Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci se odpojit od plynu a využívat pouze elektřinu. Vím, že to musím nahlásit na plynárnách a oni mi odpojí plynoměr. V bytě v kuchyni mám však trubku, která vede z šachtice k plynovému sporáku. Této trubky bych se rád zbavil. Je to možné uřezat a nějakým způsobem zaslepit? Díky předem za rady.
Pokud trvale zrušíte odběr plynu, plynaři Vám odeberou plynoměr a původní přívod k plynoměru zaslepí. Vedení mezi plynoměrem a (původními) spotřebiči můžete zlikvidovat.
Takže můžu vzít flexu a tu trubku u zdi uřezat a pro jistotu ještě nějak zaslepit? Nemůže být v trubce ještě trocha plynu? Nebo to raději nechat odborníkovi?
proč zaslepit? na druhém konci bude trubka otevřená? odstranil jsem trubku celou.šla v pohodě rozerbrat. a to byla stará cca 50 let...
doplněno 03.01.12 22:39:jeden konec u spotřebiče (sporák), druhý konec u plynoměru. ten vám po odhlášení plynu odpojí a odnesou. uzavřou ventil u přívodu plynu k plynoměru a zaslepí.
ano, starou trubku od plynoměru ke spotřebiči jsem kompletně rozebral a odstranil.
Na druhém konci by měla být uzavřená, ale pro klidné spaní bych to chtěl nějakým způsobem uzavřít. Takže jste ji rozebral od kuchyně až po šachtici?
Až plynaři odnesou plynoměr, nechají trubku ke spotřebičům otevřenou, není důvod ji zaslepovat, možná to bude pár dní trošku smrdět, už jsem to viděl zaslepené i kobercovou páskou... Stejné je to i s druhým koncem...
Pokud odpojíte sporák a necháte oba konce otevřené, zbytečky plynu se rozptýlí do vzduchu a je možné bez obav říznout flexou...
Jestli tomu dobře rozumím, tak když odnesou plynoměr, tak to znamená, že odpojí i trubku od přívodu plynu? Myslel jsem si, že to zůstane připojené, jen nějakým způsobem zaplombované.
Pokud trvale zrušíte odběr plynu, odnesou si plynoměr (pro by ho tam nechávali, když ho můžou nainstalovat jinde?) a zaplombují zaslepený přívod, abyste si nemohl plyn bez porušení plomby připojiit sám bez měření a evidence. Výstup z plynoměru dál do bytu řešit nebudou.
Zaslepený plynoměr by Vám ponechali v případě, že byste třeba nezaplatil a důvodně by předpokládali, že budete chtít odběr obnovit...
doplněno 03.01.12 22:49:Až Vám plynoměr odnesou, problém se třeba vyřeší sám - starší bytová jádra bývají občas v takovém stavu, že ta roura drží pouze na plynoměru a na sporáku. Pokud ji na obou koncích odpojíte, upadne sama...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.