Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
po výměně radiátorů v bytě mám problém se dvěma radiátory. Tyto 2 radiátory mají na přívodu termostatické hlavice, přívodní trubka je vařící, lze říci že horní polovina radiátoru také, ale spodní polovina radiátoru je sotva vlažná (obě dvě desky, přední i zadní), výstupní trubka z radiátoru vedoucí na zpátečku je také sotva vlažná. Stoupačka i zpátečka je horká (viz. obr). Na vstupech radiátorů jsou termostatické hlavice. Zkusil jsem jednu kompletně sundat, aby vůbec neškrtila, stejně tak jsem zkusil i vyšroubovat vnitřtní plastový kroužek s čísly (zřejmě pro doregulování term. ventilu), ale vše nemělo žádný efekt. Na vývodu radiátoru jsou také ventily, které jsou úplně otevřené.
Radiátory jsou odvzdušněné.
Takto mě zlobí jen 2 radiátory. Další 2 radiátory v bytě (na jiné větvy, než ta co je na obr.) nemají na vstupu term. hlavice a topí na plno po celé ploše.
Nemátě nekdo nějaký nápad?
Díky
Zkusím odpovědět všem najednou
Ano, tak jak je to na obrázku, tak je spojena stoupačka, se zpátečkou. Kdysi bylo počítání s vytápěním i půdního bytu, takže je takto potrubí zakončené na půdě a na vršku je pouze odvzdušňovací ventil.
Takhle to topi od zacatku? Ja bych ten okruh prerusil ventilem a nebo spis zrusil uplne a ty trubky zakoncil ventilama. Ted si voda proste jede dokola a do radiatoru nema duvod se poradne dostavat.
Za dalsi, v radiatoru ma byt tzv. tepelny spad, coz je rozdil mezi privodem a zpateckou, ktery se nastavuje pri vyvazovani soustavy a mel by byt 20°.
No když tak nad tím přemýšlím, tak máte pravdu. Stoupačka i zpátečka je vařící, ale voda se tam asi jen tak točí dokola díky tomu propojení na půdě. Do radiátorů nemá asi potřebu vstupovat. Poptám se topenáře co na to řekne. Při výměně radiátorů mě nenapadlo ho na to upozornit.
Díky
já jsem řešil skoro to samé a nakonec stačilo na doporučení vyčistit takové to drátěné sítko jako filtr u čerpadla ,jestli ho máte v okruhu
Koukal jsem na čerpadlo v kotli a žádné sítko jsem tam neviděl. Mimo kotel také žádné nevidím. Jinde jsem se dočetl o podobném problému a byl způsoben nedostatečným oběhem vody v soustavě -> zanesením toho sítka, nebo nějaké trubky. Podívám se ještě jednou pořádně, jestli nějaké sítko neobjevím.
Díky
Podle předešlých příspěvků docházím k závěru , že máte uzavřený topný systém s uzavřenou expanzkou a nuceným oběhem - čerpadlem. Pak skutečně bude nejpravděpodobnější závadou , propojení stoupaček , bez možnosti jeho uzavření , jak uvádíte na přiloženém náčrtu . Proudící topné médium v trubkách , prostřednictvím čerpadla, vždy snadněji proudí místem menšího odporu . To je právě to propojení na půdě proto , že ventily na radiátorech mají zcela určitě větší odpor proti proudění než ono propojení. Řešení zavzdušněním uvedeného propojení by sice fungovalo , ale je velmi obtížné v uzavřeném systému nastavit správné množství vody , vzduchu a jeho tlaku , tak aby míra zavzdušnění splňovala zamýšlenou funkci _ zvýšení odporu proti proudění a tím zamezení koloběhu vody tímto zavzdušněným místem. miro
Vubec to neni obtizne, proste odpustim vodu, necham tam vrskem nasat vzduch, pak dopustim vodu a odvzdusnim jenom ty radiatory a v trubkach na pudu necham vzduch.
doplněno 07.01.12 14:40:To bylo pro mira, pak teprve jsem si docetl prisvevky az do konce a jak je videt, taky to tak tazatel udelal.
Asi to uz opravdu potrebuje jenom dostelovat.
Pane "pecenkav " v podstatě jsme ve shodě . Ale obtížnost naplnit systém tak , aby vodní sloupec dosahoval 1 m nad nejvýše umístěný radiátor , jak uvádí tazatel , nelze spolehlivě zajistit a to by mohlo způsobovat opět potíže. Leda , že by se do stoupačky v této výšce nainstaloval , třeba odvzdušnovací ventil ,( nebo prostě potrubí vyvrtat , vyřezat závit a utěsnit příslušným šroubem s těsněním (stačil by šroub M6 ), kterým by se výška hladiny dala kontrolovat i upravovat. miro
Nemas pravdu, staci, kdyz ve studenem stavu bude mit vodu tesne nad uroven vrchniho T u nejvyssiho radiatoru, takze napustit vodu, odvzdusnit radiatory a pak teprve dotlakovat, tim se stlaci ten vzduch a hladina se zvedne nad T a nemusim hlidat nejaky metr nad radiator.
Přeji krásnou neděli.
I tak to lze řešit p. "pecenkav" , ale je zde nebezpečí zavzdušnění . Prakticky malý únik vody , kdekoliv v systému , způsobí zavzdušnění horního radiátoru , případně i tehdy , klesne-li teplota vody pod teplotu , kterou měla v okamžiku nastavení. V trubkách je poměrně malé množství vody a tudíž při změnách teploty , bude její hladina značně kolísat. Nechápu také z jakých důvodů by se měla dotlakováním vzduchu zvýšit hladina vody v potrubí. Vždyť vzduch je lehčí než voda , zdržuje se tedy nad vodou a tlačí ji dolů - nehledě na to že voda je nestlačitelná , tedy nemění svůj objem v závislosti na tlaku. Pokud máte na mysli dotlakovat dopuštěním vody a tím stlačení vzduchu nad hladinou , zajímalo by mně , o kolik zvýšit tlak dopuštěním vody , abych jej nedotlakoval tak , že voda vystoupá až k vrcholu toho problematického propojení stoupaček. V tom vidím pochybnosti . Zda-li se podaří vámi popsaných způsobem v amatérských podmínkách , dosáhnout optimálního nastavení. miro
Tak za 1. nebezpeci zavzdusneni neni, maly unik vody je pro me uz zavada a ta se musi hned odstranit, takze to tvoje nebezpeci zavzdusneni je pro me spis upozorneni na zavadu
2.teplota nemuze klesnout pod teplotu v okamziku nastaveni, protoze sem psal, ze se to ma delat ve studenem stavu, takze hladina muze jenom stoupat ohrevem
3.nikdo nepsal nic o dotlakovani vzduchu, ale o dotlakovani systemu, coz se dela jedine dopustenim vody, cimz se logicky zvedne hladina vody
4.staci po odvzdusneni nejhorejsiho radiatoru zvednout tlak dopustenim vody o 0,05 baru a mam jistotu, ze to horni T je pod vodou, nepotrebuju mit vodu az k tomu problematickemu propojeni stoupacek, to sme prece potrebovali nechat zavzdusnene
a nakonec za 5.jelikoz nemas ani poneti o topenarine a navic nechapes vubec fyzikalni procesy v topeni a ani nemas tuseni, jak by se mel system napoustet a tlakovat a jak se pak taky chova a taky proto, ze se to podle tazatele v podstate uz vyresilo, tak uz nema smysl dal s tebou tady debatovat.
I já končím tuto debatu touto připomínkou. K bodu 2. -budeme-li napouštět vodu při její momentální teplotě npř. 15°C je reálné , v zimě když nebudeme topit , aby teplota vody v systému klesla pod tuto původní teplotu ( 15°C)? Já si myslím , že ano. K bodu 3.-nejsem si jist , že ve všech případech bude stačit dotlakování systému jen dopuštěním vody? Třeba v případě když je nutno vyměnit netěsnící ventil který slouží ke kontrole a doplnění (natlačování) vzduchu . K bodu č.4 - těžko v amatérských podmínkách spolehlivě na stupnici tlakoměru odečtu 0,05 bar = výšce vodního sloupce cca 0,5 m - pokud dobře počítám. To je příliš málo , aby při poměrně malém průřezu potrubí (0,5" ) vzhledem k celkovému objemu vody v systému , hladina při ochlazeni , nedo ohřátí , znatelně nekolísala ve stoupačkách. K bodu 5. - Problém se sice vyřešil , ale stále nevíme jak spolehlivě , můžeme závadu odstranit a jak postupovat , abychom v budoucnu při podobné situací správně a se znalostí věci reagovali. Miro . - Těším se na debatu u jiného problému.
Tak i já jako tazatel, bych rád ukončil tuto debatu.
Na příčinu problému jsem díky Vám všem přišel a udržením vzduchu v problematickém potrubí jej provizorně vyřešil.
Spolehlivě závadu odstraním tím, že problematické potrubí se na půdě přeruší. Poté půjde topný systém na plno napustit a natlakovat.
Moc děkuji za věcnou připomínku p. "des" , pokud patříla mně. Nezávidím Vám přesvědčení , že nikdy , nikdo nic neví a nemůže vědět co to udělá. Pokud se týká plagiátorství tak jsem měl v úmyslu jen podpořit Váš závěr a důkazem jej dokázat. Pokud i zde máte dojem , že jsem sympatie a přízeň účestníků této diskuse nasměrovat na sebe , moje lítost ještě posiluje . Přijemný den - miro
Tak slavím částečný úspěch. Uzavřel jsem všechny ventily na radiátorech. Na propojení na půdě jsem otevřel odvzdušňovací ventil a upustil tak 2 kýbly vody. Na půdě se do potrubí nasál vzduch. Po uzavření odvzdušňovacího ventilu jsem topný systém zase napustil vodou na potřebný tlak. Po otevření ventilů na všech radiátorech jsem spustil kotel, odvzdušnil všechny radiátory a čekal zda akce pomohla.
Po čase jsem zjistil, že v problematické stoupačce bylo moc vzduchu, takže jsem trochu upustil, abych dostal hladinu vody cca. metr nad připojení radiátorů, ale abych stále udržel problematické trubky "rozpojené" vzduchem.
Určitě radiátory začaly topit o poznání lépe. Poslední drobnost, kterou musím pořešit je jejich doregulování. Radiátor vlevo (který je připojen níže na dané větvy) topí krásně. Radiátor vpravo topí tak o 20% méně, což je myslím způsobeno tím, že je připojen nad radiátorem vlevo a voda protéká spíše tím radiátorem vlevo.
To už si zkusím poladit přivřením termostatické hlavice, nebo výstupního ventilu.
Zároveň jsem objevil na potrubí u kotle zmiňovaná sítka, která bylo trošku zanesená, takže jsem je vyčistil.
Myslím, že po fyzickém přerušení potrubí a namontování ventilů na konce trubek, bude vše v pořádku.
Díky za rady
je to normální jev!
to že vám topí jen horní polovina "znamená že by vám stačily teoreticky menší radiatory"
termoventily více tepla prot¨stě nepustí, jsou nastaven y z výroby na cca 21°C, takže telota okolo ventilu je těch 21°C a prostě se ventily "zavřou", tak nějak mi to bylo vysvětleno topenářem
To ti bylo vysvetleno dost spatne, 21° je malo, to by byla v byte zima, musi jit nastavit az nejakych 25°, jinak bys mel pravdu za predpokladu, ze by se do radiatoru dostavalo dostatecne mnozstvi vody ze stoupacky proudenim a ne jenom zaplnenim a ze by byl radiator naopak moc maly a nestacil by jeho vykon na vytopeni prostoru, tim by teplo predal do prostoru a do zpatecky uz by se zadne teplo nevracelo.
OK, jenomže topenář zepomenul také říct, že je to teplota u TRV který je zřejmě u radiátoru a ne v místosti, třeba na protější straně (nebo tam kde se zdržujeme, z normy se měří uprostřed ...), to je třeba měřit a podle toho nastavit TRV. TRV se nastavují od do, nelze bez zásahu úplně uzavřít. Pak instalovat TRV s dálkovým čidlem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.