "Žádost o ukončení smlouvy".
Na infolince mi dneska řekli, že matka měla poslat ještě druhý formulář "Žádost _ smlouva o připojení k distribuční soustavě z napěťové hladiny nízkého napětí". Když se na tu webovou stránku podívám a přečtu si pokyn v bodě 1, tak po pravdě řečeno jsem se domníval, že ten druhý formulář je alternativou prvního (protože je mezi nimi vložena spojka NEBO).
Podle bodu 4 "o dalších krocích vás budeme informovat"- nás ještě měli kontaktovat, údajně posílali e-mail, ale prokazatelně žádný e-mail od ČEZ v účtu nemáme (ani ve spamovém koši, kontroloval jsem).
Hrozné samozřejmě je, že pravděpodobně kvůli jednomu chybějícímu formuláři matce odpojili elektřinu a budeme muset platit 3000 Kč za revizi a možná 35 dní bude bez elektřiny. Telefon matky mají a nenapadlo je zavolat a na chybějící formulář upozornit.
No jo, on ČEZ dost preferuje teď tu elektronickou komunikaci ale tenhle krok by měli přeci jen nějak bezpečně potvrdit - oznámit. Je lepší tyhle zásadní změny vyřídit na obchodním místě, pokud je dostupné, což ale bohužel vždy není.
Pořád mi ale přijde, že při krátkodobém odpojení ta revize nutná není, možná se ale už požadavek změnil a nebo to platí v síti jiného distributora.
Jinak otázka, jakého vybrat dodavatele je téměř hamletovská - PRE má v běžném tarifu vysoké měsíční platy za odběrné místo, občas nabízí (ne moc nahlas) produkt s názvem "garant" kde je tato položka 0,- ale zase trochu dražší kWh, popř. jiné, vše ale zase se závazkem (přibl. na dva roky). ČEZ vypadá cenově přijatelněji, ale Vámi popsaná komunikační nedostatečnost to zase kazí. A sotva předvídat, jaká bude komunikace s těmi novými, kteří se to teprve učí a vývoj úrovně cen jejich služeb.
Odpověď na otázku zda lze ještě teď odejít od ČEZ byste nejlépe našel v textu smlouvy, kterou jste s nimi uzavřel.
Odpovídám Vám ale proto, abyste si dobře pročetl text smlouvy, kterou byste uzavíral s některým jiným obchodníkem. Třeba zmiňovaný AM uzavírá smlouvu na dobu určitou (1rok) která se ale opět poté (automaticky) mění na smlouvu na dobu určitou (!) s trváním 1rok, vypovědět smluvní vztah tak lze (bez penále) pouze v krátké době před skončením ročního období. Pročpak si tak přivazují zákazníky? Asi už pak nebudou nejlevnější.
Připomíná to "hon" na zákazníky, který před lety dělaly společnosti poskytující telekomunikační služby (pevné linky), nakonec jsou pro "maloodběratele" všichni přibližně stejně drazí.
Ve smlouvě nic není (bylo to jen formulář, ve kterém jsem vyplnil své údaje - tento: cez.cz/... ) - smlouva byla uzavřena 22.9.2011, účinnosti nabude 1.2.2012
Smlouva odkazuje ale na obchodní podmínky, bohužel nejsem schopen rozpoznat, které pro mě platí, předpokládám, že ty horní s účinností od 1. 1. 2012? cez.cz/...
Mimochodem dodnes mi nesdělili mé zákaznické číslo (vlastně vůbec mě nekontaktovali) takže když jsem volal na infolinku, abych zjistil, jestli jim moje smlouva vůbec dorazila, nemohl jsem se identifikovat (telefonní systém po vás chce nejprve zadat zákaznické číslo, jinak vás dál nepustí), a když jsem se lstivě provolal přes prodejní linku, abych své zákaznické číslo zjistil, tak po mě chtěli 35 Kč! Tahle nepromyšlenost mě taky dost namíchla.
Ten první formulář je ale jen žádost, v záhlaví je psáno: Na základě Zákazníkem uvedených údajů v tomto formuláři bude uzavřena nebo změněna smlouva...
Takže se zdá, že věc je ještě ve stavu, kdy se dá "odstoupit od uzavření smlouvy". Tu lze ale, podle Všeobecných obchodních podmínek uzavřít i jinak, než písemnou formou (Úvodní ustanovení, odstavec 6).
Nejlépe by bylo navštívit obchodní místo ČEZ a tam věci ujasnit. Dejte ale pozor, abyste měl stále platnou smlouvu s některým dodavatelem elektřiny, jinak provozovatel DS odběr odpojí (máte vl. zkušenost)
Ještě pro doplnění minulé odpovědi. Ten AmpérMarket zřejmě nemá žádné obchodní místo, někdy s nimi tak může být dost obtížná komunikace.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.