Nejste přihlášen/a.
Potřeboval bych v podkroví posunout výstup kabelu v sádrokartonu o nějakých 20-30 centimetrů - kdybych svítidlo umístil na současné místo, tak neotevřu dveře od skříně. Podle projektu by nad SDK měla být parotěsná fólie, nějaký rošt, Orsil a nad tím pochozí prkenný záklop půdy. Jak na to? Mám rozebírat strop zeshora, nebo mám zespodu udělat drážku a zatmelit? Nebo nějaká ekvilibristika gynekologickým náčiním?
Jak bylo napsano vyriznout, svorka a zetmelit hm, diky svorce pekna hovadina a za to bych ruce urazel.
Mrkni spise na jiny druh svetla napr. na nejake rampe, kde se bude moci pripojit na kraj ci nizke, neco jako svetelna nika
Pokud nebude vyhnuti, dej sem foto a dokonce se me vice zamlouva varianta oddelani par prken, nazvednuti izolace a vrtnou dle potreby, pak parotesne utesnit. Jen bych to resil bez svorkovym (krabice apod.) napojenim, pripadne pres acidurku.
No zatím tam máme akorát objímku na kabelu, který je dost dlouhý na to, aby kdyby se ho podařilo nějak prostrčit, tak nejsou svorky a podobné věci vůbec potřeba. Asi to zkusím zeshora, pokud to nepůjde, tak nějakou větší dírou zespodu...
Popřemýšlejte také nad vestavěnými světly, takzvanými "bodovkami".
Pro světlo vyříznete díru o průměru aso 6cm (dle druhu svítidla) a světlo zapustíte do podhledu, takže skříň jistě nebude problém otevřít. Pokud budete chtít světlo přemístit, připraveným otvorem na novém místě lze při troše štěstí a šikovnosti přetáhnout původní drát k novému světlu.
Pokud budete trvat na původním světlu, můžete v novém místě do SDK vyříznout otvor menší než svítidlo a tím (jak říkáte gynekologicky) kablík vytáhnout.
Samozřejmě záleží na tom, odkud je drát veden, jestli bude stačit jeho původní délka...
hope
ono kdyby mezi paroteskou a SDK byla mezera bylo by to o mnoho lepsi
bodovky lze mit i na nizkourovnovem svetle tj. neni nutne zapusteni, pokud je folie SDK bez doporucene mezery a pouzije se bodovka (zapustena do SDK) paroteska nad i kolem se zacne tavit (a urcite nebude tak volna aby sla nazvednout), leda, za by se pouzily ledky bez vlastniho zdroje, plati pro taveni
jinak by se to muselo cele predelat, dat bodovky s ochranym krytem, ktery bude zasahovat pres parotesku az do izolace, zde je nutne parotesne napojeni krytu a folie, ale reseni to je a i elegantni.
Standom, parotěska je pouze podle projektu, kdoví jak to tam vypadá...
Jinak naprosto souhlasím, dával jsem to zatím jako námět na přemýšlení, jako jednu z možností...
hope, to je pravda skutecnost muze byt jina, ja jsem chtel take davat bodovky a dokonce jsem mel v planu pod parotesku na stavajici rost udelat dalsi a pak SDK a muzu rict, ze diky teplotam jsem na parotesku dal SDK a znovu rost + SDK, takze mam volny prostor a stejne nakonec dam nizkourovnove svetlo nebo bodovky, ale nezapustne, nakonec mam tento prostor vyuzity pro tazeni kabelu tj. bez zasahu do folie.
jen pro zajimavost jsem zkousel kdy zacne folie mizet
50W = 1cm od patice
35W = az pri styku
25W = vypada, ze v pohode
OKI, takže v případě že tam parofólie bude tak jak je v projektu, udělám víc děr a dám tam pětadvacítky.
Ale vážně, asi bych to tak opravdu řešil - nebudu řezat skříň a více bodovek rozumně rozmístěných v podhledu vypadá docela dost dobře!
hope, o tom asi zadna, take bych to projel az na izolaci a udelal parotesne utesneni
ja porad muzu dat bodovky, zatim mam jen zarovky na kablech a klidne muzu vrtnout a dat bodovek kolik chci
pridavam nejake foto, treba to bude i inspiracka pro tazatele:
O 30 cm posuneš kabel jednoduše.Ostrým nožem vyřízneš do sádrokartonu drážku,opatrně,abys neproříznul spodní vrstvu.Pokud jde jen o svítidlo,stačí k propojení kablík o minimální tloušťce a svorka na spojení přidaného kablíku.Kablík do drážky přilep akrylovým lepidlem.Závěs svítidla přišroubuj k nejbližšímu profilu.
JABRAKA
Původní otázka zněla,pokud se nemýlím,posunutí visícího svítidla o 20 - 30 cm.Tak proč do toho investovat 20 tisíc za předělávku stropu?
JABRAKA
to ludak. Nač jitříte vášně? Úroveň JB příspěvků známe všichni a dle mého názoru právě JB rád napadá ostatní.
JABRAKO, máte pravdu, původní dotaz byl pouze o přesunu. Ale Vy jste nikdy zezažil, že bylo tazateli nabídnuto jiné řešení problému, které jeho samotného nenapadlo a s kterým byl nakonec velmi spokojen?!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.