Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zalomený šroub

Od: mili108 odpovědí: 45 změna:

Zdravím,

chtěl jsem vyčistit odpad u vany, ale když jsem chtěl vyšroubit šroub, kterej drží tu spodní rouru s vrchem jak se na něj dává špunt, tak se mi šroub zlomil v závitu. Dá se nějak dosat ven ten zbytek šroubu? Je v umělohmotným závitu.

A nejhorší je, že se ani pod vanu nedostanu. Díky za radu.

45 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

mili 108 jeto z dřevotřísky tak vem přímočarou pilku zvanou šukačku kup si dvířka 30krát 30 omaluj si je v místě kde máš sifon v rohu si udělej díru vrtákem pak tam strč pilku a vyřízni díru,sifon demontuj dej nový, dvířka tam vlep třeba silikonem nebo akrylátem.Jinak deska tam bude pišroubovaná stačí najít šroubky ty vyšroubovat a desku vyndat.

pecenkav*
hodnocení

0x

Tak se tam budes muset dostat, protoze budes menit cely sifon.

moto*

Také si to myslím, nedovedu si dost dobře představit, jak zvrchu odvrtávat zalomený šroub a jak jeho zbytky dolovat a opravovat závit. Domnívám se tedy, že v plastovém dílu sifónu je kovová vložka a v ni je teprve zalomený šroub. Pokud by byl tedy jen v plastu, mohl by se učinit pokus kapat na šroub kyselinu fosforečnou která rozpouští rez a pahýl šroubu se pokusit ještě vytočit. Sám zalomené šrouby doluji celkem běžně, v tomto případě bych asi hned boural.

není rychlejší otevřít dvířka sifon vyhodit a dát novej,než laborovat

moto*

Píše, že se pod vanu nedostane.

mili108
hodnocení

No právě, pod vanu se nedostanu, jinak bych to vyměnil. Kolik jinak může stát nový sifon?

mili108
hodnocení

tak už jsem to zjistil, do padesátky se vejdu, protože stačí ten spodní díl, ale ještě vyřešit jak se dostat pod vanu, protože ten šroub se asi nehne :(

Myslíte, že na to můžu zavolat někoho z byťáku, když to je městský byt?

Pár desítek korun. A pokud tam máte starý "hrncový" syfon, je dobré ho tak jako tak vyměnit za nový. Pod tu vanu se asi budete muset dostat i třeba násilím. Jiná cesta není.

pecenkav*

Proste to prestan resit a zacni bourat, bez toho to stejne neudelas a jestli to byl tvuj napad, zazdit si celou vanu, tak se z toho snad ponaucis.Navic tam asi mas jeste stary sifon tzv.orech a ten se stejne cistit neda. Pokud tam mas nahodou uz novy sifon, tak ten by si pred tim zalomenim mohl proplachnout proudem vody ze sprchove hadice, ted uz mas smulu a bourej.

mili108
hodnocení

přece nemůžu bourat něco, co máme v podnájmu od města, nebo? Nemá to vyřešit bytový podnik, když jsem pouze chtěl vyčistit od vlasů ten vršek a šroub se zalomil? To přece není moje chyba, že to jsou stoletý vany se starýma šroubama...

Nájemce je povinen provádět drobnou údržbu na vlastní náklady. Záleží na tom, jak je ta vana "obezděná". Pokud je to opravdu zděné, už to asi za drobnou údržbu považovat nelze a měl by to zařídit majitel. Ovšem záleží na tom, na koho narazíte.

hodnocení

0x

Nepočítejte s tím, že ten šroub dostanete ven. Není v plastu, je tam zalisovaná kovová vložka. Pokud šrou drží natolik, že se ukroutil při snaze ho povolit, není šance ho vyšroubovat. Snad kdybyste měl zbytek syfonu ve svěráku. Nic jiného, než výměna syfonu asi nepomůže.

lui*
hodnocení

0x

A když už se budete "dobejvat" pod vanu, tak to uděljte inteligentně a udělejte si zrovna i dvířka. Pro příště.

mili108
hodnocení

tady mám fotky:

Zalomený šroub
mili108
hodnocení

můj nápad to nebyl, nevím kterej rusák to stavěl...*nevi*

Zalomený šroub #2

Podle té fotky to nevypadá na zeď, ale na nějakou desku. To by snad neměl být až tak velký problém sundat. Až budete měnit syfon, namázněte závit šroubu vazelínou. Jde pak povolit i po létech.

mili108
hodnocení

ano je to cca 1 sm tlustá dřevotříska, ale stejně to nevypadá, že by chtěla dolů... Řekl bych, že na ní stojí vana, nebo vana stojí sama? Já vím, blbý otázkyy, ale jsem amatér :)

Vana určitě nestojí na dřevotřískové desce. Starší vany měly normální pevné nožičky a mohly být i bez podezdění (u nových už to tak docela neplatí). Tu desku tam museli nějak po usazení vany dodatečně upevnit. Sama by tam jen tak nedržela. Když tam šla upevnit, musí jít i sundat.

doplněno 02.01.12 21:52:

Podle té fotky usuzuji na panelák ze 60 let. Tam je skutečně dřevotřísková deska, která sundat jde. Kdysi jsem to dělal, ale přiznám se, že už si nepamatuju, na čem to tam vlastně drželo. Ale sundat to šlo.

pecenkav*

magdone, kazda vana musi mit nohy i dneska, pokud nema, tak to nekdo odflaknul a nebo setril a nekoupil si je a pak to teprve odflaknul pri montazi.

Já neříkám, že nemá nohy, ale ty jsou tam jen jako pomocné, aby se dala vana vyrovnat a podezdít. Pokud by nebyla podezděná (pokud možno ze všech stran) ty rádobynožičky by váhu plné vany nevydržely..

mili108
hodnocení

no takže tu vanu něco ale musí držet, když říkáte, že ty nožičky by to nevydržely?

Jestli máte vanu starší než nějakých 5 let (+-), tak ta má ještě poctivé pevné nohy.

mili108
hodnocení

no ta vana tu je dobrých 20 let minimálně...

No to je jedno,

k jinému soudku: zítra na byťáku rovnou rozjedu nevyhovující podmínky pro vytápění: Přece není možný abysme vytopili jedním gamatem který máme v obýváku tři místnosti. V ložnici máme 13 stupňů, takže musíme spát i s pětiměsíční dcerou v obýváku při 18 stupních. Myslíte, že by s tím měli něco dělat? A můžu do toho mluvit já, aniž bych byl přihlášenej do tohoto bytu, kterej je napsanej na přítelkyni?

Teoreticky by to měla vyřizovat přítelkyně, ale zase záleží na tom, na koho na byťáku narazíte. V podstatě by jim mohlo být jedno, kdo to oznámí.

pecenkav*

Jestli je to plech, tak vystrihnout nuzkama na plech diru 30 x 30 cm na vanovy dvirka, jestli je to drevo, tak vyriznout to samy primocarou pilkou (sukackou) a jestli to nejses schopnej zvladnout, pak nebudes asi ani umet vymenit ten sifon, bude to opravdu asi ten orech, do tech si lidi takhle posilali ty odpady od umyvadel.

doplněno 02.01.12 21:48:

Nestacim tak rychle psat, ted uz vidim ze to neni plech.

ludak*
hodnocení

0x

Tohle je v tomhle případě nepoužitelné. Do šroubu byste musel napřed vyvertat díru a pak našroubovat vytahovák. To uděláte, když je ten šroub v něčem pevném. Což ovšem není. Zbytek syfonu visí na plastové rouře (cca 1/2 metru dlouhé) a rozhodně není pevně uchycený. Takže bude uhýbat nejen do stran, ale zatlačíte ho i dolů k podlaze. Nejspíš zlomíte vrták.

ludak*

Stačí třeba nějaký pevný háček,nebo provléknout provázek za to jako síto a přidržet přitažené nahoře.Dva lidi by to určitě zvládli

moto*

Vidíte to moc růžově, mrcasili by se s tím ukrutně a nakonec by v tom ten vytahovák stejně zalomili. Mám je v dílně a používám velmi omezeně, vytočí se s ními šroub který v závitu moc nedrží. Pokud se tam urval, většinou zařve i vytahovák. Dirka navíc musí být celkem přesně ve středu a když je malá, tak v ni vytahovák drží tenkým koncem který se ukroutí, tedy spíše ulomí, páč vytahovák je kalený. Když se dirka udělá větší, tak vytahovák zase zbytek šroubu roztahuje do boků a ještě více upevňuje v závitu.

ludak*

Zalomil?A čím se vytahují urvané šrouby třeba na autech?

polulinapermanenta

Na autě se šrouby zalomit prostě nesmí. :) Vyvrtám dírku přesně uprostřed a pak podle závitu a pak projedu závitníkama. Ale tady jde o to, že při vrtání se díky teplu vytaví matička z plastu ven. Tu dřevotřísku drží nejspíš ta spodní lišta.

ludak*

A jak se to teda dělá aby se nezalomil?

moto*

On je totiž zásadní rozdíl, jakým způsobem a z jakého důvodu je šroub urvaný. Pokud jej utrhne nešikovný mechanik a v závitu je volný, vytahovák může zafungovat, pokud se ale šroub ukroutí, protože "zarostl" rezem v závitu, tak vytahovákem nepůjde. Navic v autě mám většinou možnost ještě zbytek šroubu trochu uvolnit, třeba poklepem přes "duršlok" což je v tomto případě nemožné.

Zde je jediná schůdná volba rozšířit otvor a udělat klasicky. Ostatně, několik přispívajících to napsalo také tak jasně.

Dejme tomu, že se Vám to povede (pochybuju). Před opětnou montáží syfonu je nutné důkladně očistit dosedací plochu pro těsnění (zespoda vany) a těsnění, které se při manipulaci se syfonem určitě kamsi pohne, umístit na správné místo (případně vyměnit). Když to neuděláte, poteče Vám voda pd vanu, ani o tom nebudete vědět. Nevymýšlejte tu nesmysli, jediná možnost je, dostat se pod vanu.

doplněno 03.01.12 10:22:

joj, zase hrubka...*hi*

ludak*

Otázka zněla jak vyndat šroub.Tím netvrdím že tam nemá udělat dvířka.To už tu radil každý.Já souhlasím.Jen jsem dal odkaz aby se vědělo že na to vytahování něco je,tak jaké nesmysli.

Ano, otázka zněla jak vyndat šroub. Ovšem je zcela jasné, že to vyndání šroubu je potřeba na to, aby se místo něho dal zašroubovat jiný. Nemyslím, že by tazatel potřeboval ten ulomený šroub vyndat proto, aby si ho pak třeba vystavil ve vitríně.Takže Vaše rada opravdu nemyslná je.

ludak*

Proč by tam pak nemohl dát jiný?

Protože ten původní v podstatě násilím vyndal i s matičkou, původně zalisovanou ve spodní části syfonu, čímž ho nenávratně zničil. Pokud tam není ta matička, není do čeho nový šroub zašroubovat. Takže aby bylo do čeho šroub zašroubovat, musí vyměnit i ten zničený kus syfonu pod vanou. Jenže k tomu se nedostane. Takže jsme tam, kde na začátku*smich*.

ludak*

Jak můžeš vědět že vytrhl tu matičku.Asi víš jak strašně moc tam ten šroub drží.

Cituji, co je napsáno výše:

Ale tady jde o to, že při vrtání se díky teplu vytaví matička z plastu ven

Při tom vrtání se materiál zahřeje a plast změkne, takže se třeby vytáhne šroub i s tou vložkou ven

Kdybyste diskusi četl celou, mohl byste některé své otázky vynechat. A jak tam ten šroub drží vím. Určitě hodně, když se při pokusu o povolení ukroutil.

doplněno 03.01.12 18:21:

Pardon, ten příspěvek, na který jsem odpovídal, že je to nesmysl není výše, ale o něco níže.

moto*

To je jednoznačné, navíc se domnívám, že otvor se dá celkem pohodlně rozšířit směrem dolu, pokud je z nějaké potažené dřevotřísky, tak bych to dělal plátkem do pilky na železo. Práce na pár minut. Z vydolovaného dílu by již šikovný mechanik vydoloval šroub snadno. Případně se dá díl někde určitě sehnat.

hodnocení

0x

Já bych vzal vrtačku a zkusil šroub odvrtat. Při tom vrtání se materiál zahřeje a plast změkne, takže se třeby vytáhne šroub i s tou vložkou ven:))

on je obrej mosaz šroub nebo nerez,když se tam dá nějakej šit zarezne to,většinou to futro bylo mosaz. a šroup též

Fajn, takže když se Vám to povede a vytáhnete šroub i s kovovou vložkou, co budete dělat dál*bzum*? Pod vanou Vám zbyde nepoužitelné torzo syfonu. Do čeho našroubujete nový šroub? Účelem celé akce není získat tu vložku, ale možnost našroubovat nový šroub.

pecenkav*

Jeste bude asi dost dlouho trvat, nez pochopi, ze tam proste ty dvirka byt maji a ze nejsou zbytecny.Pokud se mu to pokusi nejakym zpusobem zbastlit, tak pak za nim ve finale prijde spodni soused ze mu kape na hlavu, protoze tema pokusama cely pripojeni sifonu do odpadu rozhybe, urcite to bude jeste lepeny, po tech letech i guma v prevlecne matce ztvrdla a tak se mu muze stat, ze mu ten sifon i spadne z ty trubky a stejne nakonec bude muset tu diru udelat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma vytahovák šroubů
Otázky na téma zalomený šroub

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]