Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
v RD v horním patře máme dva radiátory (pravděpodobně ke stoupačce napojené nějakým T-kusem). Problematický radiátor (na pravé větvi) má odvzdušňovací ventil a je vyspádovaný (je výše než radiátor na levé větvi). Celý systém jsem několikrát odvzdušňoval a dokonce pan topenář odšrouboval radiátor na šroubení u ventilu (což byla dost velká sebevražda, protože pak to našrobouvat zpátky a dát tam nové těsnění, to byl doslova horor). Kotel je nový (prosinec 2011), kondenzační Viessmann. Barometr na něm ukazuje tlak v soustavě cca 1,2 bar. Radiátory jsou staré, žebrové, litinové. V přízemí je topení bez problémů.
Mám podezření na ucpanou trubku (právě v tom téčku mezi radiátory), ale jsem laik a proto se obracím na vás, odborníky.
Proč tedy radiátor na pravé větvi netopí? Jak to zařídit, aby topil? Zkoušel jsem systém "vyburcovat" tím, že jsem topil na vysokou teplotu (třeba 26 stupňů) a někdy se povedlo, že pravý radiátor začal mírně topit. V současné době už bohužel nefunguje ani toto opatření. Existuje nějaký způsob, jak trubky "profouknout" a pročistit od případných nánosů nečistot?
Prosím tedy o radu, nápady, nejlépe rovnou řešení
Děkuji!
Co to udělá při zavřeném levém radiátoru?O zanesení horních radiátorů,respekt.trubek nánosem vod.kamene se asi nedá hovořit,pokud by trubka nebyla ucpána nějakým kusem čehokoliv.
Jeste by to chtelo vedet, kam to je vyspadovany, jestli nahodou nehoni vzduch ke stoupacce a pak jestli tam neni nekde moznost tvorby vzduchoveho pytle a jak je rozvod stary, jestli to nekdy topilo normalne.
Pan topenář na to kouknul zkušeným okem a konstatoval, že spád je dobrý (odvzdušňovák je vpravo, pravá strana je výše). Rozvod je starý, tipuju 15 let a více. Normálně to topilo předtím se starým plynovým kotlem (tzn. vysokoteplotní systém).
Topení je na čerpadlo,nebo je to samotíž?Pokud jede čerpadlo a netopí to,je ucpaný filtr.Nebo otevřený obtok.
Jaky je tam ventil, na radiatoru, muze byt pricpany sajrajtem, co takhle poslat fotku, kde by byl videt cely radiator vcetne zakonceni ty stoupacky a odbocky do toho radiatoru?
Přikládám foto. Stoupačka je bohužel ve zdi, je vidět pouze kousek přívodní trubky ve vyhlodané zdi (což byl výsledek rozšroubování a hororového sešroubování ve snaze pana topenáře odvzdušnit to na přívodu),
Pokud topení nemá odvzdušňovák, nouzově lze radiátor odvzdušnit povolením převlečné matky (viz obr.) a není k tomu třeba bourat zeď, ovšem Váš "PAN" topenář pravděpodobně má jiné metody své práce.
Pokud problém přetrvává, asi bude třeba vypustit systém, odpojit nefunkční radiátor a začít řešit průchodnost přívodní a odvodní roury...
Radiátor odvzdušňovák má (čtěte pozorně můj původní příspěvěk, prosím), ale klasické odvzdušňování nepomáhalo, proto se můj pan topenář (mimochodem velice dobrý a spolehlivý člověk) rozhodl pro přesně tu variantu, kterou popisujete (znovu prosím, čtěte pozorně můj původní příspěvek) - tedy odvzdušnění na převlečné matici. Jak už jsem tady několikrát psal, našroubovat to zpátky byl děs, zápasili jsme s tím oba asi hodinu. Kousek vyhlodané zdi mě vůbec nemrzí - jsem rád, že se to podařilo sešroubovat a že to nekape!)
Vámi navrhovanou variantu si nechám až na jaro/léto, kdy máme v plánu rozkopat celý dům, takže to vemem jedním šmahem i s topením. Momentálně hledám rychlé, nenáročné, málo pracné a dostatečně účinné řešení, jak vytopit místnost tímto radiátorem po tuto zimu. Díky.
Vůbec se nechci jakkolik profesně dotknout Vašeho osobního topenáře, ale pokud povolím odvzdušňovák či přívodní šroubení, mělo by něco unikat. Pokud uniká vzduch, tak odvzdušňuji. Pokud uniká voda, mám odvzdušněno. Pokud mám odvzdušněno a radiátor netopí, je ucpaná trubka. Přívod nebo zpátečka, výsledek je totožný. Netřeba sekat do zdi, netřeba zcela odšroubovávat kohout od radiátoru. Pokud povolím a neuniká nic, nemám tlak. Pokud jinde tlak je, tak jsou ucpané OBĚ trubky, tedy přívod i zpátečka. Jen čistá logika a fyzikální zákony. Hezký den...
Když nevíš že je u čerpadla filtr a že se zanáší,tak máš problém.Stačí ten filtr vyčistit.Pokud se nečistil po dobu existence topení,tak se ani nedivím.Tvoje odpověď to naznačuje.
doplněno 04.01.12 10:52:pecenko,tobě se divím žes na ten fór o zacpání kohoutu skočil,zamysli se.
doplněno 04.01.12 11:18:#netopí+radiátor
des-kdyby měl zanesenej filtr u čerpadla tak mu nepůjde většina radátorů.Takže filtr to není na 100%.
doplněno 04.01.12 20:14:A dokonce je pán háklivej na jinej názor.
To, že je u čerpadla filtr a že filtry se ze své podstaty zanášejí, to opravdu vím, vážený pane . Udivila mě jen logika vašich úvah, když jsem jasně napsal, že v celém domě radiátory normálně topí, avšak pouze ten jediný ne. Vaše TZNuOČ (teorie zaneseného filtru u oběhového čerpadla) tedy nemá pevnou půdu pod nohama a bortí se.
V každém případě vám děkuji za snahu mi pomoct s řešením problému.
doplněno 04.01.12 21:01:*odpověď na des
Není to logikou mých úvah,ale praxe,protože jste to ani nezkusil.je to mlácení prázdné slámy a moje zbytečné úsilí,takže -vaše věc.Je mi to naprosto jedno.
doplněno 04.01.12 21:04:PTMP.
Jaká je pravděpodobnost, že by u úplně nového kotle byl zanesený filtr čerpadla a zároveň, že by topily všechny radiátory v domě kromě jednoho? Podle mě dosti nízká, ne-li mizivá. Ale samozřejmě můžete mít pravdu - na světě se dějí i věci, které logiku naprosto postrádají.
desi, prave ze uz sem zazil kohouty zaneseny kouskem konopi a pak se to uz zalepilo tim jemnym sajrajtem. Zase na tvoji myslenku s tim filtrem je dost divny, ze by mu netopilo jenom jedno teleso, vetsinou uz pak nejde pulka baraku. Na to by stacilo vsechny ostatni pozavirat a tim by mel uz byt dostatek vody pro to jedno, pokud by to nestacilo, tak bych fakt hledal v privodech k telesu, to meli s tim topenarem rovnou vyzkouset, kdyz uz ho meli sundany.Pri odvzdusnovani jim mohla voda dotykat prave treba jenom zpateckou a tak by klidne moh byt bordel v kohoutu.
Je otevřený ventil,? Otázka není tak blbá jak vypadá. V minulém bytě jsem měl radiátory , které měly ventily otevíratelné ve skocích- otevřel -li se úplně doleva nadoraz, bylo možné sejmout vrchní kryt-hlavici přeskočit pootočením o pár stupňů doleva zarážku uvnitř ventilu , nasadit a znovu točit o 360 st. doleva, a pak znovu. Pak každý věděl kulový, jak je který otevřený, ale když se na tohle přijde, jde to vyladit.
Minulou zimu to normálně jelo, s ventilem jsme přes léto nemanipulovali. Navíc jsou to ty klasické prastaré ventily (s černým kolečkem). Dovolím si tedy konstatovat ano, ventil je otevřený
To je mi divný. Sám bych rád věděl kde je zakopanej pes. Má čerpadlo nějakou regulaci výkonu? A když uzavřete všechny radiátory kromě tohoto, pořád nic? S tím zanešením filtru, nebo čehokoliv jiného, to není nepravděpodobné. Právě zhledem k faktu že byl měněn kotel.
(PS, Když mi dělali topení tak sem si přes námitky že je to zbytečné prosadil před čerpadlem filtr. No a po půl roce ho ze zvědavosti otevřel, a byly v něm zachycené návarky, takové ty kuličky od svařování.)
Čerpadlo je nastaveno na rychlost II., což je ta nejvyšší. Další modulace již (podle servisního technika) není možná. Když zavřu radiátor na levé větvi stupačky, tak je pravý radiátor vlažný. Všechny radiátory zavřít nemůžu (ventily jsou staré a nedá se s nima točit, nechci na to sahat, ať se to nerozsype úplně a my tady pak nezmrzneme).
Jak jsem psal v původním dotazu, taky jsem podezíral z problému právě nějaký nános v trubkách (po montáži nového kotle). Filtr u čerpadla bych asi vyloučil (to by netopilo pořádně nic, kdyby byl zanesený). Asi nejpravděpodobnější se prozatím zdá teorie vzduchového pytle kdesi v téčku mezi radiátory. Ne a ne ji dostat ven, mrchu.
doplněno 04.01.12 23:08:mrcha = vzduchová bublina
Uzavírám téma s tím, že radiátor se, nevím proč, celkem umoudřil. Pomohlo téměř úplné zavření jeho dvojčete na levé větvi (přičemž dvojče i přesto stále topí! - wtf?!) a několikeré zoufalé odvzdušňování, přičemž nikdy jsem nezaznamenal žádný vzduch, takže jsem vlastně jen odpouštěl vodu.
Děkuji všem za pomoc!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.