Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci se zeptat jestli mi někdo poradí. Jak je možné, že se plíseň objevuje v bytě, který je ve 2.NP. Pokud by se objevovala v přízemí, pochopila bych, že by to mohlo být od zemní vlhkosti nebo v posledním patře by to mohlo být způsobeno třeba zatékáním střechou. Jedná se o krajní byt v bytovém domě. Okap neteče, je nový a fasáda z venčí je suchá. Navíc dům je celý podříznutý
Pravdu má jedině strýc v příspěvku v 10:19 (Proč se neobjeví celá diskuze, abych nemusel otvírat další okno) V prostoru za kuchyňskou linkou neproudí vzduch a tudíž nemůže ohřívat stěnu. @
litlemouse píše, že je to v rohu. Samozřejm, ža se plísně objevují v rohu, tam neproudí vzduch. Teplota povrch stěny je pod rosným bodem a vlhne zeď. Jediné řešení je buď zateplit zvenku, nebo zevnitř zajistit dostatek přístupu vzduchu do rohu. Jak to technicky vyřešit? Musí myška poslat fotky, jak je to tam udělané.Jinak se plísní nezbaví.
Mimo dotaz, nedá se zaškrtnout varianta "úplně blbá odpoveď"?
Děkuju za odpověď. Ale k tomu "mimo dotaz". Ne nebudu zaškrtávat "úplně blbá odpověď". Já jsem vděčná za každou radu.
Myško,technické řešení by tu bylo,malý elektrický ventilátor za skříňky,který by, hlavně v zimě ,provětrával ten uzavřený prostor.Předtím celou zeď postříkat Savem a natřít nátěrem s protiplísňovým účinkem.
JABRAKA
Zkuste popsat místo, kde se plíseň objevuje - místnost, stěna, podlaha, strop, zda stále či jen nyní, co se oproti minulosti změnilo atd.
Plíseň je v kuchyni za kuchyňskou linkou na stěně. Linka je nyní odtažená. Paní co má tanto problém tvrdí, že větrá a topí. Abych to upřesnila, požádala mě o radu a já zjišťuju. Dále má vlhý roh v místnosti. Jen nerozumím tomu, že v patře se objeví vlhkost, když topí a větrá. Většinou jsem se setkala s takovým problémem v nevětraných a nevytápěných bytech.
Ještě podrobněji. Stěna za kuchyňskou linkou sousedí s čím? Vlhký roh místnosti je kde? U stropu, podlahy či mezi těmito body? Fotka by nešla? Jak to vypadá s květinami?
Stěna za kuchyňskou linkou nesousedí s ničím. Je to obvodová zeď a vlhký roh je na té samé stěně. A vlhký je u podlahy. Fotku bohužel poslat nemůžu, protože se nejedná o můj byt. Květin v kuchyni moc nemají.
Obvodová zeď může být prvním ukazatelem, téměř jistě dochází ke kondenzaci. Dům jistě není z venkovní strany zateplen, že? Vzhledem k tomu, že za linkou není šance k proudění vzduchu, tvoří se tam logicky plíseň...
Ne, dům zateplen není a není ani možnost zateplení. Minulý rok se dělala nová fasáda a protože se jedná o větší bytový dům, byla poměrně nákladná. Nehledě na to, že tento dům je poměrně starý a fasáda má hodně architektonických prvků ( propracované římsy, atd...). Jaké mě poradíte tedy řešení, pokud tato situace řešení má? Nebo paní nezbývá nic jiného, než topit, větrat, topit, větrat,... a vysoušet zeď?
Pak je to opravdu kondenzací par na chladné stěně. Řešením by možná bylo zbavení linky uzavřeného soklu, který asi má, místo toho volit nožičky. Současně by bylo dobré, aby za skřínkami byla po celé délce mezera. Současné linky jsou tvořeny skřínkami, jejichž hloubka je obvykle o deset dvanáct centimetrů menší než je šířka pracovní desky. Toto by do jisté míry zaručovalo určitou cirkulaci vzduchu a omezení vlhkosti. Současně by asi bylo užitečné místnost vybavit odsavačem par. Pokud budete realizovat nějakou změnu, nezapomeňte ošetřit místa s plísní!
Tento problém je zcela běžný i v bytech kde se větrá.Situaci ještě zhoršuje použití plastových oken.tam,kde je nábytek velmi blízko stěnám,se vytváří mikroklima,pro plísně přímo stvořené.Většinou jde o stěny venkovní,obvodové.Kondenzace vody je velmi intenzivní.Odstraní se to jen venkovní izolací domu.
JABRAKA.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.