Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Kysané zelí je stále tvrdé a málo kyselé

Od: jolan odpovědí: 4 změna:

Hezký den,

koncem listopadu jsem poprvé nakládala zelí. 30 l soudek jsem vypařila, pak napěchovala dle receptu krouhané zelí 10g soli na 1kg zelí +ostatní ingredience. Překryla sterilním plátýnkem, zatížila vyvařenými prkénky, na to vyvařená dlažební kostka. Zelí v teple cca 14 dní kvasilo, pak bublání ustalo a zelí bylo přemístěno do spíže cca 10°C. Přesto, že je zelí stále pod tekutinou / v případě úbytku dolévám převařenou vodu 10g soli na 1l vody/ žlábek je také stále plný převařené vody, je zelí spíš než křupavé, tvrdé, málo kyselé a s lehkou příchutí po droždí. Nevíte, prosím, někdo v čem je chyba a dá-li se ještě napravit. Děkuji za info .Jolan

 

 

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

kdokoliv*
hodnocení

0x

Ve Vašem postupu nevidím chybu, tak jak to popisujete je dokonalá příprava i způsob. Kysané zelí by mělo být křupavější a né naměklé a k té chuti - jestli.že není zkažené dal bych dokvasit znovu do místnosti s vyšší teplotou, 14 dní sice stačí ale zase jak kdy, záleží na podmínkách. Nemůžete počítat s tím, že za těch 14 dní bude zelí tak jak by jste ho chtěla mít. Nechte tomu čas a uvidíte, že budete spokojena. Nechávám zelí v místnosti čtyři ale i pět týdnů a potom teprve do chladnějšího místa na uskladnění.

doplněno 08.01.12 15:28:

"Až tvrdé" víc než křupavé = příčinou je neúplné dokvašení.

 

jabraka*
hodnocení

0x

Zelí nakládám již mnoho let.Používám klasické 15 l nádoby od interierových barev PRIMALEX.Zelí nakrájím co nejjemněji postrým nožem,krouhačky mi nevyhovují , jsou příliš hrubé.Nakrájené zelí prosolím,pokmínuji a přidám cibuli.Pak vše nasypu do nádoby,vyložené čistým sáčkemPE(na odpady)Každou vrstvu našťouchám dubovým špalíkem.Po naplnění sáčku vše dokonale utěsním,sáček utáhnu a zatížím plochým kamenem.Uzavřu i víko a nechám doma v teple kvasit asi 6 týdnů,pak nádobu umístím do chladu.Hlavně,do zelí žádnou vodu není potřeba dolévat,nehrozí výskyt plísně a zelí na povrchu neoxiduje.Když se mi zdá,že by se obsah v reálné době nespotřeboval,naložím jej do sklenic pod víčko a sterilizuji.

JABRAKA

také jsme kdysi dávali do soudku,nyní nacpem připravené zelí rovnou do 3 l sklenic a zlehka dotáhnete víčko necháte v teple,ona vykvasí,nutné podložit miskou pustí vodu která přeteče,po přestání kvašení se víčko dotáhne a ukládáme do spajzu,nic víc není potřeba a vydrží,jde to i smalýma skleničkama,napěchovat zavíčkovat,nechat skvasit a uklidit

 

stafan*
hodnocení

0x

Tak jak píše kdokoliv, klídek. Zelí potřebuje čas, sem tam obmýt, sebrat plíseň, zalit vodou a ochutnávat kapustňačku. Pěkně hrníčkem udělat důlek v zelí, nabrat tekutinu a jak po sosnutí naskočí husí kůže, vylezou očí, tak to je to pravé. K tomu kousek špeku, stakan slivovice, a to jsou vitamíny.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]