Nejste přihlášen/a.
Potřeboval bych vybrat osvětlení do SDK podhledu do koupelny o ploše cca 9,4 m2 ( 2,4 x 3,9 ). Výška stropu 2,6m.
V místnosti je jedno okno o ploše skla cca 1,8m2. Dopadá sem světlo po většinu dne, ale při větší oblačnosti je třeba již svítit.
Chtěl bych zvolit LED osvětlení resp. spočítat kolik Wattů pro celkové osvětlení podhledu použít?
Jak daleko je od sebe rozmísit?
Díky
Dobrý den, tento problém řeší norma ČSN 33 2000-7-701 ed. 2. Pekný článk i s popisem zón naleznete zde:
ta norma řeší ale něco jiného!
jinak z vlastní zkušenosti: mám cca stejně velkou koupelnu - i to okno tam je. v SDK stropu mám 6*35W (12V) rozdělené do dvou okruhů a večer je jeden okruh tak akorát. k tomu u umyvadla nad zrcadlem jedna bodovka (20W, 12V). LED diody mám ve stropě jako orientační světla - jeden okruh svítí celou noc, k tomu druhý v době kdy se koupeme a ráno když vstáváme.
myslím, že pouze LED světla vám koupelnu dostatečně neosvětlí. nebo to bude za cenu, která vás položí...
Lehce mimo téma bych si Vás dovolil odradit od LED osvětlení. Nějaký rok bych s tím ještě počkal. Je to teď takový marketingový hit, řekl bych až boom. Poměrně vysoká investice do takového osvětlení byse Vám ani nemusela vrátit...Výrobci ještě nemají zcela technologicky zvládnuté chlazení LED modulů v interiéru, následkem čehož se ledkám velice zkracuje životnost...Ve vlhkém prostředí to platí dvojnásob.vJak říkám, dal bych tomu ještě nějaký ten rok vývoje, časem příjde i snížení cen (až se nasytí trh). Doporučil bych raději již zmiňované 12V bodovky, ovšem někomu takové osvětlení nevyhovuje (příliš ostré světlo, úzký kužel osvětlení, výsledná spotřeba poměrně vysoká).
Diky za nazor.
Odrazuje me vysoka spotreba, takze to risknu a jdu do LED.
A navic, kdyz nekteri clenove rodiny neumi zhasinat...
mám koupelnu 3 x 3,2.Koupil jsem Led žárovky / nebo spíše žárovky s smd čipem.Cena byla cca 170 kč.Svítí to luxusně a žere to cca 4W.Mám dva okruhy ,celkem 6 kusů.Mám dvě dcery,které taky zapomínají zhasínat.Tak jsem alespoň v klidu.Jsou lidé,kterým tento druh světla vadí.Z mojí zkušenosti to mohu jen doporučit.Klasická led žárovka nemá takový "svit",jako smd čip. a většinou i úhel je malý.U tohoto tipu je úhel cca 120st. Já jsem spokojen.
já mám tady takové aukro.cz/... .Nevím,jak to myslíte,nepíchá do očí? Je to světlo dost silné,jak jsem psal někomu to nebude vyhovovat.Mi a mojé rodině to připadá normální,nikdo si nestěžoval,že by to bylo nějak moc ostré.
Mám LED lampičku, která se na čtení pro prudké světlo nedá dobře použít - oči trpí odrazem od papíru Jde mi o to jestli při pohledu do přímeho světla na malý okamžik je pohled "snesitelný"
Díky
jkr
koukani do halogenu, zarovky, usporky ci LED je vzdy osvetle samotnem, resp. tveho vyberu
staci mlecne sklo a hned je to jine, ci jina hodnota kelvinu
levne LED budou vzdy stat za prd, kor kdyz budou mit vlastni zdroj tj. LED na 230V
nezapomen na zony v koupelne, zde nelze bezhlave lupnout svetlo (plati pro 230V) a samozrejme zdroj, ktery musi byt take v predepsane zone a hlavne spravne IP potazmo SELV. Pro led take plati IP (kryti), proste pokud neni svetlo urcene do SDK a koupelny - nekuj.
Dnes daji sehnat uz kvalitni LED bodovky, ktere sviti dostatecne, ale cena je porad vysoka.
A kdyz jsi v tom nezapomen na FI a pospojeni
Myslím, že s tím chlazením to tak žhavé není, vždyť LEDka na omak není teplá. A osobně bych 12V jakékoli žárovky nebo LEDky nebral, odpadá nutnost koupě trafa (další investice a další věc, co se může pokazit). Mám koupelnu do tvaru L, cca 5m2, stropy 2.35m a na svícení mi bohatě stačí 3 LEDky. Zrcadlová skříňka má vlastní světlo. Spíš si myslím, že LEDkám zatím vadí vlhko. Po 2 letech mi na jedné LEDce svítí asi polovina diod-nyní jsem úspěšně vyreklamoval u prodejce. Ta LEDka byla umístěna přímo nad sprchovým koutem, proto jsem tam teď radši dal původní halog.bodovku 35W. Ale LED žárovky můžu jen doporučit. Jako hlavní světlo je mám namontovány všude již 2 roky a max.spokojenost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.