Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cesta přes pozemek jen z dobrého vztahu

Od: sarkamatejkova odpovědí: 30 změna:
Vlastním velký pozemek a tak jsem místním dovolila na něj vstupovat po cestě. Cesta tak zkrátí cestu domů o 15 minut, ale problém je, že občas vidím projet i auto. Toto mi vadí a nevím jestli jen závora by pomohla. Oplocení pozemku nemá smysl nic tady není jde jen o louku k lesu a vesnici od autobusové zastávky.

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hanher*
hodnocení

0x

Jestli je to auto někoho z místních, nepomohla by s ním menší rozmluva?

paaja*
hodnocení

0x

pro začátek by možná stačila výstražná cedule

myse*
hodnocení

0x

závora by mohla pomoci. Nebo betonové zátarasy, případně se s někým místním dohodnout, aby tam složil dva panely na sobě. Pouze pokud je tam "polní" cesta. Pokud jezdí po trávě kudy se jim chce, nezabráníte tomu jinak než oplocením...

cyril*
hodnocení

0x

"Cesta" na louce je v katastru a ostatních úřadech vedena jako cesta (komunikace) nebo je to jen holá louka bez cesty?

tomas11*
hodnocení

0x

no mně by asi ta auta nevadila, pokud jim to pomůže*slunce*

lui*
hodnocení

0x

Já bych taky začal nějakou domluvou. pokud víte, kdo to je. Pokud ne, tak velkou ceduli, nebo namnožit a roznést do schránek nějaké upozornění. Ukázat dobrou vůli. Pěší ano. Auta to mohou klidně objet.

buss
hodnocení

0x

Vážená Matějková Šárko, představte si, že komunikace jsou ze zákona veřejně přístupné, takže pokud to není např. oplocené, uzavřené tak se vás nikdo ptát nemusí. Pokud by jste to chtěla mít soukromé, tak požádat správní orgán o osazení DZ a platit finančáku daň z nemovitostí. Místo dotazu si přečtěte zákon o pozemních komunikacích a neposlouchejte lajky.
Závoru si klidně dejte, ale pokud se někdo šprajcne oficiálně, budete cálovat. Jak je to vedeno v KN? Ovšem i vyjeté koleje a používané je komunikace. I zrušit ji, zorat ... je problém. Ale pokud si nikdo nebude stěžovat...
Závěr: Pokud slouží komunikace jen vám, nechte příslušný silniční úřad omezit veřejný přístup, nebo jen osadit DZ zákaz vjezdu. A co potom, budete je oznamovat, volat tam P? Je to na vás.

hodnocení

0x

Šárko, vidíte ty rozdílné názory...

nejde přeci na louku vjet s vozidle a udělat tam koleje, a od těď je to cesta, veřejně přístupná...

to je blbost, je třeba informovat řidiče, že jezdí po Vašem pozemku a že si to nepřejete. Třeba to řidič ani neví, nebo je to hulvát.

juvla*
hodnocení

0x

za a) paní Šárka už nereaguje co to vlastně je.
za b) pokud je to v katastru vedeno jako cesta má paní Šárka smůlu
za c) pokud je to cokoliv jiného mají smůlu ostatní.

buss
hodnocení

0x

Tož na mě by si nepostihla, včetně rádců. Na takové cesty s úsměvem vjedu. Polní, lesní cesta není nic jiného než jen vyjeté koleje a je to veřejně přístupné. Tyto ani nebývají v KN! Vlastník ji nemůže svévolně uzavřít, omezit veřejný přístup. Jednalo by se o správní delikt.
Prostě vemte na vědomí § 19 zák. o poz. komunikacích! V tomto případě má obecné užívání přednost před soukromoprávní dispozicí. Toto není uzavřený prostor (např. dvůr s uzavřenou bránou). Na druhé straně, nesmí vám nemovitost poškozovat.
Máte-li Šárko pochybnosti, oslovte silniční právní úřad o vyjádření.
Upravit nebo omezit veřejný přístup na účelovou komunikaci je možno pouze po předchozím rozhodnutí silničního správního úřadu.
Kapišto?

Kecy. Jasně napsala, že cesta vede jinudy a přes její pozemek si to jen krátí. Čtěte a pak raďte!

buss
Vlastním velký pozemek a tak jsem místním dovolila na něj vstupovat po cestě.
frštén? Krátí je cooo za pojem, jízda zkratkou je coo?
juvla*

a pokračuje: Cesta tak zkrátí cestu domů o 15 minut...

buss

Krista pána, nejde o zkrácení ale zda lze jezdit a já říkám ANO! Pokud se vám to nelíbí, žádám o podložení vašeho názoru právní normou!

polinek*

pokud tam nevede cesta ,nemusí mu to povolit. To by tam mohl jezdit každý podle vás asi.Je to její pozemek.

buss

Žádám o zdůvodnění a podložení právní normou, píše je tam cesta a já jsem odkázal na § zákona o komunikacích!
Vyvraťte mi to, jinak mlčte.

OK- sice mi dá velké sebezapření zdržet se invektiv na vaši hlavu. Zatím jsem tu nečetl od vás jedinou fundovanou radu.

Všechno není o paragrafech. Existují taky morální normy, dohody podáním rukou, slovní přísliby atd. Takže nechtějte soustavně na vše paragraf. Sice píše paní slovo cesta, ale je zřejmně myšleno, že cestou /např. z autobusu si to lidi krátí přes její pozemek. Auto to může objet a pokud může, tak musí a nesmí jet přes soukromý pozemek. Zeptejte se paní a uvidíte že nevlastní pozemek s cestou, natož silnicí. A jak píšete... už mlčte.

10.01.12 16:16

souhlas

pacourek*
hodnocení

0x

Ja bych se podyval zdali tato cesta je zapsana v katastru nemovitosti nebo mate na pozemek uvalene trvale břemeno cesty.Pokud nenajdete ani jednu z uvedenich možnosti cesta pravně nexzistuje potom je to cesta NEVEŘEJNA tudyž by ste cestu oplotit mohla(zakon o pozemnich komunikacich by na vas navztahoval)

likin*
hodnocení

0x

tady to máte jasně a stručně :

zakaz-vjezdu.cz/...

pro to radila tady mám také něco :

(1) Provozu na pozemních komunikacích se nesmí účastnit osoba, která by vzhledem k věku nebo ke sníženým tělesným nebo duševním schopnostem mohla ohrozit bezpečnost tohoto provozu

pacourek*

Doporučuji dočist dokonce

slonbonjohn*

Na tento štvavý a jednosměrně zaměřený web radši zapomeň, vykládají si zákony jen k obrazu svému.*cert*

sarkamatejkova
hodnocení

Dobrý den, ráda bych poděkovala za vaše názory. Koleje od auta tady vyjeté nejsou a nikdy nebudou, pozemek dělí potok, ale je tady více vyšlapaných cest což mi už vadí. Umístila jsem dřevěnou tabulku, že jde o soukromý pozemek, jedna zmizela. Asi máte pravdu plot a branka na klíče.
pb®

K cemu se pozemek pouziva? Jen louka na dotace? Vadi to vyslapani necemu?

uska*

I kdyby se pozemek momentálně nevyužíval k ničemu, pořád se jedná o soukromý pozemek a nemůžete vědět třeba i majitel jak s pozemkem naloží příští rok. A že vyšlapané cesty nebo koleje by vadilo 99% majitelů je jasné.

sarkamatejkova
hodnocení

Dobrý den, po pravdě si asi nerozumíme. Samozřejmě, že se o tomto pozemku ví a je zapsán kde musí, ale nevím co si mám myslet o článku, že je vám jedno kdo se po pozemku pohybuje. Je to totiž jako když já vám budu bez vašeho vědomí chtít jít domů a zase pryč. To už berete jako zloděje. Místním lidem jsem dovolila cestu od autobusu do vesnice nikoli z lesa do lesa kolem potoka. To je už cesta která nevede jen přes vesnici. Pak to tady může být podupané všude. Umístila jsem cedulku ze dřeva, že jde o soukromý pozemek. Plotem asi pozemek uzavřu a poskytnu klíče jen sousedům.

buss

Dlabte na to, asi nic nevlastní a i kdyby, bylo by mu bylo fuk, co tam cizí lidi dělají. Tady si lid furt myslí, že je to společné.
Také dáváte ale informace po kapkách, cesta, pak vyšlapané, ne koleje. Takže jde v podstatě o stezku. Asi louka. Jak říkal VIL: Potřebujeme pravdivou a úplnou informaci. Mimo tu vámi povolenou stezku nemají jinde co dělat (mimo myslivce). Vstup je možný na nesoukromé pozemky.. zase zákon. Takže jim vysvětlete, že po té stezce ano, jinde ne. Cedule kolem pozemku můžete dát, ale jak vidíte hněv lidu... Natlučte kolem kůly (s drátem), poorejte to, pusťte býky, nasaďte něco a způsobí vám škodu. Je-li cesta, i polní, je přístupná. Lze-li to bez vysokých nákladů ohradit, ale jak dlouho plot vydrží? Pokud je do lesů přístup jinde, nepoužíváte ji, pomalu ji likvidujte.
Já mám k chalupě cestu vyjetou přes pole (končí tam), .jsou i tací co tam přijedou se podívat! co tam je. Ty ženu jak... Takže je i zabezpečení... a když slyším od lesa hlasy, práskne pyrotechnika a křičím Vy... , sranda. Je třeba vychovávat, vštipovat právní vědomí..jak někoho chytím za plotem...

slonbonjohn*
Uff. Citace : Na takové cesty s úsměvem vjedu. Polní, lesní cesta není nic jiného než jen vyjeté koleje a je to veřejně přístupné. Tyto ani nebývají v KN! Vlastník ji nemůže svévolně uzavřít, omezit veřejný přístup. Jednalo by se o správní delikt. Čí jsou toto slova?

slone, zdravím to neřešte... to si zvyknete

buss

Ano, ale napřed řečeno cesta, pak z toho vyleze stezka. Takže vstupní info.. Účelová cesta má mít nějaký účel, nemá-li... co je to za dopravní cestu? Má to tazatelka k vlastnímu obhospodařování?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]