Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik stupňů má být v plynovém kotli

Od: kocourovec* odpovědí: 20 změna:

Chtěla bych se zeptat, kolik stupňů by mělo být nastaveno v plynovém kotli, který mám ve sklepě, vytápím byt 3+1 (dost velkých). Je to plynový kotel BAXI. Slyším rady od každého jiné. Děkuji.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ahasver4*
hodnocení

2x

Vy nemáte manuál?Třeba tady se dozvíte co Vás zajímá.. baxi.sk/...

doplněno 03.01.12 11:33:

Ale já nenastavuji teplotu na kotli,nýbrž na čidle v bytě.Ať se kotel stará sám,jakou na to potřebuje vyvinout teplotu...:)

doplněno 03.01.12 11:48:

:)martincakl,upřímně,já na nějakou křivku kašlu,sevisák při montáži řekl,že regulovat to mám na čidle a tak to dělám.Kotel maká jak má a já su spokojený...

doplněno 03.01.12 11:59:

Jsem rád,že mi neberete moji volbu.:)Tazatel dostal odkaz na příručku výrobce,tak snad se dočte vše co potřebuje..

doplněno 03.01.12 13:35:

Tak jsme se konečně dostali k tomu,že moje odpověď je nepřesná a zavádějící.To stačilo napsat hned a mohli jsme si tuto diskuzi odpustit.Admin to stejně nemá rád..:)

martincakl,upřímně,já na nějakou křivku kašlu,sevisák při montáži řekl,že regulovat to mám na čidle a tak to dělám.Kotel maká jak má a já su spokojený...

To chápu...ale to neznamená že je to tak dobře..a že to tak má být...

Při správném a přesném nastavení ekvitermní křivky by jste třeba mohl dosáhnout dalších úspor ve spotřebě plynu..neříkám že v řádu desítek procent...to jistě ne, ale nějaká koruna dolů by to jistě byla. Třeba to pro Vás ale není tak důležité..a jste rád že máte teplo, to je samozřejmě Vaše volba...a já Vám ji neberu.

Jen opět opakuji, že to není z technického hlediska optimální...

doplněno 03.01.12 12:28: Jsem rád,že mi neberete moji volbu.
Proč bych to dělal...to je Vaše věc. Jen jako technik a projektant nemám rád nepřesné a zavádějící odpovědi..
Tazatel dostal odkaz na příručku výrobce,tak snad se dočte vše co potřebuje..
To ano, ale vypadá to že se jedná o ženu...a jedna věc je přečíst si příručku...ale druhá a podstatnější je ji pochopit..(to nemyslím na
ženy nijak urážlivě, nastavení topného systému nechápe ani většina mužů o čemž se tady přesvědčuji téměř denně).
Mimo to je precizní nastavení topného systému záležitost na delší čas i pro člověka který tomu rozumí...a laik na to nemá většinou
náladu...ani potřebné znalosti souvislostí.
kocourovec*
hodnocení

Jako žena jsem se vůbec neurazila, já myslím, že tomu nerozumí ani někteří muži, nikdo nerozumí všemu. (můj exmanžel např. nevěděl skoro nic:)). Já mluvila se sousedy, jeden řekl 60 st. stačí, druhý řekl: určitě přes 70 st. Plynař, co mně to dělal nebere telefon, no nic, mrknu se do té příručky, díky.

Ono to také prostě říct obecně NELZE...Kdo říká že ano, pak tomu buď nerozumí...nebo lže...ev.obojí..

Pokud máte topnou soustavu dimenzovanou podle "starých" zvyklostí...na spád 90/70stC, pak by teplota topné vody měla být cca 65stC při teplotě venkovního vzduchu 0stC...Pokud máte soustavu dle novějších pravidel např.70/50stC...pak by teplota topné vody měla být přibližně 55stC opět pro venkovní teplotu 0stC.

Problém pro Vás nastává tehdy, pokud Váš kotel není vybaven ekvitermní regulací s nastavitelnou křivkou..., pak by jste totiž v reálu měla tuto teplotu topné vody co jde z kotle měnit dle měnící se venkovní teploty vzduchu...A protože by jste to musela dělat manuálně, tak to za týden stejně přestanete provádět..

Rozumíme si?

doplněno 03.01.12 15:40:

A aby to bylo ještě složitější...tak mnou "doporučené" teploty vycházející z ekvitermních křivek, se musí ještě korigovat dle setrvačnosti otopné soustavy, domu...jeho zateplení atd...a nastavuje se nejen křivka směrem nahoru či dolu od té prvotně určené...ale u některých lepších regulací i její strmost..

To ručně u obyčejné regulace nejste schopna tak jako tak uhlídat..., to by jste u toho kotle musela 24h denně stát..

hendas

DObrý den, dá se určit nějaká universální poloha křivky? Myslím tím krajní body...Nyní jsem nastavil jen od oka -15/55° / +15/25°. Jak se většinou nastavuje? Chápu že teplota otopné vody pro krajní body jsou rozdílné u každé soustavy, ale nějaký základní sklon bych rád určil a pak jen korigoval polohu nahoru a dolů...Díky

Odrazit se můžete od tohoto grafu...pro základní orientaci a nastavení, pak samozřejmě nutno přizpůsobit a korigovat dle konkrétních dalších podmínek:

Kolik stupňů má být v plynovém kotli
hendas

Děkuji. zkusím nastavit a pak tkoušet měnit polohu dle potřeby...popř. nechám měnit polohu křivky automatikou kotle...měl by to umět:)

hendas

Ještě se zeptám, ty šíla u křivek jsou jen konstanty těch křivek, nebo se z těch čísel dá něco blíže určit? :) Díky za info

hendas

oprava:čísla ...

Ta cisla krivek odpovidaji cislum, ktere jsou prednastaveny v ekvitermnim regulaci, zde plati pro Vaillant calorMatic430. U jine regulace mohou byt cisla jina, ale krivky prakticky totozne.
hendas

Aha, díky. U mě se nastavují přímo dva body křivky v elektronice kotle a pak jde navíc ještě omezit maximální teplota topné vody...

Maximalni teplota topne vody jde omezit prakticky u kazdeho kotle. Vy mate tedy moznost nastavovat dvema body i strmost krivky, to je urcite vyhodne a pro provoz soustavy prospesne.

Ať se kotel stará sám,jakou na to potřebuje vyvinout teplotu...

To nemáte tak zcela pravdu...u většiny ekvitermních regulací je nutno křivku upravit dle dalších parametrů...a snad žádná regulace to neumí udělat "sama"...

hm*
hodnocení

1x

Existuje teorie na optimální vytápění (je tu zmíněna), ale často (a asi obvykle) se nepoužívá.

Náš kotel (jeho termostat) je nastaven asi na 80 stupňů, jinak nám teplotu řídí pokojový termostat. Když je doma zima, pokojový termostat kotel zapne a ten topí a jen kdyby teplota vody chtěla přesáhnout 80 C, tak se kotel dočasně vypne kotlovým termostatem. Když doma není zima, je kotel vypnutý. Někdo by mohl namítat, že soustava musí kmitat (výkyvy teplot), ale ne, topení se chová slušně a na těch 80 C se teplota snad dostává jen při největších mrazech.
Topíme určitě stejným způsobem, jako @ahasver .

Je to malinko jinak...teorie a praxe je v tomto pripade dost blizko. To ze spousta zejmena malych otopnych soustav neni nastavena a provozovana optimalne je zpusobeno necim jinym, nez je rozpor teorie vs.praxe. Je to dano proste tim, ze velke soustavy maji sofistikovanejsi regulaxi...stalou obaluhu..a casto take adaptivni software. Male soustavy si provozuje majitel bytu, nebo domu, kterym muze byt lekar, zednik, veterinar..ekonom..A to jsou lide, kteri logicky o problematice nemaji casto ani poneti. Je jim proste teplo..a dal to neresi.
doplněno 04.01.12 19:55: Omlouvam se za preklepy, pisu jen na male klavesnici dotykoveho MT. U PC tech preklepu mam mene...a jeste odpovedi trochu vice rozvadim.

hodnocení

0x

Teplota topné vody by měla bý přesně taková...jaká má být dle ekvitermní křivky pro danou venkovní teplotu...korigovanou nahoru či dolu...dle tepelně technického stavu objektu...a dle navrženého teplotního spádu soustavy.

Přesněji to napsat nelze...a proto ani neexistuje žádné přesné číslo, které bych Vám mohl sdělit...

petr123*
hodnocení

0x

Obecná rada asi neexistuje, chce to vyzkoušet. Začal bych někde na polovičním výkonu a pokud by to nestačilo pro příjemnou pohodu v bytě, tak postupně přidával.

Navíc nevím jak je to o toho Baxi, ale my máme jednak nastavování teploty na kterou se vytápí voda v kotli a pak ještě nastavování teploty při kterém se pouští oběhové čerpadlo které tu vodu vhání do topení. Kotel pak samozřejmě řídí pokojový termostat aby kotel zbytečně nehořel když je doma dostatečné teplo.

jenda2*
hodnocení

0x

Najít ekonomickou hodnotu teploty vody v kotli a v místnosti na 20°C je veliký problém. Zkoušel jsem u kotle Baxi 1.14 různé nastavování výkonu, výstupní teploty vody a teplotu v místnosti a je to trochu záha. Výkon kotle při snižování nepřináší úsporu. Spíše naopak. Jak se prodlužuje doba ohřevu vody na nastavenou teplotu, spotřeba plynu se zvyšuje. Výkon jsem tedy nechal na 100%. Výstupní teplota vody je v současné venkovní teplotě 1°C +- na 53°C.

Pro obytnou plochu 240m2 a denní teplotu 20,5°C do 21 hod. a pak do 06:00 hod 19°C je denní spotřeba komplech všeho od sporáku, karmy a kotle 12,3 m3 plynu za 24 hod.

A jaké jsou zkušenosti jiných?

Pokud mam radiátory osazeny termohlavici, tak není důvod si lámat hlavu. Nastavím kotel plus minus podle teplotniho spádu

jenda2*
hodnocení

0x
Provedl jsem zatepleni a provozuji kotel Baxi 1.14. Jeste se mi nepovedlo ohrat vystupni vodu na vice jak 48.st. Prostorovy termostat hlida nastaveni na 21st.,kdy vypne kotel. Zateplil jsem i vnitrni skla polykarbonatem 0,75mm a tim jsem odstranil roseni oken.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]