Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,chci se zeptat na zvukovou izolaci podlahy v paneláku.Máme plovoučku a vše je slyšet od sousedů pod námi,spousta lidí řeší zvukovou izolaci od sousedů,kteří bydlí nad nimi.Pomůže mi k odhlučnění sousedů pod námi provedením nějaké jednodušší zvukové izolace,nebo musím udělat tu sendvičovou ( zvuková izolace,osb desky,plovoučka )? Děkuji za rady,ty co se zde baví trapnými komentáři ani nepyšte
martas, co tam mas ted - mirelon? a predpokladam, ze u sousedu je slyset chozeni po plovoucce.
izolace - OSB (sadrovlakno) - krocejovka - plovoucka , zde se ti zvedne hoodne podlaha
pod lamin. podlahu je nejlepsi dat HOBRU (zelenou) napr. 8mm, zalezi kolik muzes zvednout, klidne muzes dat 5+8mm, 5+5mm atd., da se koupit i 19mm.
Kročejová neprůzvučnost: tj. neprůzvučnost konstrukce proti hluku vznikajícímu chůzí nebo rázy, nezávisí na plošné hmotnosti, nýbrž na přerušení vedení zvuku hmotou. Dociluje se oddělením podlahy od stropní konstrukce vrstvou ze zvukově izolačního materiálu, které špatně vedou zvuk a tlumí kmitání konstrukce. Zvukové izolační vrstva má oddělovat podlahu i od ostatních konstrukcí, např. od stěn a příček, takže vytváří tzv. izolační vanu. Podlahy v ní uložené se proto nazývají "plovoucí podlahy" .
myslím že je vše jasné, ale pro upřesnění:
plovoucí podlahou se myslí dvě zcela odlišné věci - 1) laminátová, případně dřevěná nášlapná vrstva položená na vyrovnávací vrstvě - miralon, hobra
2) ze stavebně kčního hlediska - skladba podlahy oddělená stavebně ( např toto pruvodce.rockwool.cz/...
Luboš
přesně tak mám tam mirelon,ty pod náma si nestěžují.Toho zvednutí se nebojím,přinejhorším se budeme krčit.Když dám tu hobru,tak na ní musim dát taky osb?díky
Kdyz pouzijes HOBRU, ktera je urcena pod tvou podlahu, neni nutna zadna roznaseci deska, jedna se o HOBRU, ktera ma 250-270kg/m3 (Steico apod.), deska by byla nutna pri pouziti napr. HOBRA 180kg/m3 apod.
Jestli pujdes do HOBRY pod tzv. lamin.podlahu dej co nejvice tj. max. 20mm(19mm), nic tim nepokazis nebo aspon 2x8mm
8mm stoji cca 50,- /m2 a jedna se o vyrobcem uvedenem zatizeni 20tun, takze se neboj.
Ale pokud bude po podlaze dupat ve tvrdych botech apod. bude to asi porad problem, pak to bude chtit vice HOBRY, ja chodim bos (ponozky)
A hlavne jak bylo napsano lamin. podlaha se ti nikde nesmi dotykat a konstrukci panelaku, to plati pro listy, ktere mas chycene na stene (listu ber uz jako konstrukce panelaku)
Doma chodíme taky na boso,takže to je v pohodě,ale jak mám vyřešit ty lišty,přilepit ji musím né?To se taky musí něčím odizolovat?
doplněno 09.01.12 15:04:jo a když dám tu hobru,tak na ni můžu vrátit mirelon,nebo opačně?A jak vyřešit tedy ty okraje s lištama?A ještě se zeptám,jedna z rad od JABRAKA 2 x rigip co na to říkáš?Ty to máš doma jak mi radíš a je to o.k.? Nebo to dokonce i děláš?
To vše,co kolegové říkají,platí v případě,že chci zbavit sousedy pode mnou kročejových záznějů od mé plovoučky.Ne tedy opačně,od sousedů ke mně.Říká se tomu průzvučnost,někdy také průvzdušnost,stropu.Při reálném zesílení tlouštky podlahy je výhodné použití dřevovláknitých,nebo sádrovláknitých desek.Rozhodně ne OSB desky nebo polystyren.Místo plovoucí podlahy bych pak doporučil spíše koberec.Jedno ze standartních řešení je možné použít na základní beton starší koberec na něj sádrovláknitou podlahu(2x rigidur s přesahem,slepený do celku)a pak přímo lino,jako plovoučku.
JABRAKA
Co použít stávající mirelon co mám pod plovoučkou a na to dřevovláknitou,nebo sádrovláknitou desku? Kolik má být tloušťka desky?Co třeba ta hobra?To co tu píšete 2 x rigidur s přesahem,to jako dvě vrstvy na sebe? Není jedna silnější? A co myslíte tím přesahem?Zamlouvá se mi co píše Standam hobra desky,zní to jednoduše jedna vrtva a hotovo,ale nechám si určitě poradit víc.Díky
martas
Tloustka desky bude 2x10mm (sadrovlaknita) mrkni na Fermacell a Rigips desky.
Me krocejovka (mineralni, hobra apod.) + 2x deska prijde zbytecny a drahy prepych
Ja mam 3x19mm HOBRA, je to zduvodu nutneho navyseni a nutnosti ulozeni topeni, zaroven me tato vrstva slouzi jako velky akumulator a hlukova + krocejova izolace ve spojeni s lamin. podlahou, ktera sama o sobe je tezka je vse dostacujici.
Pro utlum hluku potrebujes hmotnost, coz sadrovlaknite desky obstaraji dostatecne a pokud pod bude hobra nebo mineralni podlahova izolace, bude vyreseny i krocejak, ale...je to urcite navyseni a i financni a vysledek nebude o moc lepsi nez samotna HOBRA pod lamin. podlahou. Zde by musel byt i panel jinak ulozen.
Ve tvem pripade bych dal jen 2x HOBRU, v panelaku se me zda investice do plovouci sadrovlaknite podlahy zbytecna.
Dbej aby se ti lamin.podlaha nedotykala sten a pokud mas listy lepene pevnym, ale pruznym lepidlem, muzou se listy dotykat i podlahy, jinak bych tam nechal mezirku napr. na tl. malirske lepici pasky
doplněno 09.01.12 20:02:Sousedi si vůbec nestěžujou,oni jsou ti hluční,takže hobru 2 x 19? A měl bych mít doma relativně ticho?
A jo, hlavne, ze to pises hned v uvodu, ja myslim, ze to bude OK, ja mam 3x19mm a vse OK
Bohuzel mam jinou skladbu nebo bohu dik Ja mam vzduch mezeru a jen HOBRU.
Čau,tak mám na tebe ještě pár otázek ,podlahu budu řešit o prázdninách,to nebudou doma děti.Chci se zeptat,někde jsem četl,že se mezi hobrou má nechávat mezera cca 2 mm? Je to tak,nebo ne? A ještě kde se dá sehnat deska 19 mm? U nás je Decktrade stavebniny,tak snad u nich pochodím dobře , na netu jsem našel jen 5,5 7 nebo 8 mm.Jinak díky za rady,ještě,že jsou takový jako ty a další co rádi pomůžou.
Zasloužíte si poděkování,za to ,že myslíte na sousedy.Bydlíme v paneláku a vím co to je,když někdo udělá plovoučku,koupí to nejlevnější a nám tady duní každý krok a pěkně to vibruje na jednom místě.Dělali jsme rekonstrukci a dali jsme lino,nepozná nikdo,že to není plovoučka a je měkkčí a teplejší.Řikala jsem ,že by je měli zakázat do paneláku,není to plovoucí podlaha ale dunící.Děkuji vám a přála bych si vás za své sousedy "zhora".
martas13
Dektrade ma Steico Standart, ale...
pokud koupis 2x8 urcenou primo pod lamin.podlaky napriklad, Steico, Asko (Asko myslim nedela 8mm, ale 7mm) apod.
bude to hlukove podobne 19mm a zde uz to muzou byt vyhozene panize, protoze 1x19mm nebo 3x19mm je rozdil pouze par dB cca 2-3 dB
Zbytecne bych to nezvedal a mozna sel cestou 1xHOBRA - Deska (napr. OSB 12 PD) - 1xHOBRA a lamin.podlaha, takto to bude jeste o neco lepsi, ale vice HOBRY ci jine hluk. izolace nema cenu pridavat ne nad 20mm, takto budes nekde kolem 57dB a krocejovka kolem 10dB, pokud je nutne udelat navyseni tak proc ne vice HOBRY.
pokud pouzijes jen HOBRU a lamin.podlahu urcite dej dve vrstvy a prekryvat spoje, protoze jak pises je nutna 2mm mezera
pokud pouzijes HOBRU - desku - HOBRU staci 1x HOBRA s mezerou 2mm, zde se o pripadny prunik postara deska a lamin podlaha
pokud je pozadovano vice utlumu tj. nekde kolem 60dB je nutne mezi HOBRU dat tezky material tj. beton dlazdici
Zdravím, využiju toto vlákno k dotazu mám cca 12 mm prostor pod plovouckou abych se vyrovnal podlaze v kuchyni, potrebuju tam dam dát něco abych aspon neslysel kazde slovo ad sousedu a naopak, je mi jasne ze akusticke izolace se řeší úplně jinak ale nemám tak prostor, napadá mně tam dát tvě tyhle desky : 1000podlog.pl/...
nebo je to lepží tu 7mm hobru kombinovat s 5mm XPS? nebo klasický mirelon. jako podklad mám parkety coz utlumí ... nic. díky moc
doplněno 12.02.14 11:30:takze asi je nejlepší , 7+5,5 Hobra je to tak? a fakt je pravda ze to nepomuze od sousedu dole kde porat krici dite?
Rád bych se připojil se svým dotazem...
Pokud pod laminátovou plovoucí podlahu dám hobru 7mm 20t, nebude zatížení zámků a spojů příliš vysoké?
Aktuálně řeším problém s vrzající podlahou. Podlaha měla přilepenou podložku 2mm a takovou podlahu jsme položili na hobru 5mm 10t. Předpokldám, že vrzání způsobuje skutečnost, že se podložka 2mm při pochůzce zapře do hobry, která trochu povolí a tím dojde k tření spojů a vrzání.
Pomůže, když podlahu rozeberu, odlepím podložku 2mm, hobru 5mm 10t vyměním za hobru 7mm 20t (skrze zachování výšky) a podlahu již bez podložky 2mm znovu položím?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.